Linkuri accesibilitate

Kievul continuă „dezocuparea” în est și sud. Rusia raportează noi bombardamente transfrontaliere


Un soldat ucrainean din Brigada 68 verifică un steag arborat pe o clădire din satul recent eliberat Blahodatne, în apropiere de linia frontului din regiunea Donețk, Ucraina, 17 iunie
Un soldat ucrainean din Brigada 68 verifică un steag arborat pe o clădire din satul recent eliberat Blahodatne, în apropiere de linia frontului din regiunea Donețk, Ucraina, 17 iunie

Luptele intense continuă și pe 19 iunie, forțele rusești concentrându-se, potrivit informațiilor militare, asupra regiunii Donețk din estul Ucrainei.

Pe de altă parte, Kievul încearcă să alunge trupele rusești din zonele sudice, în vreme ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că țara sa își va recuceri tot teritoriul, iar Kievul își continuă „pașii de dezocupare”.

Oficialii ruși au acuzat Ucraina de bombardarea transfrontalieră a unui oraș din regiunea Belgorod, în cel mai recent dintre atacuri aproape zilnice efectuate pe teritoriul Rusiei la aproape 16 luni de la invadarea pe scară largă a Ucrainei.

„Rusia va pierde teritoriile ocupate în Ucraina”

Zelenski a declarat în discursul său video nocturn de la sfârșitul zilei de 18 iunie că Rusia „va pierde toate acele teritorii pentru care își distruge acum viitorul”.

„Rusia va pierde teritoriile ocupate în Ucraina”, a adăugat el.

„Nu există și nu va exista niciodată o alternativă la pașii noștri de de-ocupare”, a spus Zelenski. „Armata noastră se mișcă... poziție cu poziție, pas cu pas, mergem înainte”.

La 19 iunie, Statul Major ucrainean spune că au avut loc 24 de confruntări cu forțele rusești în estul Ucrainei în ziua precedentă, precizând că forțele rusești au continuat să se concentreze asupra zonelor Liman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka din regiunea Donețk. Kievul a informat că au avut loc 59 de atacuri aeriene în ultimele 24 de ore.

De asemenea, oficialii militari de la Kiev spun că ofensivele ucrainene continuau în zonele sudice din Zaporojie și Herson, citând „acțiuni defensive” rusești în aceste zone.

În Rusia, guvernatorul regiunii de frontieră Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat prin Telegram la 19 iunie că șapte civili au fost răniți în timpul nopții după ce orașul Valuiki a fost bombardat. Conform Reuters Gladkov a afirmat că una dintre cele nouă clădiri avariate ar fi luat foc. Pentru că Rusia exercită o cenzură strictă asupra relatărilor despre conflict, RFE/RL nu a putut confirma deocamdată informațiile venite din Belgorod.

Forțele ucrainene au evitat, în general, să își asume responsabilitatea pentru orice atac în interiorul teritoriului rusesc de la începutul invaziei. În spatele unora dintre atacurile din Rusia, care au devenit frecvente în ultimele săptămâni s-ar afla sabotori ruși nemulțumiți.

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a afirmat pe 19 iunie că trupele ucrainene au recucerit opt așezări în două săptămâni de operațiuni, de când se presupune că a început contraofensiva mult anticipată a Kievului.

RFE/RL nu poate confirma informațiile făcute de ambele părți privind evoluțiile de pe câmpul de luptă în zonele în care au loc cele mai grele lupte.

„În decursul a două săptămâni de operațiuni ofensive în direcțiile Berdiansk și Melitopol, opt așezări au fost eliberate”, a scris Maliar pe Telegram, conform Reuters.

Agenția Reuters citează un oficial susținut de Moscova care a confirmat că forțele Kievului au cucerit Piatihatki, un sat din Zaporojie, regiune în care se află cea mai mare centrală nucleară din Europa.

XS
SM
MD
LG