Vladimir Putin și Federația Rusă au probleme serioase. Putin, cam de când a inventat modificarea Constituţiei Federaţiei Ruse. Iulian Chifu evocă în Adevărul (secțiunea bloguri) principalele motive de îngrijorare ale liderului de la Kremlin: protestele din Habarovsk și Extremul Orient Rus, care au devenit pe alocuri manifestații anti-Putin; Belarusul care „nu-l mai ascultă”, iar acum, scandalul otrăvirii lui Alexei Navalnîi cu Noviciok. Germania a ales „cea mai puternică formulă de asumare a verdictului medicilor şi de anunţare fără dubiu, în faţa întregii lumi, a crimei care a avut loc şi a responsabilităţii Rusiei lui Putin”, și a făcut-o prin glasul cancelarului Angela Merkel.
Culpa Rusiei e multiplă, arată Chifu: a mai fost dovedită odată că a folosit împotriva unui opozant al lui Putin otrava Noviciok, o armă chimică interzisă printr-un Acord care l-a semnat și care antrenează responsabilităţi la nivelul acestei organizaţii legate de ONU. Or statul rus are încă în posesie această substanță, și a fost-o la ordin împotriva lui Navalnîi, cel care investigase la Novosiisk, în Siberia, tocmai cazuri de corupție cu implicarea unor oligarhi apropiați de Putin.
Autoritățile ruse nu au negat frontal amestecul în cazul Navalnîi, ci au spus doar că „nu există probe concludente”...
Că lucrurile stau chiar așa, o dovedește faptul că autoritățile ruse nu au negat frontal amestecul în cazul Navalnîi, ci au spus doar că „nu există probe concludente”. Dincolo de ocean, un raport american documentează amestecul serviciilor secrete ruse în alegerile prezidențiale americane din 2016, iar în lumea întreagă se adâncește criza economică.
Ioana Ene-Dogioiu scrie pe Spotmedia.ro despre un caz românesc de eliminare (din fericire, doar din funcție) a unui personaj incomod pentru putere. E vorba despre mazilirea prin detașare a comisarului șef de poliție Radu Gavriș, ultimul act semnat de chestorul șef Liviu Gavrilescu înainte de a-și anunța demisia. Șeful Poliției Române a demisinat după ce presa a dezvăluit că ar fi negociat cu un faimos clan de interlopi. Ioana Ene-Dogioiu enumeră meritele lui Radu Gavriș, cel mai reputat criminalist din România, care, performanță unică în lume, nu a avut, timp de 7 ani consecutiv, nicio crimă cu autor neidentificat.
Ce a deranjat a fost că tot Gavriș a fost cel care a investigat dosarul de abuz în funcție al fostului ministru de interne Gabriel Oprea și, de asemenea, a rezolvat singura parte lămurită până acum din dosarul manifestațiilor din 10 august 2018, reprimate de autorități. În clipa de față, scrie Ioana Ene, ministrul de interne Marcel Vela nu-și mai controlează ministerul, unde face și desface doar PSD-ul, prin secretarul de stat Bogdan Despescu.
Eșecul moțiunii de cenzură depuse de PSD împotriva guvernului Orban pare să fi trasat drumul acestui partid spre eșec la alegerile locale și parlamentare din această toamnă, scrie Emilian Isăilă pe Spotmedia.ro. Liderul PSD Marcel Ciolacu a excelat în calcule greșite: a intenționat să-l izoleze pe Klaus Iohannis, dar rezultatul a fost tocmai pe dos. Iohannis „a devenit cel mai puternic și influent președinte al României de după 1990 – ne convine, nu ne convine, controlează sistemul politic, are puterea să-l influențeze, dar și inteligența să nu facă mare caz de asta. De la un președinte dezorientat, timorat și luat prin surprindere de victoria lui Dragnea și a PSD din 2016, a ajuns să fie cel care le sapă cu îndârjire groapa social-democraților”.