Linkuri accesibilitate

Sławomir Dębski: „Nu există integrare eurasiatică fără spălarea minților oamenilor”


În dialog cu directorul Institutului Polonez de Afaceri Internaționale

La finele lunii mai, autoritățile ruse au interzis accesul pe teritoriul său, până în anul 2021, lui Sławomir Dębski, directorul Institutului Polonez de Afaceri Internaționale, un think-thank care oferă consultanță guvernului de la Varșovia. Polonia a cerut explicații Rusiei cu privire la această interdicție. Debski urma să participe la o conferinţă internaţională de experţi organizată de Institutul pentru Economie Mondială şi Relaţii Internaţionale din Moscova. Sławomir Dębski a fost recent la Chişinău și a acordat și un interviu Europei Libere.

Europa Liberă: Vedeți vreo posibilitate de a combate fenomenul propagandei ruse în Republica Moldova? Este un fenomen puternic aici...

Sławomir Dębski
Sławomir Dębski

Sławomir Dębski: „Având în vedere că influența Rusiei este puternică, orice instrumente posibile pentru a spăla mințile oamenilor sunt posibile și valabile, e clar. Vedem asta și în alte țări care sunt membre ale Uniunii Eurasiatice. Nu există nicio integrare eurasiatică fără spălarea minților oamenilor.

Desigur, existența unei mass media independente este un aspect crucial, sau existența unor jurnaliști independenți. Pentru că dacă nu există nicio mass media liberă, trebuie să fie măcar jurnaliști independenți, cărora să nu le fie frică să facă dezvăluiri și să lupte de fapt pentru transparență și standarde democratice.

Și, la final, trebuie să existe o susținere din partea populației. Există o singură cale prin care se poate lupta cu noutățile false, cu propaganda agresivă și cu alte modalități de imixtiune – de a crea o majoritate care va prefera să-i susțină pe toți cei care sunt în favoarea transparenței, a standardelor democratice și a supremației legii. Și sper că aspirațiile

Dacă ești mai aproape de Rusia înveți mai multe, pentru că ai posibilitatea să simți mai bine influența politicii Rusiei pe propria piele...

oamenilor pentru o viață mai bună, pentru bunăstare, pentru a trăi într-o țară care este bine guvernată se vor materializa la un moment dat, într-un anumit moment al istoriei.”

Europa Liberă: Credeți că țările din estul Europei și-au învățat lecțiile pe care l-a oferit istoria – în relațiile lor cu Rusia, în relația cu Uniunea Europeană?

Sławomir Dębski: „Este un proces continuu. Dacă ești mai aproape de Rusia înveți mai multe, pentru că ai posibilitatea să simți mai bine influența politicii Rusiei pe propria piele. Și ai nevoie de mult mai puțin ca să-ți reamintești cum este.

Sunt însă și țări care au avut relații mai slabe cu stilul rusesc de a face afaceri și politică. Și nici măcar nu i-aș spune stil rusesc, ci mai degrabă unul autoritar, stalinist. Acum Putin pur și simplu restaurează această tradiție. Aici trebuie să facem foarte clar separarea – trebuie respins argumentul că rușii trebuie blamați pentru orice. Deci, ar trebui să existe o retorică anti-Putin și nu una rusofobă, în societățile occidentale, în comunitățile democratice nu ar trebui să se pună problema că cineva este împotriva rușilor. Este o atitudine împotriva felului în care Vladimir Putin și Guvernul rus urmăresc să-și desfășoare politica. Vorbim despre politică, nu despre oameni.

Ar trebui să existe o retorică anti-Putin și nu una rusofobă...

Și aici avem încă un produs al propagandei regimului lui Putin – teza că Occidentul este rusofob și cea potrivit căreia, citez, „dacă ne critică pe noi, înseamnă că sunt criticați toți rușii”. Și nu, lucrurile nu stau așa. Este o manipulare. Noi criticăm politica externă rusească, atitudinea rusească față de legile internaționale, atitudinea Rusiei față de vecini, criticăm politicile Rusiei.

Dar să revenim la țările care au avut mai puține interacțiuni cu aceste politici ale Rusiei. Aceste țări au avut contacte cu oameni prietenoși care veneau în vacanțe, cu cei care aduceau cu ei frumoasa cultură rusească. Și, deci, atitudinea oamenilor simpli care se află departe de frontierele Rusiei este de înțeles, atunci când ei se întreabă „care este problema cu acești oameni, de ce trebuie să criticăm Rusia sau ruși care sunt oameni drăguți?”. Da, sunt oameni drăguți când sunt pe plaje, sunt drăguți când sunt în magazinele din Milano, Paris sau Londra, atunci când cumpără proprietăți sau când ne arată cât de frumoasă este cultura rusească.

Aici asistăm însă la o altă manipulare. Noi nu vorbim despre viața lor, noi nu vorbim despre cultura rusească. Noi vorbim despre politicile rusești, care omoară. Și omoară nu doar în Rusia, dar de asemenea au tendința de a omorî oameni și în țările occidentale – și cazul Skripal a arătat acest lucru foarte clar. Și nu este suficient să omori oameni, trebuie să-i omori în mod spectaculos, pentru că asta demonstrează ceea ce vor elitele politice rusești de la Kremlin, care trimit publicului mesajul că „suntem tari, ne merge bine și nu vom tolera niciun fel de critici în jurul nostru – nici în Rusia, nici în afară”.

Europa Liberă: Ați amintit despre Vladimir Putin. Acesta tocmai a luat un nou mandat de președinte. Vă așteptați în viitor la o accentuare a acestei confruntări a Rusiei cu țările occidentale?

Sławomir Dębski: „Eu cred că Vladimir Vladimirovici Putin este auto-interesat în a-și prelungi puterea în Rusia. Deci, politicile lui sunt ghidate de acest interes. El nu poate pur și simplu pleca și abandona țara la cheremul unor oameni „incompetenți”. El este singura persoană „competentă” în Rusia.

Deci, el va lupta până la capăt ca să oprească Rusia să ajungă pe mâinile altcuiva. Și dacă politica externă și relațiile cu vecinii vor fi pârghii care îl vor ajuta să-și atingă acest scop final, el nu se va gândi de două ori.

Și acesta este contextul în care trăim cu toții. Și trebuie să fim pregătiți și să avem mare grijă.”

XS
SM
MD
LG