Linkuri accesibilitate

Joe Biden, între sprijinul acordat Israelului și negocierile tratatului nuclear cu Iranul


Președintele SUA Joe Biden și pfrim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu
Președintele SUA Joe Biden și pfrim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu

Pe fondul confruntărilor din Israel și Fâșia Gaza, observatorii politici încearcă să descifreze cum se conturează politica administrației Biden.

Joe Biden, între sprijinul acordat Israelului și negocierile tratatului nuclear cu Iranul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:50 0:00
Link direct

Până acum ce se constată este o relativă pasivitate, Washingtonul părînd să evite să se folosească de influența pe care o are în regiune, mai ales asupra Israelului. „Biden dorește să sprijine Israelul” – a spus Leila Farsakh, de la Universitatea statului Massachusetts, continuând ”Dar vrea să și redeschidă convorbirile cu Iranul, cu privire la arsenalul nuclear, ceea ce face poziționarea delicată”.

Influența americană în regiune nu este la fel de mare ca pe vremuri. Ajutorul financiar este un argument, aproape 4 miliarde de dolari pentru Israel, 235 de milioane pentru palestinieni, în plus ceea ce mai contează este și prestigiul derivat dintr-o relație călduroasă și stabilă cu Statele Unite. Pentru Israel mai contează si sprijinul american la Națiunile Unite si ideea că America susține securitatea țării.

Cinci lucruri de știut despre ultimul conflict israeliano-palestinian
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:41 0:00

Analiști cred că premierul Netanyahu nu va opri atacurile din Gaza decât când capacitățile Hamas vor fi serios degradate, dar că imediat după aceea o va face. Democrații, inclusiv sprijinitori ai Israelului, cum este președintele Comisiei pentru Relații Externe din Cameră, Gregory Meeks, încearcă să convingă Israelul să înceteze atacurile de represalii. Biden este și el un susținător al Israelul, dar simte presiune din partea facțiunii de stânga a partidului, care vrea ca Israelul să fie pedepsit pentru ceea ce consideră agresiune și pentru ocupație, în general.

XS
SM
MD
LG