Noul președinte ucrainean, actorul Volodimir Zelenski, e pe cale de a se ciocni cu unul dintre cei populari și influenți oameni din Ucraina: primarul Kievului, fostul boxer profesionist Vitali Kliciko. Miza este, desigur, controlul capitalei, Kiev, a resurselor sale și a modului în care situația din Kiev influențează tot ceea ce se întâmplă în restul țării. Bugetul anual al Kievului este de 2,24 miliarde de dolari.
Teoretic, Kievul e condus de o structură administrativă guvernamentală, peste care însă primarul Kliciko are puteri executive încă de când și-a preluat mandatul, după revoluția de pe Maidan din decembrie 2013 – ianuarie 2014. Zelenski dorește ca primarul Kliciko să renunțe la atribuțiile pe care le are în administrație și să se ocupe excluziv de funcția simbolică de primar.
Consilierul lui Zelenski, care și-a prezentat astăzi scrisoarea de demisie, nesemnată încă de Zelenski, Andri Bohdan, îl acuzase astfel pe Kliciko de corupție încă din iunie, iar televiziunea magnatului Igor Kolomoiski, unde s-a lansat Zelenski și care l-a susținut în permanență, difuzează programe și reportaje în care se caută a convinge populația că primarul Kliciko e corupt și trebuie înlocuit. „Kliciko a pierdut controlul asupra Kievului în acești cinci ani”, spusese Bohdan, consilierul lui Zelenski, potrivit site-ului official al președinției.
Kliciko, la rândul său, a cerut Biroului Național Anticorupție, echivalentul DNA, să ancheteze asupra declarațiilor consilierului lui Zelenski, care a spus că un om l-a sunat propunându-i 20 milioane de dolari pentru ca primarul să rămână la locul său. „Dacă cineva a propus ceva ilegal în numele meu, doresc ca suspectul să fie găsit. Altfel, am să îi cer lui Bohdan să își ceară scuze pentru că răspândește zvonuri false”, a spus Kliciko.
Lupta pentru administrația capitalei rămâne deschisă. Potrivit legii, președinția îl poate demite pe șeful administrației capitalei (actualmente primarul Kliciko). Zelenski a cerut guvernului pe 24 iulie să îl demită pe Kliciko, dar acesta a venit cu o decizie din 2003 a Curții Constituționale care spune că primarul e cel care alege șeful administrației capitalei. Or, Kliciko s-a numit singur șef al administrației. El ocupă acest post, cu toate resursele sale, încă de când a devenit primar în iunie 2014.
Andri Bohdan, care și-a prezentat astăzi scrisoarea de demisie, după ce fusese numit de Zelenski consilier și șef al administrației sale, este fostul avocat al magnatului Kolomoiski, a cărui televiziune l-a creat practic pe Zelenski. Primarul Kliciko a anunțat de altfel, lărgindu-și ofensiva, că dă în judecată și canalul TV 1+1 al oligarhului Igor Kolomoiski, pentru „campania de discreditare” lansată împotriva lui și a fratelui său Vladimir.
Se zvonește că Igor Kolomiski, care trăiește în Israel, și a cărui televiziune a creat practic personajul public al noului președinte Volodimir Zelenski, ar dori înlocuirea lui Kliciko în fruntea primăriei capitalei prin directorul TV 1+1, Oleksi Tkacenko. Televiziunea magnatului protector al lui Zelenski a început să difuzeze multe reportaje, anchete și programe care insinuează nereguli ale lui Kliciko în diferitele contracte de construcții din capitală.
Kolomoiski trăiește exilat în Israel și menține legături cu Rusia. În tulburea lume a oligarhilor din Ucraina, Igor Kolomoiski, omul care îl sprijină pe Zelenski, ocupă un loc aparte. Dușman personal al fostului președinte Petro Poroșenko, el e considerat a se afla în spatele ascensiunii vertiginoase a lui Zelenski.
Primarul Kliciko a spus că acțiunile oamenilor lui Zelenski „duhnesc a dictatură”. „Influența președinției și a guvernului asupra administrației locale a capitalei merge împotriva Cartei Europene a Drepturilor Omului”, a spus Kliciko. Adăugând la toate acestea popularitatea reală a lui Kliciko, este limpede că în conflictul cu el Zelenski are de-a face cu un prim test al puterii.