Linkuri accesibilitate

Liderii PSRM, între „kompromat”-ul din ţară şi presiunile de la Moscova


Imagine generică
Imagine generică

Retrospectiva săptămânii politice

După aproape două luni de la alegerile parlamentare din 24 februarie, situația devine tot mai incertă. Cum și cine va guverna Republica Moldova în următorii patru ani, rămâne în continuare un semn de întrebare. S-a vorbit în cele șapte săptămâni de după scrutin despre mai multe posibile scenarii. Jurnalistul și comentatorul Anatolie Golea spune că jocul actorilor politici din Parlament devine plictisitor și obositor.

Anatolie Golea: „Lumea deja cred că a obosit să urmărească acest spectacol, care se transformă într-un spectacol de prost gust. Cred că acum este 50 la 50 între alegeri anticipate și o coaliție între Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat, cu creșterea șanselor pentru alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Ce ar putea să stea la baza unei coaliții formate din socialiști și democrați, care ar fi interesele comune?

Anatolie Golea
Anatolie Golea

Anatolie Golea: „Interesele comune sunt cele de business în politică. La noi, de mai mulți ani, politica s-a transformat într-un fel de business, unde interesele se fac în culise. Dacă vorbim despre înțelegerea dintre Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon, ea cred că există de mai mulți ani de zile, de atunci de când a fost vândut hotelul Codru sau de la 4 noiembrie 2011, când Igor Dodon a ieșit din Partidul Comuniștilor și a pus temelia Partidului Socialiștilor, care pe atunci era unul muribund. Deci, interesele se trag de acolo și coaliția era ca și cum făcută cu mult înainte de alegerile parlamentare, dar acum urmează de găsit ambalajul cât mai frumos pentru această coaliție, pentru ca să nu-și piardă alegătorii cele două formațiuni politice. Și aici mă refer, în primul rând, la Partidul Socialiștilor.”

Europa Liberă: De cine depinde mai mult Igor Dodon – de Vladimir Plahotniuc sau de interesele Kremlinului?

Anatolie Golea: „Aici e întrebarea, urmează să vedem. Formarea coaliției sau neformarea acestei coaliții va fi, de fapt, răspunsul la această întrebare: de cine depinde mai mult președintele Igor Dodon și Partidul Socialiștilor? Șeful statului a fost la Moscova după alegeri de cel puțin vreo cinci-șase ori și a purtat aceste negocieri, încercând să convingă Moscova că aceasta este unica soluție. A reușit sau nu? aici este întrebarea. Răspunsul deocamdată nu-l avem, pentru că știm că Moscova nu crede lacrimilor și ar fi posibil să se ajungă la această coaliție, dar nu acum și nu în mod direct, ci prin alegeri anticipate.”

Iar jurnalistul de la „Kommersant, Vladimir Soloviov, stabilit la Moscova, sugerează că dacă se va anunța crearea unei majorități parlamentare PD-PSRM, va fi o sinucidere pentru socialiști, pentru că niciun partid care a cooperat cu PD lui Vladimir Plahotniuc nu a supraviețuit. El mai spune că, până acum, socialiștii erau utili pentru democrați, pentru că reprezentau ilustrarea amenințării rusești:

Vladimir Soloviov
Vladimir Soloviov

Vladimir Soloviov: „Până acum, singurele formațiuni care au lăsat clar să se înțeleagă că sunt gata cumva să coopereze în noul Parlament sunt PDM și PSRM. Ele insistent caută poziții comune. După toate probabilitățile, putem spune că pregătesc opinia publică că, într-un format sau altul, sunt gata să conlucreze, dar despre ce format e vorba – o coaliție oficială sau semnarea unei înțelegeri despre o coaliție – încă nu este clar, dar opinia publică este pregătită pentru asta.

În paralel se vede că Moscova exercită o presiune dură asupra lui Igor Dodon și a socialiștilor pentru a nu permite o coaliție PSRM-PD. Și ceea ce nu a fost caracteristic până acum – eu așa ceva nu țin minte – , Moscova chiar a recomandat socialiștilor să-și unească eforturile cu partidele care formează Blocul ACUM. Și e evident că aceste partide sunt proeuropene, de pe eșichierul de dreapta. Chiar și astfel de recomandări au fost făcute de la Moscova pentru Dodon și socialiști, doar să fie evitată coalizarea cu democrații.

E greu de spus de ce Plahotniuc și democrații provoacă astfel de alergie la Moscova...

E greu de spus de ce Plahotniuc și democrații provoacă astfel de alergie la Moscova, dar că ea există e evident, se vede prin intermediul subiectelor de la televiziunile rusești, asta se vede prin intermediul dosarelor penale deschise.”

Europa Liberă: Și pentru că după alegerile parlamentare Igor Dodon a avut mai multe vizite la Moscova, să vă întreb: cine poate face mai multe presiuni asupra șefului statului – liderul democraților, Vladimir Plahotniuc, sau dl Dodon e mai dependent de Moscova?

Vladimir Soloviov: „Comportamentul lui Dodon și al socialiștilor și faptul că negocierile lor cu Blocul ACUM sunt în impas, iar tratativele cu democrații dimpotrivă se termină cu declarații îmbucurătoare despre cât de multe au în comun aceste parcă formațiuni antagoniste, asta vorbește despre faptul că pentru Igor Dodon treburile sau problemele interne cu care se poate trezi sunt totuși pe primul loc în comparație cu cele care ar putea apărea la Moscova, întrucât el nu trăiește la Moscova, ci la Chișinău.

În ce privește pârghiile de presiune, nu putem spune exact cine și ce dosar are împotriva fiecăruia, dar când la un moment dat l-am întrebat direct pe Igor Dodon dacă Plahotniuc are pe numele lui kompromat [materiale compromițătoare], el nu mi-a răspuns: da, are sau nu, nu are, dar că Dacă te temi de lupi, nu intri în pădure.”

Observatorii scenei politice cred că în sânul Partidului Socialiștilor nu ar exista consens asupra creării unei coaliții cu Partidul Democrat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG