Linkuri accesibilitate

Liliana Rotaru: Gala Generozității 2019 și rolul actelor caritative în societate


Moldova - Gala Generozității- logo
Moldova - Gala Generozității- logo

Duminică, 17 noiembrie, va avea loc cea de-a șasea ediție a Galei Generozității. Un eveniment care promite să reunească nume notorii din domeniul culturii în cadrul unui concert, iar banii colectați să fie direcționați pentru sprijinirea copiilor care riscă să fie abandonați sau familiile care, din cauza unor probleme financiare, riscă să-și abandoneze copiii. Despre, probabil, unul din cele mai mari evenimente sociale ale anului discutăm cu preşedinta organizaţiei Copil, Comunitate, Familie, pe scurt CCF Moldova, Liliana Rotaru.

Un interviu cu președinta organizației Copil, Comunitate, Familie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:39 0:00
Link direct



Europa Liberă: Deci, Gala Generozității a ajuns la cea de-a șasea ediție, fiind unul din cele mai importante evenimente sociale de la noi.

Liliana Rotaru: „Și culturale, credem...”

Bunici pentru copiii nimănui
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:10:31 0:00


Europa Liberă: Da, o să revenim și la aspectul acesta. Ce presupune, de fapt, un asemenea eveniment și ce înseamnă el pentru toți noi?

La fiecare gală a cântat patroana organizației CTC Moldova, Valentina Naforniță...


Liliana Rotaru: „Munca de pregătire pe care o presupune evenimentul începe cam cu șase luni înainte de eveniment, iar ziua și seara evenimentului sperăm că este o ocazie extraordinară pentru spectatori să vadă un concert, un Gala-concert de excepție. La fiecare gală a cântat patroana organizației CTC Moldova, Valentina Naforniță, dar și invitații ei într-un program pe care ea îl selectează cu multă-multă atenție. La fel pentru spectatori cred că este o valoare adăugată și conștientizarea faptului că ei au venit la un spectacol deosebit, dar pot și contribui pentru o cauză socială, o cauză al cărei scop este de a aduce copiii din internate acasă lângă părinți și, pe de altă parte, de a sprijini familiile să nu le fie separați copiii, să rămână împreună cu copiii lor. Deci, această combinație de social și cultural cred că este aspectul deosebit sau particularitatea deosebită a Galei Generozității.”

Europa Liberă: Deci, eu corect înțeleg: nu putem separa cumva culturalul de social în cazul acestui eveniment? De-a lungul anilor, au devenit ambele Gala Generozității?

Liliana Rotaru: „Da, noi așa l-am gândit chiar de la început, pentru că prezența Valentinei alături de noi, transmiterea mesajului nostru de o persoană care este, bineînțeles, simbolul muzicii de operă din Moldova și în țară, dar și în afara Republicii Moldova a însemnat că vocea ei – și ea a fost foarte drăguță să accepte – poate fi folosită și pentru transmiterea unui mesaj social. Atunci am considerat că va fi un eveniment care va dovedi anume acest lucru. Valentina vorbește despre importanța familiei, despre dragoste ca fundament al oricărei ființe, vorbește cu foarte multă căldură și oamenii care vin s-o asculte aud nu doar muzica, dar și mesajul pe care ea îl transmite. Deci, da, aveți dreptate.”

Copil, Comunitate, Familie - logo
Copil, Comunitate, Familie - logo

Europa Liberă: Dnă Rotaru, am discutat cu Dvs., dacă îmi amintesc bine, în 2014, când cu sursele colectate de la Cala Generozității urma să fie ridicată o Casă a Viitorului care să ofere adăpost copiilor abandonați. Cum a evoluat proiectul până astăzi?

Liliana Rotaru: „A evoluat foarte frumos. În 2016 am inaugurat casa, în primăvara lui 2017 s-au mutat în două grupuri copiii, inițial 10 copii, vara asta s-a mutat încă un copil. Casa are capacitatea de 12 locuri, deci 11 locuri sunt acum ocupate. Copiii s-au dezvoltat extraordinar, au făcut progrese, poate mici pentru ochiul cuiva din afară, dar uriașe pentru ei. Avem un copil care s-a învățat să mănânce, copiii sunt poziționați mai bine. Copiii ies în fiecare zi afară, doar când vremea este extremă poate nu ies, dar au o casă în comunitate. Pe de o parte au un parc, pe de altă parte au o stradă unde pot să vadă, avem un copil care adoră mașinile și poate să vadă această mișcare, pot să vadă forfota unui oraș și, totodată, pot să admire și liniștea unui parc. De la început au fost mici schimbări fluctuoase de personal. Acum este un personal stabil, foarte iubitor, care îi cunoaște bine pe copii, sărbătoresc zilele de naștere. Și deși Casa comunitară nu este o baghetă magică, nu putem spune că au dispărut dificultățile, dizabilitățile copiilor, calitatea vieții lor a crescut foarte mult și noi le suntem foarte recunoscători oamenilor care au fost la acea Gală, pentru că au ajutat, au contribuit la finalizarea casei.”

Europa Liberă: Dna Rotaru, faptul că există această gală ne arată parcă că statul nu se prea descurcă. În ce măsură Gala Generozității poate suplini sau chiar încuraja proiectele sociale ale statului în ce privește protecția copiilor?

