Președintele Africii de Sud a declarat marți că arestarea președintelui rus Vladimir Putin – dacă acesta va apărea la un summit economic de luna viitoare la Johannesburg – ar echivala cu o „declarație de război” din partea țării sale.
Summitul din august reunește Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud - comunitate de economii în curs de dezvoltare cunoscut sub numele de BRICS. Oficialii au spus că Putin dorește să participe la adunare, dar au încercat să-l convingă să vină pentru a evita consecințele legale și diplomatice ale mandatului internațional de arestare emis pe numele său.
Putin face obiectul unui mandat de arestare al Curții Penale Internaționale legat de presupusele crime de război din timpul invaziei Rusiei în Ucraina. În calitate de semnatar al Statutului de la Roma care a instituit CPI, Africa de Sud ar fi obligată să-l aresteze pe Putin, dacă vizitează națiunea africană.
Cel mai mare partid politic de opoziție din Africa de Sud, Alianța Democrată, a încercat să oblige guvernul președintelui Cyril Ramaphosa să se angajeze că-l va aresta pe Putin printr-o somație în fața Înaltei Curți din Pretoria. Dar într-o declarație pe propria răspundere adresată instanței, făcută publică marți, Ramaphosa și-a reiterat declarația trecută că o astfel de acțiune împotriva lui Putin ar putea, de asemenea, să deraieze orice eforturi de a pune capăt războiului din Ucraina.
„Trebuie să subliniez, de dragul transparenței, că Africa de Sud are probleme evidente în executarea unei cereri de arestare și predare a președintelui Putin”, a spus el. „Rusia a precizat clar că arestarea președintelui său în exercițiu ar fi o declarație de război. ” „Ar fi în contradicție cu Constituția noastră să riscăm să ne angajăm în război cu Rusia”, a adăugat Ramaphosa.
Dilema privind mandatul CPI pentru Putin vine în urma tensiunilor diplomatice cu Occidentul legate de poziția Africii de Sud cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia. Africa de Sud s-a abținut în mod constant să voteze la ONU condamnarea agresiunii Rusiei, cerând în schimb inițierea unui dialog pentru a pune capăt războiului.
De asemenea, Africa de Sud a făcut parte din grupul reprezentanților a șase națiuni africane care au mers recent într-o misiune de pace la Kiev și Moscova pentru a se întâlni atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „O arestare a președintelui Putin ar introduce o nouă complicație care ar exclude orice soluție pașnică” a conflictului, a spus Ramaphosa în declarația pe propria răspundere, transmisă luna trecută. Ramaphosa a insistat ca declarația pe propria răspundere să rămână confidențială, dar instanța a decis marți că poate fi făcută publică.
Liderul sud-african a spus mai devreme că în scurtă vreme se va face un anunț despre posibila participare a lui Putin la evenimentul din 22-24 august.