Linkuri accesibilitate

Putin: Rusia este un garant al reglementării transnistrene   


În cadrul ceremoniei de înmânare a scrisorilor de acreditare a ambasadorilor străini, președintele rus Vladimir Putin a spus că Rusia reprezintă un garant al reglementării transnistrene și acționează „în strictă conformitate cu acordurile încheiate cu partea moldovenească”.

Potrivit liderului de la Kremlin, relațiile moldo-ruse răspund intereselor cetățenilor ambelor țări.

„Suntem convinși că dezvoltarea cooperării dintre Rusia și Moldova, istoric apropiată nouă, pe principiile pragmatismului și beneficiului reciproc, vine în întâmpinarea intereselor fundamentale ale popoarelor celor două țări. Rusia a acționat și continuă să acționeze ca garant al reglementării transnistrene”, a declarat președintele rus.

După invazia Rusiei în Ucraina, negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean în formatul 5+2 au intrat în impas, doi dintre membrii acestui format aflându-se în război.

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, i-a cerut președintei R. Moldova, Maiei Sandu, negocieri în formatul 1+1, dar șefa statului a refuzat o întâlnire la cel mai înalt nivel, părțile având poziții diferite. În timp ce Tiraspolul, susținut de Moscova, cere independența regiunii transnistrene, Chișinăul insistă pe o soluție care ar respecta integritatea teritorială a Republicii Moldova.

„În materie de securitate energetică a Republicii Moldova, acționăm în strictă concordanță cu toate acordurile care s-au bazat pe propunerile părții moldovenești”, a spus Putin, citat de RIA Novosti.

Pe fundalul limitării livrărilor de gaze ruseșit în Europa, Republica Moldova nu are certitudinea că va continua să primească gaze de la concernul rus Gazprom de la 1 octombrie 2022.

XS
SM
MD
LG