Veronica Arpintin (stânga) și Liliana Rotaru Moldova, CCF Moldova
Veronica Arpintin (stânga) și Liliana Rotaru Moldova, CCF Moldova

Liliana Rotaru: „Eu mă strădui foarte mult, pentru că aici aveți dreptate. Statul își face munca, își face treaba, acum că mai bine sau mai rău, e greu de spus. Sunt progrese, sunt progrese, deci nu putem spune că nu se face nimic sau totul se face rău, dar suntem departe de a spune și probabil sunt și țări mult mai dezvoltate decât Moldova care sunt departe de a spune că gata, ne oprim, că nu mai avem ce face, totul e foarte bine. La întrebarea Dvs. pot să vă spun că statul nu oferă suport pentru organizațiile neguvernamentale pentru a implementa proiecte, pentru a veni cu expertiză poate nouă, cu modele inovative. Deci, asta ar putea să fie un gen de motivare pentru stat, un stimulent, dacă doriți. Iar noi, ca ONG-uri asta este misiunea noastră – de a suplini acolo unde nu se face, de a veni cu inovații și noi vom continua să facem acest lucru.

Nu cred că vom putea să ne dezvoltăm ca stat dacă nu vom ajunge și nu vom atinge această solidaritate socială...


Pe lângă stat, ne bucurăm tare mult că și oamenii, hai să spunem așa, omul simplu se implică, vrea să ajute, pentru că eu aș vrea să ajungem de la caritate la solidaritate socială. Nu cred că vom putea să ne dezvoltăm ca stat dacă nu vom ajunge și nu vom atinge această solidaritate socială, ceea ce înseamnă că eu parțial, într-un fel, sunt responsabilă, sunt răspunzătoare și pentru vecinul meu care are nevoie și dacă-mi permite să-l ajut și pot să-l ajut trebuie să o fac. Dacă vom gândi așa fiecare persoană, eu sunt sigură că vom avea mai puțin necaz, mai puține pierderi de speranță, mai puțină deznădejde în țara asta.”

Europa Liberă: Dna Rotaru, pentru că organizați Gala al șaselea an, bănuiesc că aveți un răspuns la următoarea întrebare: dacă asemenea evenimente îi fac pe cetățenii moldoveni mai generoși cu adevărat? Dacă după asemenea evenimente crește numărul celor dornici să-și ajute semenii în dificultate? Și întreb, pentru că am văzut că se poate dona inclusiv on-line pe pagina organizației pe care o reprezentați.

Liliana Rotaru: „Da, întrebarea Dvs. este foarte bună și, de fapt, vine să completeze ceea ce spuneam un pic mai devreme despre solidaritatea umană și despre faptul că nu doar statul, dar și omul simplu, cetățeanul poate să se implice. Și da, sunt foarte bucuroasă să vă spun că sunt schimbări vizibile. Din 2012, când am început, nu cu prima Gală, deci prima Gală a avut loc în 2014, aveți dreptate, dar când am început noi eforturile să consolidăm un pic solidaritatea aceasta umană, ne era foarte greu la început. Lumea nu înțelegea de ce trebuie să ajute o familie, erau foarte multe prejudecăți, foarte mult blam, de ce familiile nu se descurcă singure; în ultima perioadă, chiar după Gală, avem oameni care ne telefonează sau văd un caz pe pagina noastră de Facebook și imediat se implică să ne sprijine. Cineva cu bani, cineva cu o donație, cineva doar cu o vorbă bună pe care ne-o spun: „Sunteți bravo! Faceți bine ceea ce faceți. Vă suntem alături”.

Pot să doneze din cele 2% din impozitul pe venit foarte curând. Deci, după anul nou va fi deschisă această procedură,


Și da, pot să doneze pe platforma on-line, intrând pe site-ul nostru, la fel la evenimentele noastre, pentru că avem un șir de evenimente pe parcursul anului care pot fi urmărite on-line sau off-line, la fel pot să doneze din cele 2% din impozitul pe venit foarte curând. Deci, după anul nou va fi deschisă această procedură, ca să zic așa. Și sunt bani pe care omul oricum îi transferă statului, dar 2% poate să ia o decizie unde anume ar vrea să meargă acești bani. Deci sunt diferite modalități, unele deloc nu consumă timp, stai în fața calculatorului și poți să faci această donație. Dar vreau să reiterez: nu întotdeauna este vorba de bani, uneori este vorba de un mesaj de comunicare, alteori este vorba de experiența și expertiza omului care te ajută într-un aspect anume și alteori - doar o susținere pe media socială sau o susținere așa, în direct, când te sună sau îți scrie un mesaj că „ne bucurăm că ați făcut asta” sau „vă suntem alături”.


Oricare din aceste modalități înseamnă că omului îi pasă, se implică și a ales această cauză. Și ce poate fi mai nobil decât un copil să crească în familie?! Este atât de simplă, încât uneori nu ne gândim că pentru asta trebuie să luptăm, dar fiecare familie dacă este iubitoare, chiar și atunci când nu se descurcă material, trebuie ajutată să-și păstreze copilul, pentru că nu există loc mai bun pentru copil.”

Europa Liberă: Dnă Rotaru, vă mulțumim mult pentru intervenția din această dimineață și succes în încercarea de a face lumea mai bună!

Liliana Rotaru: „Mulțumesc foarte mult și așteptăm oamenii la Gală în data de 17 noiembrie. Bilete mai sunt pe iTicket. Vă așteptăm cu mult drag.”

XS
SM
MD
LG