Ca reacție la invazia rusă din Ucraina, Marea Britanie continuă să sancționeze persoane implicate direct în război sau care sprijinp incursiunea armată: vineri a impus sancțiuni împotriva a 386 de membri ai parlamentului rus, după ce joi, pusese pe lista sa de sancțiuni șapte oligarhi, între care miliardarul Roman Abramovici, propietarul clubului de fotbal Chelsea.
Ca și în cazul oligarhilor, sancțiunile constau în înghețarea activelor, interdicția de intrare în Marea Britanie și de a face afaceri în această țară. Cei 386 de membri ai Dumei de stat sunt acuzați că luna trecută au votat pentru recunoașterea independenței celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk.
Aproape 2,5 milioane de persoane s-au refugiat din Ucraina de la începerea invaziei ruse, pe 24 februarie, informează Agenția ONU pentru refugiați (UNHCR). Marea majoritate ajung în continuare în Polonia (peste 1,5 milioane) și alte țări vecine, membre ale Uniunii Europene. În R. Moldova se află acum peste 100.000 de refugiați din Ucraina.
Alte aproximativ 100.000 de persoane au plecat spre Rusia de la declanșarea invaziei, majoritatea din regiunile separatiste din estul Ucrainei. Potrivit autorităților ucrainene singurele coridoare de evacuare a civililor din orașele asediate respectate de armata rusă sunt cele care duc spre Rusia sau Belarus.
Aproape 3 milioane de persoane în Ucraina au nevoie de ajutor, estimează UNHCR și peste 850.000 și-au părăsit locuințele pentru a se refugia în alte părți ale țării.
Consiliul de Securitate ONU se întrunește vineri, la cererea Rusiei, pentru a discuta acuzațiile Moscovei că Ucraina ar dezvolta arme chimice cu ajutorul Statelor Unite. Misiunea americană la ONU a spus că este încercarea Rusiei de a folosi Consiliul de Securitate drept scena „strategiei sale de dezinformare”.
Consiliul de Securitate ONU se întrunește vineri, la cererea Rusiei, pentru a discuta acuzațiile Moscovei că Ucraina ar dezvolta arme chimice cu ajutorul Statelor Unite.