Linkuri accesibilitate

Liderii mondiali se reunesc la summitul pentru Ucraina, umbrit de cererile dure ale lui Putin


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (centru) este întâmpinat de ambasadorul elvețian în Ucraina, Felix Baumann (stânga) și de șeful adjunct al protocolului elvețian, Manuel Irman (dreapta), la sosirea sa pe aeroportul din Zurich, la 14 iunie, înainte de summit.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (centru) este întâmpinat de ambasadorul elvețian în Ucraina, Felix Baumann (stânga) și de șeful adjunct al protocolului elvețian, Manuel Irman (dreapta), la sosirea sa pe aeroportul din Zurich, la 14 iunie, înainte de summit.

Zeci de lideri mondiali s-au reunit în orașul elvețian Lucerna pentru a încerca să găsească o cale de a pune capăt războiului de peste doi ani din Ucraina, însă absența oficialilor ruși și chinezi a redus perspectivele unui progres major.

Cu o zi înainte de deschiderea summitului de două zile din 15 iunie, președintele rus Vladimir Putin a cerut Kievului să renunțe la ambițiile sale în cadrul NATO și să predea întreaga suprafață a patru provincii revendicate de Moscova.

Propunerea, pe care Kievul a numit-o „manipulativă”, „absurdă” și echivalentă cu capitularea, a semnalat hotărârea lui Putin de a continua conflictul, aruncând o umbră suplimentară asupra întâlnirii.

Peste 90 de țări și organizații internaționale participă la întâlniri, care au loc într-o stațiune montană din centrul Elveției.

Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, și liderii Franței, Germaniei, Canadei, Italiei, Marii Britanii și Japoniei se numără printre cei care vor participa. India, Turcia și Ungaria, care întrețin relații mai prietenoase cu Rusia, sunt, de asemenea, așteptate să participe.

Elveția a fost de acord să găzduiască summitul la cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, încercând să pregătească terenul pentru un viitor proces de pace care să includă Rusia.

Dar Moscova nu a fost invitată să participe la reuniunea pe care oficialii ucraineni au prezentat-o ca fiind un summit pentru pace. Chiar înainte de declarațiile lui Putin din 14 iunie de la Ministerul de Externe de la Moscova, oficialii ruși au respins evenimentul ca fiind inutil.

Acest lucru a determinat China, care este un partener comercial puternic al Moscovei și care sprijină multe dintre pozițiile Moscovei pe scena mondială, să refuze de asemenea să participe.

„Ce poate spera [Zelenski] să obțină din asta?” a declarat pentru Reuters Daniel Woker, un fost ambasador elvețian. "Încă un mic pas înainte în solidaritatea internațională cu Ucraina ca victimă a agresiunii rusești".

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, lansat în februarie 2022, nu arată niciun semn de atenuare. În ciuda pierderii a ceea ce oficialii americani spun că este cel puțin 350.000 de soldați uciși și răniți, armata rusă a continuat să avanseze.

Luna trecută, Rusia a lansat o ofensivă la scară redusă în nordul regiunii Harkov, încercând să întindă forțele ucrainene, care sunt depășite de armament și de efective, de-a lungul liniei de front de aproximativ 1.200 de kilometri. Efortul a încetinit, deoarece Ucraina a trimis în grabă noi unități în zonă și a întărit pozițiile.

Dar lipsa de armament din partea Statelor Unite - ale căror livrări au fost blocate timp de luni de zile din cauza luptelor interne din Congres - a oferit Rusiei un avantaj pe câmpul de luptă, împreună cu incapacitatea Ucrainei de a aduce un număr mare de trupe proaspete în luptă.

Se crede că numărul victimelor din Ucraina este comparabil cu cel al victimelor din Rusia.

Se așteaptă ca discuțiile din Elveția să se concentreze asupra unor preocupări mai largi declanșate de război, cum ar fi securitatea alimentară și nucleară și libertatea de navigație, potrivit unui proiect de document consultat de RFE/RL.

Schimbul de prizonieri de război și întoarcerea copiilor ucraineni luați de Rusia - o problemă care a dus la acuzații ale Curții Penale Internaționale împotriva lui Putin - este, de asemenea, așteptată pe ordinea de zi.

Înaintea summitului, liderii Grupului celor 7 mari națiuni industriale au anunțat un pachet de împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Kiev, care va valorifica dobânzile și veniturile din cele peste 260 de miliarde de dolari în active rusești înghețate.

Președintele american Joe Biden și Zelenski au semnat săptămâna aceasta un acord de securitate prin care Statele Unite se angajează, pe o perioadă de 10 ani, să continue antrenarea forțelor armate ucrainene.

Biden, care nu va participa la summit în ciuda rugăminților lui Zelenski, a aprobat, de asemenea, trimiterea către Ucraina a încă unui sistem de rachete Patriot.

De asemenea, Casa Albă a relaxat restricțiile care împiedicau Ucraina să folosească armamentul american pentru a lovi în interiorul Rusiei, permițând lovituri în Rusia în scopul limitat de a apăra Harkovul.

Analiștii spun că acesta este un factor care a contribuit la eforturile recente ale Ucrainei de a opri ofensiva rusă de acolo.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG