Linkuri accesibilitate

La un an de la invadarea Ucrainei, Germania aproape nu mai importă nimic de la ruși  


Importurile de produse petroliere și cocs au scăzut cu 91,4%, iar cele de cărbuni cu 92,5%.  
Importurile de produse petroliere și cocs au scăzut cu 91,4%, iar cele de cărbuni cu 92,5%.  

Importurile germane din Rusia au scăzut semnificativ de la invadarea Ucrainei de către ruși, arată noi date statistice, publicate joi.  

Potrivit agenției de știri germane DPA, în februarie 2023 importurile germane din Rusia scăzuseră cu 91% față de aceeași luna a anului 2022, ajungând la numai 300 de milioane de euro.

Scăderea se datorează în primul rând încetării importului de energie din Rusia, un articol care constituia „greul” comerțului bilateral înainte de 24 februarie 2022, când rușii au atacat Ucraina.

Importurile de țiței și gaze naturale din Rusia au scăzut de la 2,2 miliarde de euro în februarie 2022 la numai 4.2 milioane de euro un an mai târziu.

Importurile de produse petroliere și cocs au scăzut cu 91,4%, iar cele de cărbuni cu 92,5%.

Pe ansamblu, Rusia a „căzut” în clasamentul celor mai mari furnizori de bunuri către Germania, de pe locul 11 pe locul 46.

În anul scurs de la invadarea Ucrainei, exporturile germane spre Rusia au scăzut la rândul lor, cu 60,5%.

DPA amintește că înaintea invaziei, Germania era una din țările din UE cele mai dependente de Rusia în domeniul energetic.

În ianuarie 2023, ministrul de finanțe al Germaniei, Christian Lindner, a anunțat că situația s-a schimbat radical. „Desigur, Germania depinde în continuare de importurile de energie, dar nu din Rusia, ci de pe piețele globale”, a spus Lindner, citat de BBC.

Cu aceeași ocazie, ministrul german a lăudat viteza cu care s-a construit în țara sa terminalul maritim pentru importul de gaze lichefiate – în numai opt luni de zile – și a promis că lucrările de infrastructură pentru diversificarea surselor de energie vor continua.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG