Linkuri accesibilitate

Lumea din jur | Cehia: prima amendă pentru dezinformare în pandemie


La 10 ianuarie, un tribunal din Praga a decis fără drept de apel că fosta jurnalistă Jana Peterková, o activistă anti-vaccinare, trebuie să plătească 250.000 de coroane cehești (cam 215.000 de lei moldovenești) unui cămin de bătrâni pentru că i-a stricat reputația prin dezinformare.

Într-o serie de videouri, Peterková, care a lucrat o vreme la televiziunea comercială cehă Nova, a răspândit în timpul pandemiei de COVID-19 informații mincinoase despre cum locatarii instituției din Měšice u Prahy ar fi murit după ce au fost vaccinați împotriva COVID-19. Ea a mai spus, pe baza unor informații primite, chipurile, de la o angajată a căminului de bătrâni, că doctorii ar fi falsificat certificatele de deces ale presupuselor victime, ca să ascundă adevăratul motiv – anume vaccinarea.

În realitate, în momentul când Peterková răspândea pe Facebook asemenea informații, adică la cumpăna dintre anii 2020 și 2021, locatarii căminului de bătrâni nu erau vaccinați, din cauză că încă nu aveau acces la vaccinuri.

De asemenea, persoana citată de Peterková drept angajată a căminului de bătrâni, Václava Vondráčková, nu mai lucra la data aceea acolo. În timpul procesului, Vondráčková a recunoscut, de altfel, că a mințit, spunând că a făcut-o pentru că Peterková i-a promis ajutor financiar.

Știri alarmante false

Sentința definitivă a tribunalului din Praga este o primă asemenea condamnare pentru dezinformare în vremea pandemiei – motivul juridic fiind defăimarea reputației căminului de bătrâni, care a dat-o în judecată pe dezinformatoare.

Peterková se confruntă acum cu o nouă plângere penală, pentru răspândire de știri alarmante false – atât pentru povestea cu morțile pensionarilor, cât și pentru alta, răspândită cam tot atunci – anume că armatele NATO vor ocupa Cehia și vor deschide focul asupra copiilor care vor să meargă la locurile de joacă, ca și asupra tuturor celor care nu se vor lăsa vaccinați împotriva coronavirusului de tip nou.

Pentru răspândirea de știri alarmante false în timpul stării de urgență, Peterková poate fi condamnată la opt ani de închisoare, dar procurorii au cerut doar doi ani cu suspendare.

Jana Peterková este una din cele mai cunoscute „fețe” ale demonstrațiilor anti-vaccinare din Cehia; după ce pandemia a început să bată în retragere, a promovat alte „cauze” dragi dreptei populiste, cum ar fi încetarea ajutorului pentru Ucraina și ucraineni, ca și numeroase teorii conspiraționiste.

În aparițiile sale în instanță, ca și în alte numeroase luări de poziție publice, Jana Peterková a spus că se consideră o activistă politică persecutată, o victimă a „luptei pentru adevăr”, împotriva unui sistem care ar fi mai rău decât fascismul și comunismul. Ideea se repetă fără încetare în postările ei zilnice multiple pe Facebook, care dezvăluie o obsesie cu mașinațiunile prin care guvernul și instituțiile statului ar „prosti” zi de zi oamenii de rând.

În ziua redactării acestor rânduri, Peterková a publicat, de exemplu, o postare în care spune că a fost amendată pentru că a călătorit în transportul în comun fără bilet; examinând chitanța primită de la revizor, semnată de ea, activista afirmă că a descoperit, pornind de la textul imprimat cu litere mici, cum statul falsifică alegerile prezidențiale cehești programate pentru 13-14 ianuarie.

Minciună, execuții, datorii

Potrivit site-ului de știri Aktualne.cz, necazurile financiare ale „activistei” Peterková sunt numeroase, și îi explică în parte cel puțin activismul: în postări, ea cere adesea sprijinul financiar al suporterilor, așa cum fac și alți „luptători” pentru cauze similare.

Ladislav Vrabel, organizator în toamna anului 2022 al unor proteste pro-ruse, antiguvernamentale și anti-televiziune publică sub genericul „Cehia pe primul loc”, cu participarea a zeci de mii de oameni, la Praga, se află în faliment personal; potrivit presei cehe folosește banii primiți de la suporteri pentru organizarea de noi demonstrații ca să-și „stingă” datoriile.

Site-ul Seznam.cz notează că e greu de urmărit și de calculat câți bani a primit Vrabel, pentru că în afara unui cont transparent, pentru proteste, a primit bani și pe conturile soției, de unde au fost transferați mai departe, pentru a li se pierde urma.

Reporterul Seznam.cz Lukáš Valášek, care s-a ocupat de caz, consemnează unul din multele aspecte bizare ale mișcărilor de protest propulsate de mecanismele dezinformării: „Zeci de suporterii sunt dispuși să-i trimită în continuare bani (lui Vrabel), chiar dacă ei înșiși se află în situație financiară dificilă”. La urma urmei – mai spune reporterul - nici nu îi deranjează așa de tare că Vrabel este urmărit de executori. Asta ar dovedi, în ochii suporterilor, că Vrabel este „de-al nostru”, nu vreun politician în costum, căruia nu-i pasă de oameni.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG