Linkuri accesibilitate

Joseph Geraghty: „Credem că Statele Unite și Republica Moldova vor avea succes împreună”


Joseph Geraghty
Joseph Geraghty

Un interviu cu atașatul cultural al Ambasadei SUA la Chișinău despre cum vor fi marcate, în premieră, Zilele Americii în Republica Moldova.

Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova organizează, în premieră, America Days – în traducere din engleză Zilele Americii, pentru a marca inclusiv relațiile bilaterale moldo-americane. Ce-i așteaptă în acest sfârșit de săptămână și următorul pe locuitorii din Chișinău, Bălți, Soroca, Taraclia, Comrat și Tiraspol, aflăm într-un interviu cu atașatul cultural al Ambasadei SUA la Chișinău, Joseph Geraghty.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:13 0:00
Link direct



Joseph Geraghty: „Eu sunt atașatul cultural al Ambasadei SUA la Chișinău și din acest motiv eu cred că cultura este foarte importantă. De ce anume? Din punctul meu de vedere, cultura este o limbă universală și, chiar dacă nu vorbim aceeași limbă, putem să ne înțelegem și putem să lucrăm, și putem să avem succese împreună prin cultură.”

Europa Liberă: Este pentru prima dată când Ambasada Statelor Unite organizează în Republica Moldova America Days/Zilele Americii. Ce anume v-a motivat să inițiați un asemenea eveniment?

Este o oportunitate să sărbătorim istoria relațiilor dintre R.Moldova și SUA...


Joseph Geraghty: „Bine, la început a fost ideea ambasadorului Dereck J. Hogan. Domnia Sa ne-a spus că ar trebui să organizăm un eveniment pentru a celebra relațiile dintre Statele Unite și Republica Moldova și mi se pare că este o oportunitate să sărbătorim istoria relațiilor dintre Republica Moldova și Statele Unite și vorbim nu numai despre istorie, dar vorbim și despre viitor. Și credem că Statele Unite și Republica Moldova vor avea succes împreună.”

Europa Liberă: Dacă ne uităm atent în programul pe care l-ați organizat pentru cele șase zile, veți merge de fiecare dată într-un oraș diferit din Republica Moldova. Chiar sunt curioasă, pentru că orașele sunt foarte diferite – sudul țării, estul țării, Comrat, Bălți... Cum au fost selectate cele șase orașe și de ce este important ca asemenea evenimente să iasă din perimetrul Chișinăului, să ajungă și în teritoriu?

Joseph Geraghty: „Bine, în primul rând, aveți dreptate. Este foarte important să avem evenimente în afara Chișinăului, pentru că este clar că ambasada se află aici, în Chișinău, dar este responsabilitatea noastră să promovăm relațiile dintre Statele Unite și țara întreagă și din acest motiv am dorit să celebrăm relațiile dintre Republica Moldova și Statele Unite, din acest motiv am selectat orașe din întreaga țară. Și personal vorbind, sunt încântat de oportunitatea de a vizita și alte regiuni din această țară.”

Europa Liberă: Dar sunt orașe în care veți merge pentru prima dată?

Joseph Geraghty: „Sigur. Am vizitat doar Tiraspolul. De fapt, nu am vizitat nici Soroca, nici Bălțiul, nici Comratul și va fi foarte interesant, pentru că știu că cultura Republicii Moldova este foarte diversă și va fi o oportunitate pentru mine și pentru ambasadă în totalitate să cunoaștem țara întreagă.”

Europa Liberă: Ce-i așteaptă pe locuitorii acestor localități din țară cu ocazia America Days?

Vom avea mâncare americană, muzicieni, sporturi și filme americane...


Joseph Geraghty: „În primul rând, sunt sigur că oamenii se vor simți bine la evenimentele noastre, pentru că vom avea mâncare americană, muzicieni americani, sporturi americane și filme americane. De fapt, va fi o atmosferă festivă. În același timp, va fi o oportunitate să vorbim despre proiectele de dezvoltare care au fost realizate cu asistența Statelor Unite și de asemenea să vorbim despre posibilitatea să avem succese împreună și în viitor.”

Europa Liberă: Vorbiți despre proiectele pe care le-au dezvoltat Statele Unite aici, în Republica Moldova. Să presupunem că sunt originară din Soroca și vin la festivitatea America Days pe care o veți organiza la Soroca. Dacă v-aș întreba despre proiectele dezvoltate aici, ce mi-ați spune?

Joseph Geraghty: „Soroca este un exemplu bun, pentru că drumul dintre Chișinău și Soroca a fost construit datorită asistenței Statelor Unite și avem astfel de proiecte în fiecare regiune a Republicii Moldova. Și pentru că, de exemplu, am investit 1,5 miliarde de dolari în Moldova în ultimii 28 de ani și credem că America Days este o oportunitate pentru noi să vorbim despre astfel de proiecte.”

Europa Liberă: De fapt, America Days și evenimentele care vor avea loc între 6 și 15 septembrie cui sunt adresate?

America Days este o oportunitate pentru noi să vorbim în mod direct cu poporul acestei țări...


Joseph Geraghty: „Bine, sper că tot felul de oameni vor participa la evenimentele noastre, pentru că este bine cunoscut faptul că diplomații în mod normal vorbesc cu politicieni și diplomați, dar America Days este o oportunitate pentru noi să vorbim în mod direct cu poporul acestei țări.”

Europa Liberă: Pe 7 septembrie, adică chiar în ziua următoare, veți fi și la Tiraspol. Nu este pentru prima dată când mergeți în stânga Nistrului, ați fost inclusiv cu Festivalul Filmului American. În ce măsură cultura poate crea o legătură între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului și, de fapt, poate să-i apropie?

Joseph Geraghty: „Aveți dreptate. Chiar am organizat multe evenimente la Tiraspol și în alte orașe din stânga Nistrului. Și eu sunt convins că schimburile culturale sunt esențiale pentru creșterea înțelegerii reciproce și mă bucur că avem oportunitatea din nou să organizăm astfel de eveniment la Tiraspol. Aș dori să-i invit pe toți să vină la evenimentele noastre America Days în Chișinău, Tiraspol, Soroca, Comrat, Taraclia și Bălți. Va fi o atmosferă festivă și o sărbătoare pentru toată lumea.”

XS
SM
MD
LG