Linkuri accesibilitate

„Jumătate din populația R. Moldova nu se consideră fericită”. Studiul „Generații și gen”


Reprezentanța moldoveană a Fondul Națiunilor Unite pentru Populație spune că a efectuat pe parcursul câtorva ani un mare studiu demografic, intervievând aproximativ 10 mii de oameni. A estimat între altele că fiecare al cincilea locuitor al R. Moldova este trecut de vârsta pensionării, speranță de viață este cu 10 ani sub media din Uniunea Europeană, 150 de mii de tineri pleacă anual la muncă în străinătate, iar unii nu se mai întorc. Ce spun de fapt aceste constatări și de ce sunt importante?

„Jumătate din populația R. Moldova nu se consideră fericită”. Studiul „Generații și gen”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00
Link direct

Studiul intitulat „Generații și gen” conține câteva concluzii importante ce oglindesc fidel starea națiunii și, mai ales, tendințele demografice, explică autorii cercetării. În lipsa acestor date, majoritatea deciziilor luate de autorități sunt mai degrabă „pe dibuite”. Ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, dă asigurări că datele prezentate în studiu vor permite guvernanților să formuleze politici ce vor avea la bază necesitățile oamenilor și care vor urma să compenseze golurile lăsate de migrație și sărăcie:

Aceste bugete nu trebuie să fie doar în plăți, ci trebuie să fie și în servicii...

„Subiectul demografiei nu se rezolvă simplu. Unele țări au încercat să-l rezolve simplu implementând politici de subvenționare financiară a nașterii copiilor. Asta nu funcționează. Noi trebuie să oferim familiilor alegerea de a avea atâția copii câți doresc, de a ajuta financiar și cu servicii familiile cu copii, de a mări bugetele pentru susținerea familiilor cu copii, dar aceste bugete nu trebuie să fie doar în plăți, ci trebuie să fie și în servicii. E vorba de servicii de creșă, trebuie să reglementăm activitatea bonelor, trebuie să ajutăm angajatorii să creeze locuri de îngrijire a copiilor lângă locul de muncă, astfel încât părinții să poată lăsa copiii mici la locul de muncă.”

Concluziile studiului mai arată că 15% dintre moldoveni intenționează să plece în următorii 3 ani din țară, majoritatea fiind tineri cu vârsta între 15 și 34 de ani. Jumătate dintre ei au studii superioare.

Ceilalți” - un podcast cu și despre tinerii din România și R. Moldova

De asemenea, cele mai îngrijorătoare date, potrivit cercetării, sunt înregistrate la capitolul demografie. Pentru ca Republica Moldova să nu rămână depopulată în următorii câțiva zeci de ani, ar fi bine ca fiecare cuplu să crească cel puțin trei sau mai mulți copii, susțin sociologii. În realitate, puține sunt familiile care se încumetă să aibă mai mult de doi copiii, iar tendința e în general să se limiteze la un singur copil, se arată în studiu. Sociologa Anastasia Oceretnîi de la Universitatea de Stat din Moldova mai constată că aproape jumătate din populația țării se consideră... nefericită:

Satisfacția în viață și starea de fericire sunt niște indicatori cheie...

„Satisfacția în viață și starea de fericire sunt niște indicatori cheie atunci când vorbim despre viața de familie, despre reușitele profesionale și studiul „Generații și gen” scoate în evidență faptul că nici jumătate din populația R. Moldova nu se consideră fericită. Observăm faptul că cu cât înaintăm în vârstă cu atât satisfacția sau ponderea persoanelor satisfăcute de viață, dar și fericite, scade. Acest lucru este determinat că nivelul de bunăstare economică a persoanelor scade o dată cu înaintarea în vârstă, ceea ce se reflectă asupra percepere a stării de satisfacție.”

Studiul „Generații și gen” mai arată că în R. Moldova relațiile dintre generații sunt trainice. Majoritatea celor intervievați consideră că părinții trebuie susținuți financiar de copii, iar dacă nu se pot îngriji singuri, copiii ar trebui să locuiască împreună cu ei.

Pentru această cercetare au fost intervievate 10 mii de persoane cu vârste în diapazonul 15 și 79 de ani. Autorii studiului susțin că vor reveni la aceleași persoane peste trei ani, pentru a vedea cum s-a schimbat calitatea vieții lor și eventual opțiunile definitorii.

XS
SM
MD
LG