Linkuri accesibilitate

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind crearea Muzeului Holocaustului la București (VIDEO)


Avocatul Wilhelm Filderman, președintele Uniunii Evreilor Români, deportat în Transnistria în 1942

Președintele Klaus Iohannis a declarat că, prin acest muzeu, România apără istoria, moștenirea și cultura celor care au contribuit la devenirea națiunii române.

Legea de înființare a Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România a fost votată pe 11 septembrie de Camera Deputaților și are ca scop promovarea istoriei culturii comunităților evreiești, protejarea memoriei victimelor holocaustului, precum și combaterea antisemitismului.

„Patrimoniul evreiesc este reprezentativ pentru cultura națională, iar viitorul Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România va avea misiunea de a-l pune în valoare. Prin realizarea acestui muzeu, România apără cu tărie istoria, moștenirea și cultura celor care au contribuit la devenirea națiunii noastre. Veți fi cu toții de acord că muzeul trebuie să fie o instituție a viitorului, un aliat al educației împotriva ignoranței, o fortăreață a solidarității și patriotismului civic în fața intoleranței, antisemitismului și discriminării. Cine îi va trece pragul va fi mai câștigat, pentru că va înțelege câteva lucruri care vor rămâne în inima și în sufletul său: că indiferența poate ucide, că responsabilitatea de cetățean înseamnă a-l apăra pe cel defavorizat, că diversitatea nu e toxică, ci necesară, că fragilizarea democrației înseamnă atentat la pacea socială, că toleranța și buna înțelegere încep cu învățătura”, a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, conform Mediafax

Să nu uităm: ghetoul din Chişinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:55 0:00


„Și astfel, în mod natural, acest muzeu va fi poate nu un răspuns, ci, cum a spus cineva, un semn de întrebare. Ce a fost și cum a fost posibilă uciderea de bătrâni, femei și copii, închiși în trenurile morții de la Iași, asasinați în Basarabia și Bucovina ori aruncați în pustietatea de peste Nistru? Aceasta este, cred, și misiunea fundamentală a viitorului muzeu, aceea de a ne asigura că va fi protejată și respectată memoria tuturor celor care, cu demnitatea călcată în picioare, căzuți pradă frigului, foametei și bolilor, au fost torturați și, în final, uciși”, a mai spus șeful statului.

Mai multe aici.

XS
SM
MD
LG