Statele Unite și aliații lor au declarat că impun o nouă rundă de sancțiuni ca răspuns la invadarea Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin, inclusiv expulzarea unor bănci rusești din sistemul de plăți SWIFT. Decizia reprezintă o lovitură pentru comerțul și afacerile din Rusia. SWIFT este o rețea de mesagerie sigură care facilitează plățile transfrontaliere rapide, făcându-l un mecanism crucial pentru comerțul internațional.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că o propunere de deconectare a anumitor bănci rusești de la SWIFT și de înghețare a activelor Băncii Centrale a Federației Ruse a fost agreată cu Statele Unite, Germania, Franța, Marea Britanie, Italia și Canada.
Calea ferată ucraineană, „Ukrzaliznytsia”, a deconectat curentul electric la gara centrală din Kiev din cauza apropierii bombardamentelor, sâmbătă seara, înaintea unei noi nopți încordate.
„În prezent, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă la stație din cauza bombardamentelor din apropierea stației. Pasagerii și personalul au fost evacuați într-un buncăr”, a declarat serviciul de presă al companiei pentru Interfax-Ucraina.
După terminarea bombardamentelor, se va relua alimentarea cu energie electrică, precum și plecarea trenurilor, a mai spus întreprinderea de cale ferată.
Ceva mai devreme, agenția UNIAN a relatat despre lupte în zona complexului rezidențial Manhattan City, situat la aproximativ doi kilometri de gara centrală din Kiev.
Arme germane pentru Ucraina. Guvernul german a acceptat să livreze 1000 de aruncătoare de grenade antitanc (RPG) și 500 de rachete antiaeriene Stinger Ucrainei, într-o schimbare de politică, după ce Berlinul fusese criticat că refuză să pună la dispoziția Kievului arme letale, spre deosebire de alți aliați. Germania are o îndelungată politică de a nu livra arme letale spre zone de conflict, bazată pe experiența sa din al doilea război mondial. Anunțul german a venit după ce premierul Poloniei, Mateusz Morawieczki, a spus sâmbătă, într-o vizită la Berlin, că Germaniei ar trebui „să-i fie rușine” pentru că nu ajută destul Ucraina. Berlinul a permis de asemenea Estoniei să transfere Ucrainei armament din fosta RDG.
Întăriri italiene la Kogălniceanu. Ministrul italian al apărării, Lorenzo Guerini, a spus că Italia trimite încă patru avioane de luptă în România, pentru întărirea flancului sud-estic NATO. Italienii aveau deja patru Eurofighter la aeroportul militar Mihail Kogălniceau, de lângă Constanța. Celelalte patru sosesc duminică. În ultimele câteva zile, armata Germaniei a trimis și ea șase avioane de luptă în România.