Linkuri accesibilitate

Șefa diplomației britanice a cerut Iranului să revină la negocierile pentru revigorarea acordului nuclear din 2015


Liz Truss.

Șefa diplomației britanice Liz Truss a cerut Iranului să revină la negocierile pentru revigorarea acordului nuclear din 2015, spunînd că e ultima șansă ca să facă asta. „Este chiar ultima șansă ca Iranul să se înscrie, și chiar le cer ferm să facă asta, pentru că noi săntem deciși să conlucrăm cu aliații noștri pentru ca să oprim Iranul să dobândească arme nucleare”, a declarat miercuri Liz Truss pentru think tank-ul Chatam House.

Luni, Germania, care face parte dintre statele semnatare ale acordului inițial, așa-numitul grup P5+1, a calificat drept inacceptabile propunerile Teheranului pentru revigorarea acestuia, spunînd că iranienii au încălcat aproape toate compromisurile le care s-a ajuns după luni de negocieri complicate. Negocierile de la Viena, menite să revigoreze acordul nuclear din 2015, au avut un start accidentat săptămâna trecută.

Statele Unite, care au ieșit din acord în 2018, dar sînt deschise unei reveniri sub președintele Joe Biden, i-au acuzat pe iranieni că nu sînt interesați în mod serios de un nou acord. Iranul refuză să ia parte la discuții directe cu Washingtonul, și spune că nu se poate ajunge la nici o înțelegere atât timp cât nu sînt ridicate toate sancțiunile impuse Teheranului.

Potrivit acordului din 2015, Iranul a acceptat să reducă controversatul său program nuclear în schimbul relaxării sancțiunilor impuse de comunitatea internațională. O nouă rundă de tratative e programată pentru joi 9 decembrie, la Viena.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG