Linkuri accesibilitate

Iranienii execută cel puțin șapte persoane, în ciuda criticilor tot mai numeroase


La 9 mai, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a calificat statisticile drept "înfricoșătoare" și a cerut oprirea execuțiilor din partea republicii islamice. Acesta a declarat că Iranul a executat în medie 10 persoane pe săptămână în acest an.
La 9 mai, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a calificat statisticile drept "înfricoșătoare" și a cerut oprirea execuțiilor din partea republicii islamice. Acesta a declarat că Iranul a executat în medie 10 persoane pe săptămână în acest an.

Iranul a mai executat cel puțin șapte persoane în dimineața zilei de 10 mai, în ciuda criticilor tot mai numeroase din partea guvernelor și a activiștilor pentru drepturile omului cu privire la utilizarea pedepsei cu moartea de către Teheran.

Potrivit agenției de știri Mizan, aparținând sistemului judiciar, trei persoane au fost executate pe 10 mai într-o închisoare din apropierea capitalei. Ar fi vorba, spun oficialii iranieni, despre membri „ai celui mai mare cartel de distribuție de cocaină din Iran”.

Paginile de internet dedicate drepturilor omului i-au identificat pe indivizi ca fiind Hossein Panjak, Abdulhossein Emami Moghaddam și Babak Aghaei. Organizația pentru Drepturile Omului din Iran și grupul pentru drepturile omului Hengaw informează, de asemenea, că aceștia au fost condamnați la moarte în legătură cu infracțiuni legate de droguri.

Într-un caz separat, patru persoane au fost executate pe 10 mai în închisoarea Rajai Shahr din Karaj, sub acuzația de „agresiune sexuală violentă”.

Execuțiile au avut loc la câteva ore după ce familiile și rudele prizonierilor care urmează să fie executați s-au adunat în seara zilei de 9 mai pentru a protesta împotriva pedepsei cu moartea. Conform informațiilorm de pe rețelele sociale, protestul acesta a fost reprimat cu focuri de armă și gaze lacrimogene de către forțele de securitate.

Statisticile sunt „înspăimântătoare”

Recenta creștere a numărului de execuții a atras atenția și a fost condamnată la nivel internațional. Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a calificat la 9 mai statisticile drept „înspăimântătoare” și a cerut oprirea execuțiilor din partea republicii islamice. El a declarat că Iranul a executat în medie 10 persoane pe săptămână în acest an.

Activiștii pentru drepturile omului spun că autoritățile iraniene se folosesc de execuții pentru a încerca să instaureze frica în societate, mai degrabă decât pentru a combate criminalitatea. Creșterea recentă a numărului execuțiilor, în special acuzațiile de „insultare a Profetului”, a stârnit o furie generalizată în rândul cetățenilor iranieni.

Săptămâna trecută, Iranul a recunoscut că a executat doi bărbați - Yousef Mehrdad și Sadrollah Fazeli Zare - care fuseseră condamnați la moarte pentru că au folosit rețelele de socializare pentru a promova „ateismul și pentru a insulta persoane sfinte ale religiei islamice”, precum și pe Habib Chaab, un disident suedez-iranian care a dispărut de pe un aeroport din Turcia în urmă cu doi ani, înainte de a apărea în custodie iraniană, acuzat de terorism.

Potrivit organizației Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia, în ultimele două săptămâni Teheranul a executat o persoană la fiecare șase ore.

Hamed Esmaeilion, militant al opoziției iraniene, a reacționat la creșterea numărului de condamnări la moarte „a oamenilor nevinovați prinși sub lamele asupritorului” în Iran, făcând apel la oameni să „iasă din nou în stradă”.

Iran Human Rights, care ține o evidență a execuțiilor din țară, spune că în acest an au fost executate în Iran 205 persoane, cele mai multe fiind acuzate de trafic de droguri. Jumătate dintre cele peste 40 de persoane ucise în ultimele două săptămâni aparțineau minorității etnice Baluch, potrivit grupului pentru drepturile omului.

În martie, Amnesty International a acuzat Iranul că se folosește de executarea membrilor unei minorități etnice ca „instrument de represiune”.

Maulvi Abdul Hamid, influentul lider sunnit Baluch din Iran, a condamnat săptămâna trecută valul de execuții, afirmând că republica islamică a făcut din pedeapsa capitală o „artă”.

XS
SM
MD
LG