Linkuri accesibilitate

Liderii UE au reluat negocierile-maraton pentru a decide cine vor fi noii șefi ai structurilor comunitare


Actualul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (centru) şi alţi şefi de state UE la o cină de lucru. 30 iunie 2019, Bruxelles
Actualul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (centru) şi alţi şefi de state UE la o cină de lucru. 30 iunie 2019, Bruxelles

Miercuri are loc prima ședință în plen a Parlamentului European, la care va fi ales președintele forului legislativ, indiferent dacă liderii europeni ajung sau nu la un compromis.

La Bruxelles, liderii Uniunii Europene au reluat negocierile-maraton pentru a găsi candidații pentru cele cinci poziții-cheie în structurile europene: președinții Comisiei și Consiliului, președintele Parlamentului European, șeful diplomației europene și președintele Băncii Centrale Europene.

Moldova -negocieri la Bruxelles, ziua a treia, poze postate pe Twitter de Donald Tusk, președintele Consiliului European, 2 iulie 2019
Moldova -negocieri la Bruxelles, ziua a treia, poze postate pe Twitter de Donald Tusk, președintele Consiliului European, 2 iulie 2019

Negocierile au început duminică seara și s-au încheiat luni, după mai bine de 18 ore, fără un consens. Inițial se relatează că panul de compromis care a fost discutat, și care ar fi și astăzi pe masa negocierilor, prevede ca socialistul olandez Frans Timmermans să preia conducerea Comisiei Europene, în timp ce Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European la această funcție, ar urma să candideze pentru conducerea Parlamentului. Candidatura lui Timmermans se lovește însă de opoziția fermă a grupului de la Vișegrad (Cehia, Slovacia, Ungaria și Polonia), căruia i s-a alăturat și Italia, chiar daca obiecțiile acesteia sunt de altă natură. Țările central europene îi reproșează lui Timmermans faptul că le-a criticat direct și nediplomatic în ultimele luni, pentru încălcări ale principiilor statului de drept. Ceea ce a făcut și în cazul României.

Cancelara germană Angela Merkel a îndemnat la mai multă flexibilitate: „Este momentul ca fiecare să cedeze un pic”...

Exact motivul pentru care, pe de altă parte, marți, înainte de reluarea negocierilor, premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat că-l sprijină pe Timmermans. Cancelara germană Angela Merkel a îndemnat la mai multă flexibilitate: „Este momentul ca fiecare să cedeze un pic”, a spus Merkel înainte de reluarea discuțiilor, care s-ar putea prelungi ore în șir.

Miercuri are loc prima ședință în plen a Parlamentului European, la care va fi ales președintele forului legislativ, indiferent dacă liderii europeni ajung sau nu la un compromis. „Nu există nicio cale de a schimba decizia de a organiza votul pe 3 iulie”, a declarant un purtător de cuvânt al Parlamentului, citat de Reuters.

Legislativul a amânat totuși cu câteva ore, până marți seară, termenul limită pentru depunerea candidaturilor, în speranța că summitul de la Bruxelles se va încheia cu un acord.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG