Linkuri accesibilitate

Lilia Țîcu: „Să fim atenți pe cine alegem...”


Lilia Țîcu
Lilia Țîcu

Lilia Țîcu are două perioade de muncă în Grecia. Prima, anii 1997-2000. A muncit ospătar pe insula Halki. Apoi, în 2000-2005 a revenit și a activat în Moldova. Iar în toamna lui 2005 a plecat a doua oară în Grecia, împreună cu fiul cel mic și s-a stabilit cu traiul și munca pe insula Rodos. De ce a ales să plece peste hotare a doua oară? Din cauza lipsurilor materiale și a lipsei de încredere în sistem. Fenomenul migrației la moldoveni crede că este legat de aspirația fiecărui om spre mai bine. Speră că într-o zi va reveni de-a binelea în Moldova și nu va mai fi dezamăgită de sistemul politic din țară.

Lilia Țîcu: „Să fim atenți pe cine alegem...”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:26 0:00
Link direct

Lilia Țîcu: „Eu am două patrii – patra mea, țara Moldova, pe care o iubesc și o respect și este sângele meu, și este pământul meu, și este adunătura mea de neamuri aici; și este și Grecia – altă țară, altă patrie, care mi-a dat libertatea materială, m-a făcut să mă uit cu alți ochi la lume, mi-a ajutat copilul, fiul meu din Grecia, să facă studii, să-și întemeieze o familie în Grecia. Așa că pentru mine sunt două lucruri frumoase: atât țara mea, și respect tradițiile, și respect poporul, și uneori mi se pare, fiind în străinătate, că moldovenii sunt dintre cei mai de treabă din fostul lagăr socialist, cât și Grecia, care ne ajută material și spiritual.

Am învățat multe lucruri de la greci...

Am învățat multe lucruri de la greci, cum ar fi toleranța, cum ar fi de șapte ori măsoară și o dată taie, cum ar fi că-i bine să mergem la biserică cu credință în suflet, să mergem la biserică nu numai cu superstiții, dar anume cu credință.”

Europa Liberă: Să vorbim despre relația diasporei cu cei rămași acasă și statul Republica Moldova. Cum ai defini-o și, în general, când se intersectează interesele celor două Moldove – a celor rămași acasă și a celor plecați?

Lilia Țîcu: „Sunt trei cuvinte în limba română care ne determină: acasă, patrie și țară. Când spun acasă, eu mi-o închipui pe mama – mama la cuptoraș, mama cocând pâine, mama și liniștea metafizică de la Rădenii Vechi, unde se aude numai cucul, tălăngile și foșnetul frunzelor din codru. Când spun țară, în fața mea apare tatăl meu, care este o epocă, o istorie a satului Rădenii Vechi, o legendă vie, care a trecut prin atât de multe vitregii ale sorții. Și iată spun țară, și parcă simt cum puterea tatălui îmi dă și mie putere, cum am încredere în el și cum el are încredere în mine și mă simt protejată, dar iată când spun patria, patria pentru mine, în primul rând, este polițistul de la frontieră.

Și polițistul de la frontieră de cele mai multe ori este rece, needucat de multe ori și un om care, având niște pârghii și având de ștampilat un pașaport, se crede Dumnezeu. Și referitor la când ne intersectăm, războiul ăsta tacit, dar uneori pe față, mai ales pe rețelele de socializare războiul în ajunul alegerilor. Acum sunt sigură că o să fie un „război pe viață și pe moarte”.”

Europa Liberă: Război politic. De ce?

Lilia Țîcu: „Din cauză că clasa politică din Moldova este compromisă și există niște dinastii, și există un fel de nepotism și cumătrism, care trece de-acum de la tată la fiu și asta-i când lumea nu mai are încredere în clasa politică din Moldova. Totuși, cea mai mare victorie a diasporei și a tuturor cetățenilor moldoveni este faptul că a fost înlăturat de la putere Dodon, care începuse să se creadă regele tuturor regilor și cel mai mare sfânt călugăr de Muntele Athos, pentru că dacă noi nu am fi fost atât de uniți și atât de solidari, Dodon avea să cumuleze și funcția de președinte, și funcția de prim-ministru...”

Europa Liberă: Și această victorie a Maiei Sandu la alegerile prezidențiale ce a însemnat pentru Republica Moldova?

Lilia Țîcu: „Această victorie a însemnat un pas înainte, un pas spre viitor și un pas bine gândit de către cetățeni care au fost derutați atât de mult timp de vorbăria goală a lui Dodon, pentru că, dacă e să ne gândim bine, Dodon este la putere din anul 2002. El a trecut prin două partide, dar a avut mai multe funcții. Eu vreau să știu - din anul 2002, când a fost ministru al economiei, ce a făcut el concret ca ministru al economiei, a fost vreun pas înainte?

Europa Liberă: Are și el bazinul său electoral, are și el susținătorii lui...

Lilia Țîcu: „Susținătorii lui sunt bătrânii nostalgici după perioada sovietică și, mai ales, electoratul rus. Anume el a inventat problema asta între ruși și moldoveni, că dacă vine Maia Sandu la putere, gata.

Susținătorii lui sunt bătrânii nostalgici după perioada sovietică și, mai ales, electoratul rus...

Și eu cred că problema lingvistică aproape de alegerile parlamentare iar o să fie în vogă și identitatea, chiar dacă ești găgăuz ori bulgar, ucrainean, din moment ce deții pașaportul Republicii Moldova, tu ești moldovean.”

Europa Liberă: El a zis că va apăra în campania electorală statalitatea, ortodoxia și Moldova să nu se apropie de NATO. Astea a spus că vor fi reperele programului său.

Lilia Țîcu: „Da, mi-ar plăcea să-l ascult pe Dodon spunând măcar un psalm sau să spună măcar un tropar din Troparele Casandrei, dacă este așa de bun creștin și merge așa de multe ori la Muntele Athos. Aș vrea să știu. Și NATO nu este sperietoare pentru țările noastre, ea este mai mult ca un fel de blocaj, ca un fel de zid împotriva agresiunii din partea altor țări. Orice om normal la minte nu se teme de NATO, dimpotrivă, ne bucurăm dacă există niște cantonamente NATO, care asigură și o securitate și vreau să vă spun că nu-i chiar rău.”

Europa Liberă: Și care-i miza și importanța votului din diasporă?

Lilia Țîcu: „Miza este schimbarea, importanța este că mergem foarte mulți la alegeri și noi suntem schimbarea, eu cred că mie nu-mi poate spune nimeni că eu nu sunt patriot al țării mele și nu fac nimic pentru Moldova, dimpotrivă, noi promovăm Moldova. Dacă nu am fi fost noi, cei de peste hotare, cine mai auzea astăzi de Republica Moldova?”

Europa Liberă: Dar ești un reprezentant al unui „electorat paralel”, așa cum a încercat să acrediteze ideea fostul președinte Igor Dodon?

Lilia Țîcu: „Nu. Eu sunt cetățean al Republicii Moldova, sunt terestră, locuiesc în Republica Moldova, nicidecum nu sunt un cetățean paralel și dintr-o lume paralelă, în viziunea lui Dodon, pentru că eu știu ce se întâmplă acasă, pentru că eu știu care-s problemele cu care se confruntă părinții mei, satul meu, verii mei, mătușile mele, moșii mei. Întotdeauna există o mică speranță și întotdeauna cel puțin cei din generația mea, ei oricum vor să se întoarcă acasă, ei oricum mizează pe țara lor unde au crescut și unde își au obârșiile, unde și-au îngropat moșii și strămoșii. Adică fiind cetățean al Republicii Moldova, nimeni nu poate să-mi ia dreptul de a vota pe cine vreau și de a promova pe cine vreau și de a vrea schimbări spre bine, pentru că, fiind în Europa, desigur că aș vrea ca Europa să vină la mine acasă și îmi pare rău că atât de mult Moldova este influențată de Rusia.”

Europa Liberă: Tocmai ai revenit din Federația Rusă...

Lilia Țîcu: „Da, am revenit din Federația Rusă.”

Jurnalista Europei Libere, Valentina Ursu
Jurnalista Europei Libere, Valentina Ursu

Europa Liberă: Am citit cu mare interes postarea pe Facebook.

Lilia Țîcu: „Încă o să mai postez, despre cultură o să postez.”

Europa Liberă: Da, dar cu ce impresii ai revenit?

Lilia Țîcu: „Am revenit cu impresii duble: mă încântă cultura rusă, dar ceea ce mă doare, într-un fel, pentru că copiii mei sunt jumătate ruși, este faptul că cetățeanul de rând este sărac. Acolo corupția e la nivel de putere, de manipulare a opiniei publice, adică se fac multe chestii care par, așa, niște lucruri simple, dar ele sunt gândite, cum au fost gândite rețelele de magazine cu băuturi alcoolice, aproape în fiecare bloc au câte un magazin din astea «Красное и белое», „Roșu și alb”, adică roșu e vinul, albul e votca, care de la ora 8 dimineața până la 22 seara vând vin, rachiu și votcă, adică alcool. În Rusia sunt foarte mulți alcoolici de la bere, consumă foarte multă bere, alcoolul este ieftin, pentru că este mai ușor să-i manipulezi.”

Europa Liberă: Să revenim la diasporă. Ar exista o diferență între diaspora din Est și diaspora din Vest, diaspora Republicii Moldova?

Lilia Țîcu: „Da, desigur că este o mare diferență. În primul rând, diaspora care este în Rusia este tratată cu „pesticizi” normali de către mass-media rusă. Desigur că este toxică.”

Europa Liberă: De ce Rusia e supărată pe Uniunea Europeană?

Lilia Țîcu: „Pentru că în Uniunea Europeană trăiesc mai bine. Eu am înțeles că rușii, clanurile, marii bancheri, metalurgiști, armași, ei nici nu vor să treacă la sistemul bancar rusesc, pentru că banii ei îi fac în Rusia, dar prin diferite spălătorii și-i injectează în vile, castele, cluburi de fotbal, uzine, fabrici din Europa, adică patriotismul este numai pentru proști, adică se vehiculează foarte mult cu chestia asta de patriot, așa de mult li se vâră oamenilor în gât: patriot, patriot, patriot, că la un moment dat începi să nu mai crezi.”

Pentru că în Uniunea Europeană trăiesc mai bine...

Europa Liberă: Dar revenim la diferențele despre care ziceai că ar exista între moldovenii aflați la muncă în Federația Rusă și cei din Occident, care ar fi încă aceste diferențe?

Lilia Țîcu: „Majoritatea celor pe care îi cunosc eu, i-am cunoscut și-i mai cunosc din Federația Rusă, ei totuși vor să revină acasă și visul lor este să plece și ei în Europa.”

Europa Liberă: Dar opțiunile politice diferă?

Lilia Țîcu: „Da, ei mai cred în comunism, adică trebuie să trăiești atât de rău acum, ca să-ți fie dor de comunism.”

Europa Liberă: Are dreptul la viață ideea că cei din Est votează cu partidele de stânga și cu cei care sunt cu viziuni pro-rusești și cei din Occident votează pentru apropierea Moldovei de Uniunea Europeană și partidele pro-europene?

Lilia Țîcu: „Da, este adevărat!”

Europa Liberă: Cum se explică, iată, acest lucru?

Lilia Țîcu: „Foarte mulți nu au fost în Moldova de 20, de 30 de ani, ei nu știu că între timp Moldova s-a schimbat.”

Europa Liberă: Cine nu știu?

Lilia Țîcu: „Diaspora moldovenească din Rusia și, iarăși, ei sunt atacați de propaganda rusească, eu am auzit așa că moldovenii nu au ce mânca, că moldovenii sunt slugile Europei, adică niște mizerii și nu poți să-i spui unui om că nu-i rușinos să fii badantă și nu-i rușinos să fii femeie de serviciu ori să fii șofer, nu-i rușinos, din momentul în care familia ta are nevoie de bani și tu îți obții pâinea prin muncă cinstită, ce importanță are - ori ministru, ori femeie de serviciu?”

Europa Liberă: Dar cei din Federația Rusă îi pot influența pe cei de acasă să voteze așa cum le este convingerea lor?

Lilia Țîcu: „Da, desigur pot să influențeze, pentru că în satele Moldovei sunt foarte mulți nostalgici după puterea sovietică. Iarăși vreau să spun că trăim așa de rău, corupția este așa de mare, nivelul de răspundere al persoanelor ca factori de decizie este așa de mic, că lumea nu mai are încredere în clasa politică a Moldovei și ei își amintesc cum era pe timpuri. în satele Moldovei sunt foarte mulți nostalgici după puterea sovieticăȘi iată că și aceștia din Est tot îi influențează și apasă acolo unde-i doare: cândva a fost mai bine.

În satele Moldovei sunt foarte mulți nostalgici după puterea sovietică...

Cândva și calul costa o rublă. Majoritatea părinților noștri sunt convinși de către copii, majoritatea.”

Europa Liberă: Și cei din Occident tot au influență asupra părinților?

Lilia Țîcu: „Sigur, sigur că au influență, cum am eu influență asupra părinților mei, așa și cei din Rusia cred că au influență asupra părinților lor.”

Europa Liberă: Păi și copiii din Occident au părinți care tot au activat pe timpurile sovietice, și despre ei s-ar putea spune că sunt nostalgici?

Lilia Țîcu: „Foarte mulți dintre părinții noștri au călătorit în Italia, au călătorit în Spania, au călătorit în Grecia, Cehia, Polonia și una-i să călătorești la Viena sau la Madrid, și alta-i să călătorești în Rusia, la Celiabinsk, Orenburg ori Vladivostok, ori Novosibirsk. Există diferența pe față, rușii urăsc Europa, dar mașinile lor sunt europene și americane; rușii urăsc Europa, dar se folosesc de sistemul bancar SWIFT; rușii urăsc America, dar tot ce ține de Departamentul „Roscosmos”, „Rosaviația” iarăși vine de la americani.

Rușii sunt dependenți din moment ce ei aduc totul de acolo și nu au nimic în afară de faptul că vând gaz și petrol, și cu gazul și petrolul ne șantajează în permanență.”

Europa Liberă: Revenim la situația din Republica Moldova și miza alegerilor anticipate, și dacă cumva 11 iulie, ziua alegerilor parlamentare anticipate, înseamnă deznodământul crizei politice. Voi ce credeți?

Lilia Țîcu: „Eu susțin integrarea Moldovei și cursul european al Moldovei și eu o să mă strădui să lucrez activ în Grecia continentală ca să putem să avem secția noastră de vot la Salonic, să votăm cât mai mulți, pentru că eu nu cred că cineva din Grecia ar fi pro-socialist ori de stânga.”

Europa Liberă: Se menține entuziasmul în diasporă pentru alegeri?

Lilia Țîcu: „Da, se menține entuziasmul!”

Europa Liberă: Votul va rămâne să fie unul geopolitic la aceste alegeri anticipate?

Lilia Țîcu: „Cred că da.”

Europa Liberă: De ce?

Lilia Țîcu: „Păi dacă Europa este bunăstarea.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să facă următorul parlament, cei care vor fi aleși deputați la 11 iulie?

Lilia Țîcu: „Mă gândesc că ar fi bine să înceapă a se curăța procuratura și sistemul judiciar, adică judecătorii.”

Europa Liberă: Altceva ce trebuie să se mai regăsească în agenda viitorilor deputați?

Lilia Țîcu: „Investițiile și ceea ce mă doare pe mine cel mai mult – piața, piața agricolă a Moldovei, să se injecteze bani, să fie promovați micii fermieri, micii producători, altfel n-avem cum să ne dezvoltăm, trăim în Moldova și mâncăm usturoi din Turcia și roșii din China. Eu, de exemplu, la Celiabinsk am cumpărat mere moldovenești cu 35 de ruble kilogramul și când am venit la Chișinău, am cumpărat de la un supermarket mere, erau frumoase, într-adevăr, costau un euro și când am venit acasă și m-am uitat pe cec, erau mere din Polonia.

Noi trebuie să fim atenți pe cine alegem...

De un euro în Rusia vindem trei kilograme de mere, dar nu lăsăm la noi merele frumoase, strugurii frumoși, nu înțeleg care-i motivația asta, pentru că Chișinăul, de exemplu, are putere bună de cumpărare. Noi trebuie să fim atenți pe cine alegem – unu, și să sperăm că cei care sunt compromiși nu-și vor mai face partide și nu se vor infiltra în alte partide.”

Europa Liberă: Ce sfat ai avea pentru alegătorul care va ține buletinul de vot în data de 11 iulie în mână?

Lilia Țîcu: „Să fie atent pe cine alege, să aleagă vectorul european și din lista asta mare de partide - eu sunt sigură că o să fie multe partide - să se străduiască să-i aleagă pe cei care nu sunt compromiși.”

XS
SM
MD
LG