Linkuri accesibilitate

Jurnalistul lovit la Bălți și comportamentul politicienilor în raport cu presa


Imagine generică - jurnaliști, în așteptarea unui briefing, la Chișinău
Imagine generică - jurnaliști, în așteptarea unui briefing, la Chișinău

Din materialul publicat de BTV se vede cum o mașină ce ar aparține unui candidat PDM îl lovește pe la spate pe cameraman.

Mai multe organizații media au condamnat ceea ce consideră a fi „acțiuni de agresare și intimidare” a cameramanului unei televiziuni private din Bălți, care la finele săptămânii trecute a fost lovit de o mașină ce ar aparține primarului localității Sadovoe, Serghei Buzurnîi, care candidează în această campanie din partea Partidului Democrat de guvernământ. ONG-urile de media au cerut Comisiei Electorale Centrale să examineze acest caz din punctul de vedere al respectării Codului de conduită pentru campania electorală, pe care PDM l-a semnat. În ce măsură acest incident oglindește comportamentul politicienilor față de presă? O întrebare la care a căutat răspuns corespondenta Europei Libere.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:43 0:00
Link direct

Din materialul video publicat de televiziunea privată BTV din Bălți se vede cum o mașină ce ar aparține primarul de la Sadovoe îl lovește pe la spate pe cameraman. Incidentul a avut loc în timp ce jurnalistul filma publicitatea electorală în favoarea PDM, afișată pe geamurile instituției publice. Eugen Gumeniuc spune că în timp ce filma a observat de mai multe ori mașina primarului trecând pe alături, fapt pe care îl califică ca o încercare de a-l intimida:

„Nu am auzit niciun semnal sonor. Am simțit o lovitură în spate după care mi-am pierdut echilibrul. Credeam că va ieși cineva din mașină să-și ceară scuze, însă nu a urmat nimic. Mașina a făcut cale-întoarsă și a plecat. De asemenea, în timpul filmărilor am văzut că acel autovehicul de câteva ori a trecut pe lângă noi de parcă ne urmărea în timpul lucrului.”

Solicitată de postul nostru de radio, directoarea televiziunii BTV de la Bălți, Rodica Deleu, a precizat că cameramanul instituției a depus o plângere la poliție făcându-și griji pentru propria securitate.

În replică, primarul de Sadovoe, Serghei Buzurnîi, a numit învinuirile aduse de jurnaliștii televiziunii din Bălți ca fiind „speculații”, reproșându-le că ar fi venit să filmeze în sat cu un singur scop – ca să organizeze o provocare.

Incidentul din nordul țării a ajuns în atenția ONG-urilor de media, care, într-un apel, au cerut Procuraturii Generale și Ministerului de Interne să ia atitudine.

„Urmărirea unei persoane, prin care i s-a cauzat o stare de anxietate, frică pentru siguranţa proprie sau a rudelor apropiate este pasibilă de răspundere contravențională, conform Codului Contravențional”, se arată în declarația semnată, între altele, de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente și Centrul pentru Investigații Jurnalistice, care au solicitat și Comisiei Electorale Centrale să examineze acest caz din punctul de vedere al respectării Codului de conduită pentru campania electorală, pe care PDM l-a semnat.

La finele săptămânii trecute, aceleași grup de ONG-uri au făcut un apel către toți concurenții electorali și simpatizanții acestora să aibă o atitudine respectuoasă față de presă și să nu intimideze jurnaliștii.

Această luare de poziție a fost motivată de mai multe „ieșiri” ale politicienilor, fiind aduse și câteva exemple: la mijlocul lunii ianuarie, într-o postare pe Facebook, Sergiu Mocanu, liderul Mișcării Populare Antimafie, a atacat verbal jurnaliștii de la Unimedia.info, care au publicat un articol despre averea politicianului, declarată la Comisia Electorală Centrală.

La sfârșitul lunii ianuarie, simpatizanții Partidului politic Șor, prezenți la o întâlnire electorală, și-au manifestat nemulțumirea față de prezența echipei de jurnaliști de la portalul Nordnews.md de la Bălți, atacându-i verbal. Motivul? Reporterii documentau un subiect privind cadourile electorale.

La mijlocul lunii februarie, potrivit Prime.md, în timpul unei conferințe de presă susținută de reprezentanții Blocului electoral ACUM (Platforma DA și PAS), candidatul Andrei Năstase a luat de pe pupitru microfonul Prime TV, editoarea-șefă a acestei instituții, Ana Butnariuc, fiind acuzată de membrii Blocului că ar adresa întrebări „cu tupeu” și că ar fi venit să „distrugă” conferința.

Despre ce vorbesc aceste exemplu? Despre faptul că politicienii, indiferent de culoarea politică, încă nu au învățat lecția și anume că atacând presa își fac un mare deserviciu, constată directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

Nadine Gogu
Nadine Gogu

„Noi ziceam în vara anului trecut, atunci când un politician și-a permis să iasă public cu insulte, cu amenințări la adresa jurnaliștilor, noi atunci anticipam că lipsa de reacție din partea organelor de drept la un astfel de comportament ar putea cumva să-i stimuleze, să-i facă și pe alți reprezentanți ai politicului să recurgă la gesturi similare. Atunci Procuratura a decis că nu există temei legal ca să-l tragă la răspundere pe politicianul respectiv. Uite că acum avem cazuri când jurnaliștii sunt deja urmăriți, sunt loviți.

Noi cunoaștem că jurnalistul BTV a depus o plângere la poliție și credem că dacă instituțiile competente în acest caz vor avea aceeași reacție ca și anul trecut, atunci există un mare risc ca în următoarea jumătate de an să avem astfel de cazuri repetate și chiar mai grave pot fi.”

Cazul la care face trimitere directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent îl vizează pe primarul de Orhei, Ilan Șor, cu celebru-i discurs de anul trecut în care-i amenința pe jurnaliști că le va da „cu cureaua la fund” pentru că-i contestă meritele. Procuratura Generală chiar dacă s-a autosesizat în privința incidentului, a decis mai târziu că Ilan Șor nu va fi tras la răspundere întrucât „în amenințările sale nu există fapta infracțiunii”.

XS
SM
MD
LG