Linkuri accesibilitate

Joseph Daul: „Niciun Guvern de succes nu poate corecta în 100 de zile ceea ce alții au distrus în decursul anilor”


Președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul. Minsk, 1 septembrie 2016
Președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul. Minsk, 1 septembrie 2016

Interviu cu președintele Partidului Popular European (PPE), care va veni pe 5 septembrie în Republica Moldova.

Președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, va veni pe 5 septembrie în Republica Moldova la invitația premierului Maia Sandu, cu scopul de a sprijini democrația în țară. Liderul PPE a salutat decizia Blocului ACUM de a forma o alianță de guvernare cu Partidul Socialiştilor, iar din 2017, atât Partidul Acțiune și Solidaritate, cât și Partidul Platforma DA fac parte din familia Partidului Popular European.

Europa Liberă: Care este scopul vizitei dumneavoastră la Chișinău?

Joseph Daul: „​Vin într-o vizită de două zile la Chișinău, la invitația partenerilor noștri din Moldova. Este a treia vizită a mea în Republica Moldova și, în calitate de președinte al Partidului Popular European, cea mai mare forță politică din Europa, aștept cu nerăbdare să îi întâlnesc pe partenerii noștri PAS, PPDA și PLDM pentru a le oferi sprijinul nostru continuu în a ajuta Moldova să devină mai democratică și mai prosperă pentru cetățenii săi. De asemenea, voi întâlni oficiali și mă voi angaja într-un dialog cu societatea civilă și tinerii din Moldova.”

Europa Liberă: Când transferul de putere a avut loc la Chișinău, ați salutat decizia grupului ACUM de a guverna împreună cu Partidul Socialiştilor, pentru a „elibera Republica Moldova de Plahotniuc și controlul său oligarh”. Cum evaluați acțiunile întreprinse până acum de o majoritate parlamentară formată din PSRM, un partid considerat cu viziuni pro-ruse, și ACUM, un bloc pro-european?

Joseph Daul: „Într-adevăr, am susținut un guvern condus de Maia Sandu, Andrei Nastase și ACUM, pentru a permite Moldovei să revină la democrație, să readucă speranța poporului său și libertate țării. Desigur, aceasta a fost o alianță neortodoxă și sunt foarte conștient de riscurile și divergențele politice dintre ACUM și PSRM, dar riscurile de a permite lui Plahotniuc să controleze și să distrugă în continuare Moldova au fost și mai mari.


Am fost încântat să văd că premierul Sandu și Guvernul condus de ACUM au început în forță și cu hotărâre perioada de guvernare și au făcut pași importanți pentru curățarea sistemului corupt. Dar trebuie să ne amintim că niciun Guvern de succes nu poate corecta în 100 de zile ceea ce alții au distrus în decursul anilor.

Așteptările sunt foarte mari și oamenii vor să-și vadă în sfârșit viața îmbunătățindu-se...


De asemenea, sunt conștient că presiunea și nemulțumirea cresc, deoarece așteptările sunt foarte mari și oamenii vor să-și vadă în sfârșit viața îmbunătățindu-se. Aceste așteptări sunt bineînțeles justificate, cetățenii Moldovei merită mai mult și PPE va face tot posibilul pentru a sprijini Guvernul condus de ACUM pentru a oferi rezultatele dorite de cetăţeni.

Va fi nevoie de timp pentru a implementa multe dintre schimbări, dar sper că, de asemenea, tinerii moldoveni și societatea civilă vor juca un rol constructiv în a ajuta Republica Moldova să fie pe drumul cel bun. Societatea civilă joacă un rol crucial în orice democrație sănătoasă.”

Europa Liberă: Sistemul de justiție a fost, cel mai probabil, principala problemă din cauza căreia situația din Moldova nu s-a îmbunătățit cu adevărat în ultimii 28 de ani de independență. Modul în care funcționează sistemul de justiție ne-a adus în situația de azi în care avem dezechilibre imense în societate. Avem 3-4% din populație extrem de bogată și peste 80% din locuitori trăiesc aproape în sărăcie extremă, neavând de ales decât să emigreze. Ce s-ar putea întâmpla dacă sistemul de justiție nu va fi depolitizat sau dacă va continua să fie concentrat în mâinile unei singure persoane, așa cum se zvonește acum că acea persoană este președintele Igor Dodon?

Joseph Daul: „Trei elemente importante pe care o țară trebuie să le reușească pentru a prospera: să aibă un sistem de justiție independent, să respecte statul de drept și să lupte cu succes împotriva corupției. Doar atunci vor fi mai multe investiții și se vor crea locuri de muncă bune pentru oameni. Toate aceste cerințe-cheie sunt interrelaționate, dar se începe cu reforma și realizarea unui sistem de justiție independent. Dacă moldovenii nu pot avea încredere că legile și judecătorii lor îi vor proteja pe ei și lupta lor pentru justiție, ei își vor pierde încrederea în orice altceva, inclusiv în viitorul lor acasă.


Salut măsurile luate de Guvernul condus de ACUM în reformarea țării, dar multe inițiative trebuie încă adoptate sau puse în aplicare. Sprijinul financiar al UE a fost deblocat pe baza angajamentelor la care ACUM și PSRM le-au semnat, inclusiv reforma sistemului judiciar. M-aș aștepta ca președintele Dodon și PSRM să nu dorească să fie un obstacol și să nu pună în pericol sprijinul financiar de care beneficiază Moldova de la UE.”

Europa Liberă: Coaliţia de guvernare a fost consimțită de UE, Rusia și SUA. Credeți că Kremlinul folosește Moldova drept „caz de testare” pentru a crea cooperări comune similare în alte țări din regiunea în care atât vestul, cât și Rusia au interese strategice?

UE dorește o Moldova democratică, prosperă, independentă și pașnică. Trebuie să întrebați Rusia dacă are aceleași intenții...


Joseph Daul: „Cred că situația care a dus la această cooperare ACUM-PSRM a fost unică și particulară. Principalul interes comun al Occidentului și al Rusiei a fost eliberarea Moldovei de controlul oligarhului Plahotniuc, dar mă îndoiesc că există un alt interes comun între Occident și Rusia în ceea ce privește Moldova. UE dorește o Moldova democratică, prosperă, independentă și pașnică. Trebuie să întrebați Rusia dacă are aceleași intenții.

PPE și UE au avut întotdeauna un puternic interes pentru ca cetățenii moldoveni să aibă o viață mai bună în propria țară, fără a fi nevoiți să-și lase familiile și să emigreze pentru oportunități mai bune. Ne dorim ca aceste oportunități mai bune să fie create acasă pentru toată lumea, nu doar pentru câțiva.”

Europa Liberă: Ce credeți, de ce Rusia nu vede cu ochi buni statele post-sovietice care au aspirații europene?

Joseph Daul: „După cum am menționat anterior, UE își propune ca toate statele Parteneriatului Estic să devină societăți libere, democratice și prospere. A avea aspirații europene înseamnă a avea dreptul de a decide propriul destin, de a-ţi planifica propriul viitor și de a te bucura de toate libertățile pe care le oferă democrația. Toate acestea ar putea contrazice interesele sau convingerile Rusiei, dar ține de fostele state sovietice de direcția pe care vor să o ia.”


Europa Liberă: Ce ajutor poate oferi UE Republicii Moldova pentru ca cetățenii să poată înțelege pe deplin beneficiile proximității țării lor de UE?

Joseph Daul: „După embargoul Rusiei, UE a făcut modificările necesare pentru a deschide piețele fructelor moldovenești, astfel încât fermierii să nu își piardă recolta și banii. Asta reprezintă solidaritatea UE.

Menținerea unei democrații este o luptă de zi cu zi, chiar și în țările UE...


UE a oferit în mod continuu beneficii cu rezultate tangibile pentru Republica Moldova, care pot fi simțite de cetățeni în fiecare zi, cum ar fi: liberalizarea vizelor, schimburile de studenți, sprijin pentru societatea civilă, creșterea comerțului și sprijin financiar. Punerea în aplicare a Acordului de Asociere Moldova - Uniunea Europeană este o bază bună pentru eforturile viitoare.

Se va oferi un sprijin financiar suplimentar pentru Moldova, în special pentru comunitățile locale, pentru a le ajuta să se reformeze și să se dezvolte. Dar democratizarea țării trebuie să continue într-un ritm robust pentru ajutorul care urmează. Menținerea unei democrații este o luptă de zi cu zi, chiar și în țările UE. Același lucru este valabil și pentru Moldova, trebuie să depună un efort continuu pentru a ajunge într-un loc mai bun.”

XS
SM
MD
LG