Linkuri accesibilitate

Ion Manole, Promo-LEX: Impunitatea perpetuează violarea drepturilor omului în Transnistria


Tineri pozând pe tancul din centrul Tiraspolului, cu drapele ale Transnistriei, Rusiei și URSS.
Tineri pozând pe tancul din centrul Tiraspolului, cu drapele ale Transnistriei, Rusiei și URSS.

Noțiunea „drepturile omului” este incompatibilă cu regiunea separatistă transnistreană. „Nu putem vorbi despre drepturile omului în teritorii cu regimuri ilegale”, declară Ion Manole, director executiv al Asociației Promo-LEX, într-un interviu la Radio Europa Liberă.

Potrivit lui, în partea stângă a Nistrului și orașul Bender (Tighina), vocile critice au fost și sunt reduse la tăcere, iar impunitatea este factorul ce perpetuează violarea drepturilor omului.

Ion Manole spune că, practic, nu există vreun articol din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care nu ar fi fost recunoscut ca încălcat în stânga Nistrului.

Interviu cu Ion Manole, director executiv al Asociației Promo-LEX.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:21:37 0:00

„În prezent, sunt mai bine de 40 de hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului, care cuprind toată gama drepturilor garantate în Convenție”, a declarat Ion Manole. El a adăugat că acesta a fost motivul pentru care, la Tiraspol, a fost adoptată, recent, pretinsa lege care prevede termene de închisoare de până la 10 ani pentru cei care vor apela la alte instanțe decât cele transnistrene.

Directorul Promo-LEX mai spune în interviu că regimul separatist de la Tiraspol a eliminat și continuă să reducă la tăcere vocile critice care au mai rămas.

Alte declarații, pe scurt:

Despre cazul lui Victor Pleșcanov, condamnat la Tiraspol pentru că a criticat războiul din Ucraina: Faptul că dumnealui și-a exprimat opinia pe Internet și în presă față de un război nedrept nu are nimic în comun cu incitarea la extremism. Acest om a fost încarcerat și judecat pe nedrept. Vom face tot posibilul ca Victor Pleșcanov să fie apărat.

Despre cazul Adrian Glijin, condamnat în Transnistria pentru „trădare de patrie”: Este o detenție ilegală și nedreaptă, nefiind respectate drepturile acestui om. El este un ostatic, este ținut pentru a șantaja Chișinăul ca să-l determine să elibereze o persoană sancționată de autoritățile moldovene. Autoritățile de la Chișinău au făcut prea puțin pentru eliberarea lui Adrian Glijin, chiar dacă au mai multe pârghii de a obține eliberarea imediată a lui Adrian.

Tiraspolul transmite constant mesajul că cei care încalcă drepturile omului vor beneficia de protecția regimului...

Despre impunitate: Impunitatea este cea mai gravă problemă din punctul nostru de vedere. Impunitatea menține situația așa cum este. Tiraspolul transmite constant mesajul că cei care încalcă drepturile omului vor beneficia de protecția regimului.

Despre situația deținuților: Deținem informații vagi. Practic, nimeni nu are acces acolo. Dar, din informațiile făcute publice de Tiraspol, Transnistria e pe primul loc în Europa după numărul de încarcerări. În Transnistria, sunt peste 2.000 de deținuți – e o rată foarte mare raportată la numărul de locuitori. Este o situație dramatică, despre care autoritățile moldovene trebuie să vorbească de la fiecare tribună internațională.

Despre ineficiența demersurilor Chișinăului la abuzurile Tiraspolului: Este o situație rușinoasă că timp de 30 de ani nu am reușit să-i asigurăm pe cetățenii de dincolo de Nistru de sprijinul Chișinăului în cazul unor probleme. La nivel de autorități nu avem legi, nu avem proceduri foarte clare care ar garanta, pe de o parte, anumite drepturi și anumite facilități persoanelor care au avut de suferit în stânga Nistrului. Iar pe de altă parte, nu există nici dorința autorităților de a discuita anumite inițiative în acest sens.

Despre (ne)implicarea autorităților de la Chișinău: Unele guvernări au avut anumite priorități, altele au intrat în contact [cu administrația de la Tiraspol], făcând anumite scheme cu cei din stânga Nistrului, neavând astfel interes de a schimba lucrurile. Din ceea ce văd acum, s-a luat o pauză pe discutarea anumitor subiecte serioase ce țin de drepturile omului. Asta probabil din cauza războiului din Ucraina și a fricii autorităților de la Chișinău de a nu deranja Rusia, de a nu provoca o nouă supărare a Rusiei pentru a nu rămâne fără gaz sau din rațiuni de securitate.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG