Linkuri accesibilitate

Kosovo acuză Serbia de „răpirea” a trei ofițeri de poliție. Serbia afirmă că i-a „arestat” pe teritoriul său


Poliția kosovară, în Mitrovica de Nord, 13 iunie 2023
Poliția kosovară, în Mitrovica de Nord, 13 iunie 2023

Pristina a acuzat forțele sârbe de „răpirea” a trei ofițeri de poliție în regiunea de nord a Kosovo, locuită predominant de etnici sârbi, unde situația rămâne tensionată de câteva săptămâni din cauza instalării în funcții a unor primari de etnie albaneză.

Serbia a declarat că ofițerii kosovari au fost arestați „adânc în interiorul” teritoriului sârb.

Potrivit poliției din Kosovo, cei trei ofițeri au dispărut pe 14 iunie, în timpul unei misiuni de patrulare a drumurilor pentru combaterea contrabandei.

Ministrul kosovar de interne, Xhelal Svecla, a acuzat Serbia că „a intrat pe teritoriul Kosovo și i-a răpit” pe cei trei polițiști.

„Ofițerii noștri de poliție se aflau, fără îndoială, în adâncul teritoriului Republicii Kosovo, la un punct de control staționar, unde își îndeplineau sarcinile obișnuite”, a scris el pe Facebook.

Presa sârbă a relatat că ofițerii kosovari se aflau pe teritoriul sârb când au fost arestați. Televiziunea de stat sârbă a citat surse care au declarat că membrii grupului antiterorist al poliției sârbe i-au localizat și i-au arestat.

Petar Petkovic, șeful biroului pentru Kosovo al guvernului sârb, a respins acuzațiile oficialilor de la Pristina. El a declarat, într-o conferință de presă, că cei trei ofițeri au fost arestați în satul Gnjilica, situat la câțiva kilometri de graniță, și că Serbia este dispusă să accepte o anchetă internațională.

„Intrarea forțelor sârbe pe teritoriul Kosovo este o agresiune”

După incident, Kosovo și-a intensificat controalele la frontieră și a decis să oprească intrarea pe teritoriul său a vehiculelor cu numere de înmatriculare sârbești. Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Pristina, Perparim Kryeziu, a confirmat pentru RFE/RL că interdicția a fost pusă în aplicare „din motive de securitate” și că va fi în vigoare atâta timp cât situația este evaluată. „Următoarele acțiuni vor fi întreprinse în baza recomandărilor către instituțiile de aplicare a legii”, a spus Kryeziu.

Premierul kosovar Albin Kurti a cerut eliberarea ofițerilor, afirmând că aceștia au fost arestați la 300 de metri în interiorul Kosovo. „Intrarea forțelor sârbe pe teritoriul Kosovo este o agresiune și are ca scop escaladarea și destabilizarea”, a scris Kurti pe Facebook.

Potrivit lui, Pristina suspectează că cei trei au fost răpiți de armata sârbă și că în felul acesta Serbia „se răzbună pentru arestarea de ieri a criminalului notoriu Millun Millenkovic-Lune, unul din liderii crimei organizate și contrabandei”.

Milenkovic-Lune este unul din liderii grupărilor criminale „care de ani de zile terorizează cetățenii noștri, atacând membri ai poliției kosovare și instituțiile Republicii Kosovo”, a declarat Svecla pe 13 iunie, când a anunțat arestarea lui Milenkovic-Lune.

Svecla a spus că Milenkovic-Lune a fost principalul organizator al unui atac comis în urmă cu două săptămâni asupra forțelor KFOR și a poliției kosovare din Zvecan. Atacul a avut loc pe fondul ciocnirilor dintre forțele de menținere a păcii și sârbi, după ce primarii de etnie albaneză au preluat mandatul în urma unor alegeri locale boicotate de sârbi.

Primarii de etnie albaneză au fost instalați cu ajutorul poliției kosovare în trei orașe cu o majoritate etnică sârbă covârșitoare - Zvecan, Leposaviq și Zubin Potok - în urma unor alegeri parțiale desfășurate în aprilie, cu o prezență la vot de sub 3,5%, pe fondul boicotului sârbilor.

Kurti, care se află sub presiunea principalilor susținători occidentali ai independenței Kosovo, a prezentat la 13 iunie un plan în cinci puncte - inclusiv noi alegeri - despre care a spus că va contribui la calmarea tensiunilor din nordul Kosovo.

Organizarea de noi alegeri este o solicitare a comunității internaționale, care a condamnat decizia autorităților kosovare de a prelua cu forța clădirile municipale din nordul Kosovo.

Statele Unite și Uniunea Europeană i-au cerut lui Kurti să retragă primarii, să retragă forțele poliției speciale folosite pentru instalarea lor și să mențină un acord din 2013 pentru o asociație de municipalități sârbe autonome în regiune.

XS
SM
MD
LG