„Lavrov vrea ca viitoarea unitate teritorială a transnistrenelor să aibă drept de veto asupra politicii externe și interne a R. Moldova și ca acest drept de veto să fie transmis și Comratului”, a spus analistul.
Comentatorul politic a sugerat că Rusia și-ar dori ca Transnistria și Găgăuzia să aibă statute similare și că ar încerca să folosească Găgăuzia pentru a forța Chișinăul să se așeze la masa de negocieri și să accepte o soluție ce ar avantaja Moscova.
„Transnistrenilor să li se acorde un statut exact pe care îl au acum găgăuzii.”
„Mi se pare corect ca autonomia găgăuză să-și mențină statutul pe care îl are și transnistrenilor să li se acorde un statut exact pe care îl au acum găgăuzii. Numai în asemenea caz, R. Moldova poate rămâne viabilă și funcțională”, a declarat Negru.
Despre îndemnurile la dialog făcute de liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, la adresa președintei Maia Sandu, Nicolae Negru spune că „Maia Sandu corect face că nu discută cu Vadim Krasnoselski, pentru că nu e nivelul ei să discute cu un lider separatist”.
Potrivit comentatorului, în linii generale, mesajele transmise Chișinăului de către Serghei Lavrov sunt amenințătoare. Autoritățile moldovene, consideră Nicolae Negru, ar trebui să fie gata de orice scenarii, inclusiv de „transnistrizarea R. Moldova” și de cel al unei intervenții militare.
Vorbind la un forum, miercuri, 31 august, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat că autoritățile de la Chișinău nu doresc „negocieri directe” cu Tiraspolul pe tema reglementării diferendului.
Serghei Lavrov a mai acuzat că Maia Sandu și echipa sa mizează pe „o oarecare variantă nediplomatică de soluționare a conflictului”, susținută de UE și SUA. El a avertizat, totodată, că Moscova va face totul pentru a apăra interesele populației rusofone.
„Să nu uităm că, în afară de Transnistria, în Moldova este și Găgăuzia, care, de asemenea, aspiră la un statut special. Ea are, de altfel, unele elemente ale unui statut special”, a declarat ministrul rus de externe.