Liderii occidentali au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei și au promis să trimită mai mult ajutor militar și umanitar Ucrainei, într-un șir de reuniuni la nivel înalt fără precedent, la Bruxelles, menite să sublinieze un răspuns unitar la agresiunea militară a Rusiei. Liderii țărilor NATO, ai Grupului celor Șapte și ai Uniunii Europene au anunțat aceste acțiuni la reuniunile succesive din 24 martie.
Liderii și-au petrecut ziua discutând despre răspunsul lor la război, care a intrat în a doua lună, după ce au ascultat pledoaria președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru o „asistență militară fără restricții”.
Președintele american Joe Biden a declarat că invazia Rusiei a creat o mai mare unitate în cadrul NATO, al Uniunii Europene și G7. Statele Unite și-au extins sancțiunile pentru a include zeci de companii rusești din domeniul apărării, 328 de membri ai Dumei de Stat din Rusia și șeful celei mai mari instituții financiare rusești, Sberbank. Biden a anunțat, de asemenea, că Statele Unite vor oferi un ajutor umanitar suplimentar de 1 miliard de dolari.
Premierul britanic Boris Johnson a declarat că sancțiuni mai dure din partea Uniunii Europene ar putea grăbi sfârșitul conflictului din Ucraina. Germania și Olanda se numără printre țările care doresc o pauză pentru a revizui sancțiunile existente; Polonia și țările baltice fac presiuni pentru măsuri suplimentare.