Linkuri accesibilitate

Kosovo și Serbia: războiul plăcuțelor de înmatriculare se amână


Blocarea drumurilor din nordul Kosovoului care duc la punctele de trecere a frontierei cu Serbia
Blocarea drumurilor din nordul Kosovoului care duc la punctele de trecere a frontierei cu Serbia

Mai mulți rezidenți sârbi din Kosovo au blocat duminică drumurile din nordul țării ca formă de protest împotriva unei decizii a autorităților de la Priștina, privind schimbarea plăcuțelor auto și a documentelor sârbești cu unele emise de statul Kosovo. Poliția a raportat inclusiv focuri de armă.

Kosovo și Serbia: războiul plăcuțelor de înmatriculare se amână
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:26 0:00

După incidentele de duminică seară de la granița dintre Kosovo și Serbia, oficialii kosovari au decis să amâne cu 30 de zile aplicarea noilor reguli, cu condiția ca străzile și trecerile de graniță să fie deblocate. Potrivit redacției pentru Balcani a Europei Libere, decizia a fost luată și după o întrevedere a ambasadorul american în Kosovo, Geoffrey Hovenier cu premierul kosovar Albin Kurti.

Oficialii kosovari au fost felicitați pentru decizie de șeful diplomației europene, Josep Borrel, care a scris pe Twitter că se așteaptă ca drumurile de Kosovo să fie deblocate. „Problemele apărute ar trebui rezolvate prin dialog cu medierea UE”, a scris Borrel.

Plăcuțe și acte de identitate

Noile reguli, care urmau să intre în vigoare luni 1 august prevăd că orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară.

Prim-ministrul Kosovo, Albin Kurti, alături de ministra Justiției, Albulena Haxhiu, în timpul unei conferințe de presă la Priștina, 18 iunie 2022
Prim-ministrul Kosovo, Albin Kurti, alături de ministra Justiției, Albulena Haxhiu, în timpul unei conferințe de presă la Priștina, 18 iunie 2022

Premierul kosovar Albin Kurti a precizat la sfârşitul săptămânii trecute că este o măsură de reciprocitate, în măsura în care Serbia - care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii cu o majoritate albaneză proclamată în 2008 - cere acelaşi lucru de la kosovarii care intră pe teritoriul său.

Numai că sârbii kosovari din nordul țării nu recunosc autoritatea Priștinei, nici independenţa Kosovo şi rămân loiali Belgradului de care depind financiar.

Tot de la 1 august trebuia să înceapă schimbarea plăcuțelor de înmatriculare, emise în Serbia și care până acum erau tolerate în Kosovo.

Pentru această schimbare erau prevăzute două luni.

Autoritățile din Kosovo au spus că măsura schimbării plăcuțelor de înmatriculare sârbești a fost impusă din cauză că Serbia nu recunoaște plăcuțele kosovare încă din 2008, când fosta provincie sârbă și-a proclamat independența. Belgradul nu recunoaște independența Kosovo și, prin urmare, nici dreptul Pristinei la acțiuni de stat, cum ar fi înregistrarea mașinilor.
Preşedintele sârb, Aleksandar Vučić, a declarat duminică într-o discurs adresat naţiunii că situaţia din Kosovo „nu a fost niciodată mai complexă" pentru Serbia şi sârbii care trăiesc acolo.


„Atmosfera este în punctul de a da în clocot", a afirmat Aleksandar Vučić, care a avertizat că „Serbia va câştiga” dacă sârbii sunt atacaţi.

La rândul său, premierul kosovar Albin Kurti l-a acuzat pe şeful statului sârb că provoacă „tulburări”.

„Următoarele ore, zile şi săptămâni pot fi dificile şi problematice”, a scris pe Facebook premierul kosovar.

Tensiuni vechi

În septembrie 2021, Republica Srpska din nordul Kosovo a fost scena unor tensiuni puternice, după decizia Pristinei de a interzice plăcuţele de înmatriculare sârbe pe teritoriul său, marcate de manifestaţii zilnice şi blocarea traficului la cele două puncte de frontieră.

Serbia este țară candidată la aderarea la UE și una din cele mai avansate din Balcanii de vest, având deschise câteva capitole de negocieri. Cu toate acestea, normalizarea relațiilor cu Kosovo, care speră și ea la aderare, este o condiție pentru continuarea negocierilor pentru primirea în Uniunea Europeană.

În zonă este o misiune de pace a NATO, care a precizat după incidentele de duminică, 31 iulie, că este pregătită să intervină în cazul în care stabilitatea din Kosovo ar fi amenințată.

Tot duminică, președintele Serbiei a mai spus că șeful statului major al țării s-a întâlnit cu comandatul misiunii NATO din Kosovo pentru a face schimburi de informații. Aleksandar Vučić a spus că au fost multe dezinformări cu privire ce s-a întâmplat la graniță.

Președinta kosovară, Vjosa Osmani, a cerut și ea cetățenilor sârbi din Kosovo să nu cadă pradă propagandei Belgradului.

(text preluat parțial de pe pagina: romania.europalibera.org)

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG