Linkuri accesibilitate

Kievul susține că armata rusă folosește Starlinkul lui Musk în zonele ocupate


Starlink este o rețea de peste 2000 de sateliți care orbitează în jurul Pământului și care comunică cu mii de terminale la sol. (fotografie de arhivă)
Starlink este o rețea de peste 2000 de sateliți care orbitează în jurul Pământului și care comunică cu mii de terminale la sol. (fotografie de arhivă)

Oficialii ucraineni din domeniul apărării au afirmat că forțele rusești din zonele din estul Ucrainei folosesc terminale ale serviciului de internet prin satelit Starlink al lui Elon Musk.

Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a postat, pe 11 februarie, pe Telegram un clip audio despre ceea ce a spus că este o interceptare a unui schimb de replici între doi soldați ruși, susținând că este o dovadă a utilizării sale „sistemice".

SpaceX, care administrează terminalele Starlink, a declarat pe 8 februarie pe X, fostul Twitter, că „nu face afaceri de niciun fel cu guvernul rus sau cu armata sa" și că serviciul său nu funcționează în Rusia.

Direcția a declarat că, în clipul audio postat pe Telegram, apar trupe din Brigada 83 de asalt aerian a Rusiei care discută despre instalarea terminalelor în estul Ucrainei.

... începe să capete un caracter sistemic

Aceasta nu a oferit detalii despre presupusa scară de utilizare sau despre modul în care au fost obținute terminalele. Purtătorul de cuvânt Andrei Iusov a declarat presei ucrainene, pe 10 februarie, că această chestiune „începe să capete un caracter sistemic".

Starlink este o rețea de peste 2.000 de sateliți care orbitează în jurul Pământului și care comunică cu mii de terminale la sol. Aceasta a fost activată în întreaga Ucraină la sfârșitul lunii februarie 2022, după ce serviciile de internet au fost întrerupte din cauza invaziei la scară largă a Rusiei.

Prezența Starlink în Ucraina s-a dovedit a fi neprețuită nu numai pe frontul de luptă, ci și în refacerea infrastructurii energetice și de comunicații vizate de Rusia. Cu toate acestea, rămân întrebări cu privire la cât de angajat este miliardarul său proprietar în susținerea efortului de război.

Musk a declarat că a prevenit un atac ucrainean asupra unei baze a marinei ruse în 2022, refuzând cererea Kievului de a activa accesul la internet în Marea Neagră, în apropiere de Crimeea anexată de Moscova.

Această dezvăluire, din septembrie 2023, a atras o condamnare aspră din partea lui Mihailo Podoliak, consilier principal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a numit-o „prețul unui cocktail de ignoranță și ego mare".

Incidentul în cauză se învârte în jurul unui plan al Ucrainei, de la sfârșitul anului trecut, de a paraliza flota navală rusă din Marea Neagră cu baza la Sevastopol.

„A existat o solicitare de urgență din partea autorităților guvernamentale de a activa Starlink până la Sevastopol, intenția evidentă fiind aceea de a scufunda cea mai mare parte a flotei rusești ancorate", a declarat Musk pe X, pe 7 septembrie 2023, după ce CNN a publicat extrase dintr-o viitoare biografie a lui Musk care descrie incidentul.

„Dacă aș fi fost de acord cu cererea lor, atunci SpaceX ar fi fost în mod explicit complice la un act major de război și de escaladare a conflictului", a declarat Musk la acea vreme.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG