Linkuri accesibilitate

Invazia rusă în Ucraina, ziua 16 | ONU: numărul refugiaților a ajuns la 2,5 milioane

  • Politicianul rus Alexei Navalnîi cere, din închisoare, organizarea mai multor proteste anti-război
  • Vladimir Putin spune că „voluntarii” străini sunt bineveniți în războiul din Ucraina
  • Armata Rusiei pare să extindă ofensiva împotriva Ucrainei
  • ONU: Numărul refugiaților de război ucraineni a ajuns la 2,5 milioane
  • Kamala Harris: Rusia a comis „atrocități de proporții inimaginabile”
  • Ursula von der Leyen:„Războiul lui Putin testează și rezistența democrațiilor”

Invazia rusă în Ucraina, ziua 15, AICI.

06:30 11.3.2022

„Este un moment hotărâtor pentru Europa”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la sosirea sa la summitul informal al Uniunii Europene de la Versailles, care are loc la Paris.

Criza din Ucraina este discutată de liderii UE la Versailles
Criza din Ucraina este discutată de liderii UE la Versailles

„Este un moment în care războiul lui Putin testează și rezistența democrațiilor (...) Vom regândi strategia energetică, trebuie să scăpăm de dependența de energia din Rusia și pentru asta avem nevoie de investiții masive în surse regenerabile”, mai spus șefa Comisiei Europene.

E a adăugat că la Bruxelles se „discută și Ucraina ca parte a familiei noastre europene. Ne dorim o Ucraină liberă și democratică cu care împărtășim un destin comun”, a spus von der Leyen.

06:51 11.3.2022

Vicepreședinta Statelor Unite Kamala Harris a acuzat Rusia că de „atrocități de proporții inimaginabile” în atacul său neprovocat asupra Ucrainei, și a cerut o anchetă internațională privind crimele de război comise de trupele rusești în această țară.

Vicepreședinte SUA, Kamala Harris, și președintele Poloniei, Andrzej Duda, susțin o conferință de presă, 10 martie 2022
Vicepreședinte SUA, Kamala Harris, și președintele Poloniei, Andrzej Duda, susțin o conferință de presă, 10 martie 2022

„Ochii lumii sunt ațintiți asupra acestui război și a ceea ce a făcut Rusia sunt crime”, a spus Harris în timpul unei conferințe de presă cu președintele polonez Andrzej Duda.

Duda, a cărei țară a primit peste un milion de refugiați ucraineni în cele două săptămâni de lupte, a fost de acord cu Harris, spunând că „pentru noi este evident că în Ucraina rușii comit crime de război”.

„Sunt femei însărcinate, sunt copii, dacă ucizi oameni obișnuiți, dacă bombardezi blocuri de locuințe, aceastea sunt acte de barbarie, care pot fi catalogate drept genocid”, a mai spus președintele Poloniei.

Kamala Harris vizitează Polonia și România în contextul invadării Ucrainei de către Rusia și al crizei refugiaților.

08:03 11.3.2022

Organizația Națiunilor Unite afirmă că, de la începutul invaziei Rusiei luna trecută, peste 2,3 milioane de refugiați au părăsit Ucraina. Doar în ultimele 24 de ore au părăsit țara 161 700 de persoane.

Majoritatea refugiaților ucraineni au trecut în Polonia, unde se află acum peste 1,42 milioane de persoane.

Aproximativ 214.160 de refugiați se află acum în Ungaria – reprezentând 9% din totalul celor care au fugit din Ucraina. Țara are cinci puncte de trecere a frontierei cu Ucraina și mai multe orașe de graniță. Aproximativ 165.000 de refugiați au sosit în Slovacia, 84.600 sunt acum în România și circa 100.000 de refugiați au rămas în Moldova, în vreme ce multe zeci de mii au trecut prin statul non-UE în drum spre alte țări.

09:56 11.3.2022

Noi imagini din satelit par să indice că un convoi militar de 64 de kilometri în afara Kievului s-a răspândit în orașele și pădurile din apropierea Capitalei. Artileria a fost amplasată în apropierea capitalei Ucrainei în poziție de tragere ceea ce indică o posibilă declanșare a unui atac asupra orașului.

Între timp, statul major al forțelor armate ucrainene declară că trupele ruse care înaintau spre Kiev dinspre nord-vest și est, au fost respinse de la Cernihiv, iar luptătorii ucraineni au recâștigat treptat controlul asupra zonei Baklanova Muraviika.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG