La marş au participat zeci de persoane asistate de un grup de slujitori ai Bisericii Ortodoxe. Manifestanții au fost întâmpinați pe aleea Grigore Vieru de ex-președintele Igor Dodon, unul dintre promotorii evenimentului, care a chemat oamenii să demonstreze că „sunt uniți în susținerea familiei tradiționale și a valorilor creștine”.
Participanții au mers în marș din fața Circului din Chișinău până la Catedrală, unde de pe o scenă improvizată s-au spus mesaje în sprijinul „familiei tradiționale”.
Și ex-președintele Dodon s-a adresat participanților la manifestare îndemnându-i să apere „valorile tradiționale”. „Noi pledăm pentru valorile noastre naționale. La noi, la moldoveni, cel mai sfânt a fost credința și familia. Mâine, aici, nu departe, aceste persoane care sunt trădători ai valorilor naționale. Mâine ei vor fi apărați de polițiști. Noi astăzi am demonstrat că avem poziție, că suntem cetățeni ai acestui stat”, a declarat Dodon.
Într-o reacție la scurt timp după anunțul socialiștilor despre organizarea marșului, centrul „GENDERDOC-M”, unul din organizatorii Festivalului Pride, s-a declarat uimit că socialiștii și alții asemeni lor își aduc aminte de „valorile tradiționale” odată pe an, și au spus că duminică „lumea va avea de ales între ură și agresivitate versus iubire și zâmbete”.
Clerul ortodox și alte grupări conservatoare din Moldova au reușit în anii trecuți să pună obstacole în calea marșurilor Pride de la Chișinău, forțând întreruperea sau chiar anularea lor. Anul trecut a avut loc prima ediție desfășurată fără incidente majore, deși au fost prezenți cam o sută de preoți care au scandat lozinci în favoarea „familiei tradiționale”.
Organizatorii speră ca noua ediție a marșului, care începe duminică la amiază la intersecția străzilor Ismail și București, să atragă chiar mai mulți participanți decât anul trecut, când au fost cam 500.
Marșul Pride este susținut de Ambasada SUA la Chișinău, care a dat publicității o declarație semnată de aproximativ alte 30 de ambasade în R. Moldova, în care se reafirmă „solidaritatea cu persoanele LGBTQI+ din R. Moldova și din lumea întreagă.
- Te-ar putea interesa și: Candidatele la UE rămân în urmă în ce privește drepturile LGBTI (ILGA-Europe)
În clasamentul anual alcătuit de ILGA-Europe, care evaluează protejarea prin legislație a persoanelor LGBT+, R. Moldova a fost cotată și anul acesta mai bine decât vecinele sale România și Ucraina, depășind și alte țări, inclusiv din Uniunea Europeană. Persoanele LGBT+ se confruntă, însă, în continuare în Moldova, ca și în alte țări europene, cu prejudecăți și discriminare.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te