Ministerul rus al apărării a confirmat că în această dimineață au fost bombardate aeroporturile din Ivano-Frankivsk și Luțk din vestul Ucrainei, făcându-le impracticabile. Oficialii ruși spun că a fost distrusă infrastructura militară, inclusiv 3 elicoptere.
A fost bombardat și orașul Dnipro, potrivit portalului pravda.com.ua. A fost afectată o fabrică de încălțăminte, care avea în apropiere o grădiniță și blocuri de locuit. La Luțk țintă a fost și o întreprindere din domeniul industriei aviatice.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat pe 11 martie că străinilor trebuie să li se permită să se alăture războiului împotriva forțelor ucrainene și a aprobat să le fie predate lansatoarele de rachete occidentale capturate separatiștilor din estul Ucrainei susținuți de Moscova.
Vorbind la o reuniune a Consiliului rus de securitate, Putin a spus că sprijină ideea de a permite persoanelor străine să se alăture forțelor susținute de Rusia în Ucraina, după ce ministrul Apărării Serghei Șoigu a declarat că aproximativ 16 000 de „voluntari” din Orientul Mijlociu sunt gata să vină la luptă. în războiul de partea rusă.
„Dacă vezi că există oameni care doresc în mod voluntar (să ajute separatiștii din estul Ucrainei), atunci trebuie să mergi în întâmpinarea lor și să-i ajuți să ajungă în zonele de luptă”, a spus Putin în timpul întâlnirii televizate. Putin a fost, de asemenea, de acord cu propunerea lui Shoigu de a oferi sisteme antitanc capturate, fabricate în SUA, precum Javelin și Stinger, luptătorilor din zonele din estul Ucrainei aflate sub control separatist.
Politicianul rus de opoziție, Alexei Navalnîi, actualmente în închisoare, a cerut ca în acest weekend să se organizeze proteste împotriva invaziei neprovocate de către Moscova a Ucrainei pentru a combate mașina „propaganda” creată de președintele Vladimir Putin. Cel mai vocal critic al Kremlinului a îndemnat mișcarea anti-război într-o postare din 11 martie pe Instagram să-și lase deoparte temerile de a fi arestați și să iasă în stradă spunând că „nu este, cu siguranță, o luptă zadarnică”.
Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, a spus că un calcul sumar arată că întreținerea unui refugiat ucrainean ajunge la 25-30 de dolari pe zi, dar că e dificil de făcut estimări mai precise, deoarece sunt cheltuieli directe și indirecte. La fel, sunt multe ajutoare, donații, majoritatea familiilor sunt găzduite de persoane particulare.
Vineri, la prânz, aproape 100 mii de refugiați ucraineni se aflau pe teritoriul R. Moldova, din totalul de peste 270.000 de cetățeni ucraineni care au intrat în țară de la începutul războiului. Aproape jumătate din cei rămași sunt copii.
Gavrilița a cerut revizuirea programului cu Fondul Monetar Internațional, solicitând suport bugetar direct, luând în calcul noul context regional și criza refugiaților.