Linkuri accesibilitate

După negocieri complicate, cei cinci americani eliberați de Iran au plecat către SUA


Trei dintre cele cinci persoane eliberate de Iran sunt (de la stânga la dreapta) Siamak Namazi, Morad Tahbaz și Emad Sharghi.

Cei cinci americani care au fost schimbați pentru active deblocate în valoare de 6 miliarde de dolari și cinci iranieni reținuți în Statele Unite au ajuns în noaptea trecută la Doha, unde erau așteptați de ambasadorul SUA în Qatar.

Jurnaliștii prezenți spun că foștii prizonieri au fost duși într-o anexă a aeroportului în așteptarea următorului zbor spre casă, în Statele Unite.

„Astăzi, cinci americani închiși pe nedrept în Iran se întorc în sfârșit acasă", a declarat președintele american Joe Biden într-o declarație sincronizată cu sosirea lor în escala din Orientul Mijlociu.

La New York, președintele iranian de linie dură, Ebrahim Raisi, venit la Adunarea Generală ONU, a calificat înțelegerea încheiată cu SUA „un pas în direcția unei relații umanitare între noi și America” care ar putea „ajuta cu siguranță la edificarea încrederii reciproce”.

Negocierea acordului a durat luni de zile și a stârnit critici din partea politicieni americani, care consideră că acesta oferă un colac de salvare unui regim iranian care se confruntă cu sancțiuni americane.

„Nu aș fi fost liber astăzi, dacă nu erați voi toți cei care nu ați permis lumii să mă uite", a declarat într-un comunicat în numele său unul dintre cei trei cetățeni americani identificați, Siamak Namazi.

Aproximativ 6 miliarde de dolari din activele iraniene, până acum înghețate în Coreea de Sud, au fost transferate în Qatar. Acești bani sunt un element-cheie pentru schimbul de prizonieri, a adăugat Nasser Kanaani în comentariile din timpul unei conferințe de presă difuzate de televiziunea de stat.

Schimbul are loc pe fondul unei importante consolidări militare americane în Golful Persic.

Potrivit acordului, fondurile vor fi păstrate în conturi din Qatar, un aliat al SUA în Peninsula Arabică și unde se află o importantă bază militară americană. Accesul la aceste fonduri va fi permis doar pentru așa-numitele cheltuieli umanitare, cum ar fi cele pentru alimente și medicamente, deja permise în cadrul sancțiunilor, a declarat Washingtonul.

Spioni și contrabandiști, printre iranienii eliberați de SUA

Oficialii iranieni au spus numele celor cinci persoane aflate în custodia SUA pe care Teheranul ar dori să le preia în cadrul acordului.

Printre aceștia se numără trei iranieni - Mehrdad Ansari, Reza Sarhangpour Kafrani și Kambiz Attar Kashani - acuzați de obținerea ilegală de tehnologie avansată sau potențial cu dublă utilizare despre care se crede că ar fi destinată Iranului, care se află sub sancțiunile americane reimpuse cu strictețe din 2018.

Alte două persoane - Kaveh Lotfolah Afrasiabi și Amin Hasanzadeh - au fost încarcerate pentru că nu s-au înregistrat ca agent străin și, respectiv, pentru că au furat planuri de inginerie în numele Iranului. „Dintre cei cinci cetățeni iranieni aflați în America, doi se vor întoarce în Iran, doi vor rămâne în America la cererea lor, iar o persoană va merge într-o țară terță la cererea lor", a declarat Kanaani. El nu a spus care dintre deținuții eliberați de partea americană se vor întoarce în Iran și care nu.

Iranul a fost acuzat că ia ostatici cetățeni străini sub pretextul că încalcă legea pentru a-i folosi ca monedă de schimb. Forțele de securitate iraniene au luat în custodie aproximativ 40 de cetățeni străini în timpul actualului val de tulburări, adesea fără a dezvălui vreo acuzație.

Iranul a fost izolat și supus unor dure sancțiuni economice și diplomatice de când președintele de atunci, Donald Trump, s-a retras unilateral, în 2018, dintr-un acord încheiat în urmă cu trei ani între puterile mondiale și Iran care urmărea limitarea programului nuclear al Teheranului, în schimbul scutirii de măsurile anterioare menite să împiedice țara să își dezvolte capacitățile atomice.

În afară de consecințele diplomatice și economice, observatorii au atribuit de atunci Teheranului o serie de capturi de nave și atacuri în regiunea crucială a Strâmtorii Ormuz.

De asemenea, Teheranul a cooperat cu Rusia în Orientul Mijlociu, pe lângă faptul că a furnizat Moscovei extrem de eficientele drone de atac ajutând la îndeplinire planurilor de război ale Kremlinului în Ucraina.

XS
SM
MD
LG