Linkuri accesibilitate

Invazia rusă în Ucraina, ziua 16 | ONU: numărul refugiaților a ajuns la 2,5 milioane

  • Politicianul rus Alexei Navalnîi cere, din închisoare, organizarea mai multor proteste anti-război
  • Vladimir Putin spune că „voluntarii” străini sunt bineveniți în războiul din Ucraina
  • Armata Rusiei pare să extindă ofensiva împotriva Ucrainei
  • ONU: Numărul refugiaților de război ucraineni a ajuns la 2,5 milioane
  • Kamala Harris: Rusia a comis „atrocități de proporții inimaginabile”
  • Ursula von der Leyen:„Războiul lui Putin testează și rezistența democrațiilor”

Invazia rusă în Ucraina, ziua 15, AICI.

14:48 11.3.2022

Ca reacție la invazia rusă din Ucraina, Marea Britanie continuă să sancționeze persoane implicate direct în război sau care sprijinp incursiunea armată: vineri a impus sancțiuni împotriva a 386 de membri ai parlamentului rus, după ce joi, pusese pe lista sa de sancțiuni șapte oligarhi, între care miliardarul Roman Abramovici, propietarul clubului de fotbal Chelsea.

Ca și în cazul oligarhilor, sancțiunile constau în înghețarea activelor, interdicția de intrare în Marea Britanie și de a face afaceri în această țară. Cei 386 de membri ai Dumei de stat sunt acuzați că luna trecută au votat pentru recunoașterea independenței celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk.

Membrii Dumei de stat aprobând recunoașterea independenței regiunilor separatiste ucrainene Donețk și Luhansk, 22 februarie 2022.
Membrii Dumei de stat aprobând recunoașterea independenței regiunilor separatiste ucrainene Donețk și Luhansk, 22 februarie 2022.

14:07 11.3.2022
Refugiați cazați la Sala Polivalentă
Refugiați cazați la Sala Polivalentă


Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, a spus că un calcul sumar arată că întreținerea unui refugiat ucrainean ajunge la 25-30 de dolari pe zi, dar că e dificil de făcut estimări mai precise, deoarece sunt cheltuieli directe și indirecte. La fel, sunt multe ajutoare, donații, majoritatea familiilor sunt găzduite de persoane particulare.

Vineri, la prânz, aproape 100 mii de refugiați ucraineni se aflau pe teritoriul R. Moldova, din totalul de peste 270.000 de cetățeni ucraineni care au intrat în țară de la începutul războiului. Aproape jumătate din cei rămași sunt copii.

Gavrilița a cerut revizuirea programului cu Fondul Monetar Internațional, solicitând suport bugetar direct, luând în calcul noul context regional și criza refugiaților.

13:18 11.3.2022

Politicianul rus de opoziție, Alexei Navalnîi, actualmente în închisoare, a cerut ca în acest weekend să se organizeze proteste împotriva invaziei neprovocate de către Moscova a Ucrainei pentru a combate mașina „propaganda” creată de președintele Vladimir Putin. Cel mai vocal critic al Kremlinului a îndemnat mișcarea anti-război într-o postare din 11 martie pe Instagram să-și lase deoparte temerile de a fi arestați și să iasă în stradă spunând că „nu este, cu siguranță, o luptă zadarnică”.

12:12 11.3.2022

Președintele rus Vladimir Putin a declarat pe 11 martie că străinilor trebuie să li se permită să se alăture războiului împotriva forțelor ucrainene și a aprobat să le fie predate lansatoarele de rachete occidentale capturate separatiștilor din estul Ucrainei susținuți de Moscova.

Colană de tancuri rusești îndreptându-se către Kiev, vedere din satelit
Colană de tancuri rusești îndreptându-se către Kiev, vedere din satelit

Vorbind la o reuniune a Consiliului rus de securitate, Putin a spus că sprijină ideea de a permite persoanelor străine să se alăture forțelor susținute de Rusia în Ucraina, după ce ministrul Apărării Serghei Șoigu a declarat că aproximativ 16 000 de „voluntari” din Orientul Mijlociu sunt gata să vină la luptă. în războiul de partea rusă.

„Dacă vezi că există oameni care doresc în mod voluntar (să ajute separatiștii din estul Ucrainei), atunci trebuie să mergi în întâmpinarea lor și să-i ajuți să ajungă în zonele de luptă”, a spus Putin în timpul întâlnirii televizate. Putin a fost, de asemenea, de acord cu propunerea lui Shoigu de a oferi sisteme antitanc capturate, fabricate în SUA, precum Javelin și Stinger, luptătorilor din zonele din estul Ucrainei aflate sub control separatist.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG