Linkuri accesibilitate

Judecătorii și procurorii vor fi supuși evaluării externe | Starea de urgență în R. Moldova a fost prelungită cu încă 60 de zile


Adunarea Judecătorilor din 28 martie 2023.
Adunarea Judecătorilor din 28 martie 2023.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Parlamentul a votat pentru prelungirea stării de urgență cu 60 de zile, începând cu data de 3 august 2023, transmite radiochisinau.md La ședința plenară de luni, 31 iulie, proiectul de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 55 de deputați. În fața deputaților, prim-ministrul Dorin Recean a vorbit despre evenimentele recente din Ucraina care „arată că războiul brutal al Federației Ruse continuă să se agraveze”. Șeful Executivului a mai notat că riscurile pentru securitatea țării sunt mari ca urmare atât a atacurilor care au avut loc în imediata apropiere de frontiera NATO, asupra portului Reni, cât și a declarațiilor recente ale oficialilor ruși privind statele NATO. Potrivit lui, „războiul încă persistă., iar Guvernul are necesitatea de interveni prompt când securitatea țării este în pericol”.
  • Judecătorii și procurorii din funcții-cheie vor fi supuși evaluării externe, titrează agora.md. Proiectul de lege care prevede acest proces a fost adoptat în lectură finală cu votul a 55 de deputați. Evaluarea integrității etice și financiare va viza mai multe categorii de subiecți: circa 140 de judecători (toți președinții și vicepreședinții instanțelor, inclusiv cei interimari; toți judecătorii curților de apel), circa 220 de procurori (Procurorul general interimar, adjuncții Procurorului general, procurorii șefi de secții sau de direcții etc., toți procurorii anticorupție și procurorii PCCOCS, procurorii șefi și adjuncții din procuraturile teritoriale), precum și candidații la eventualele funcții vacante enumerate mai sus, care vor câștiga concursurile până în 2025. Pentru evaluare vor fi create două comisii, constituite din câte șase membri – trei naționali și trei internaționali. În urma evaluării, comisiile vor întocmi un raport privind promovarea sau nepromovarea subiecților, care va fi transmis către Consiliul Superior al Magistraturii și către Consiliul Superior al Procurorilor.
  • Fără monopol în presa audiovizuală, scrie newsmaker.md precizând că Parlamentul a adoptat proiectul privind micșorarea cotei poziției dominante în formarea opiniei publice. Modificările legislative au scopul de a eficientiza activitatea autorității de reglementare în domeniul audiovizualului, de a limita influența excesivă a intereselor private asupra vieții publice prin implementarea măsurilor de deoligarhizare. Mai exact, se propune limitarea cotei privind poziția dominantă în formarea opiniei publice de la 35 % la 25 %. Modificarea legislativă respectivă este prevăzută în Planul măsurilor pentru limitarea influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice (deoligarhizare), aprobat de Comisia Națională pentru Integrare Europeană. Documentul conține acțiunile planificate de autorități pentru implementarea măsurilor propuse de Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
  • Agenții economici vor fi scutiți de taxa pentru ambalaje, dacă vor recupera sau recicla ambalajele pe care le introduc pe piață, transmite tv8.md. O inițiativă de modificare a Legii privind plata pentru poluarea mediului a fost adoptată de Parlament la propunerea deputatei, Ina Coșeru. Proiectul ar urma să elimine neconcordanțele legislative pentru implementarea eficientă a responsabilității extinse a producătorului (REP). Mai exact se introduce un mecanism de scutire de taxa pentru ambalaje a acelor agenți economici care recuperează și reciclează ambalajele pe care le introduc pe piață. Astfel, pentru anul 2023, țintele de colectare și reciclare se calculează având ca bază de calcul ambalajele puse pe piață începând cu data intrării în vigoare a legii adoptate la 31 iulie 2023.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, a trezit un interes sporit o postare a Pro TV Chișinău despre o adolescentă care la doar 13 ani se numără în top 10 cei mai buni dansatori din lume. Este vorba despre Alexandrina Sandu, tânăra balerina din Moldova care a obținut locul doi la concursul Dance World Cup.
  • Pe Instagram, printre cele mai populare postări este și cea a Europei Libere despre faptul că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al R. Moldova a sistat relațiile de cooperare cu serviciile speciale ale Federației Ruse. Instituția a anunțat că pe 31 iulie a demarat procedura juridică de denunțare a două acorduri cu Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB). Potrivit SIS, acordurile „nu au o aplicabilitate practică” și sunt „nefuncționale”, iar prevederile acestor documente, semnate în 1994, ar fi fost folosite de Federația Rusă în calitate de clauze juridice pentru a argumenta prezența reprezentanților serviciilor speciale ruse în regiunea transnistreană. SIS nu precizează ce exact prevedeau acordurile de cooperare cu FSB și SVR.
XS
SM
MD
LG