Linkuri accesibilitate

Lupte crâncene în Bahmut | Ucrainenii sfidează pericolul și sărbătoresc Crăciunul


Militar ucrainean pe un tanc în timpul bombardamentelor intense din ziua de Crăciun pe linia frontului din Bahmut.
Militar ucrainean pe un tanc în timpul bombardamentelor intense din ziua de Crăciun pe linia frontului din Bahmut.

Armata ucraineană susține că a provocat „pierderi grele” trupelor pro-moscovite în luptele aprige care continuă în jurul strategicului oraș Bahmut din estul țării. Un oficial a declarat că zeci de soldați ruși au fost uciși în ultimele 24 de ore.

Aceste afirmații au fost făcute la 25 decembrie, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis în discursul său din ajunul Crăciunului că „vom readuce libertatea” în țară și nu mult după ce o nouă serie de atacuri rusești a ucis cel puțin 16 persoane și a rănit alte peste 60 în regiunea Kherson.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a declarat într-un interviu că Moscova este pregătită să negocieze cu toate părțile implicate în războiul care a început cu invazia sa din 24 februarie, dar a afirmat că Ucraina și aliații săi occidentali au refuzat să se angajeze în discuții.

Putin a mai sugerat și cu alte ocazii că este deschis la discuții, dar oficialii americani și alți oficiali occidentali spun că liderul rus nu a arătat nicio înclinație reală de a purta negocieri, chiar dacă trupele sale au suferit pierderi masive pe fondul contraofensivei Ucrainei în sudul și estul țării.

Zelenski a afirmat că urmărește o rezolvare rapidă a războiului, dar a cerut ca Rusia să își retragă trupele de pe tot teritoriul ucrainean, inclusiv din zonele ocupate de Kremlin și aliații săi în 2014 și în timpul invaziei recente.

Crăciun însângerat

Ziua de 25 decembrie a marcat Crăciunul pentru mulți creștini din întreaga lume. Majoritatea ucrainenilor sunt creștini ortodocși și, de secole, au sărbătorit Crăciunul pe 7 ianuarie, ca în Rusia. Dar, în urma invaziei Rusiei în țară, Biserica Ortodoxă din Ucraina a permis parohiilor sale să celebreze Crăciunul pe 25 decembrie, la fel ca majoritatea lumii occidentale.

Serhi Cervatko, purtător de cuvânt al Grupului de Armate din estul Ucrainei, a declarat pe 25 decembrie că forțele rusești își continuă eforturile de lungă durată de a captura orașul Bahmut, dar a afirmat că cel puțin 50 de soldați ruși au fost uciși și alți 80 răniți în ultima zi. El nu a spus și care este numărul victimelor ucrainene.

Rusia asediază Bahmut de luni de zile, cu costuri extraordinare pentru propriile forțe armate. Se pare că orașul a fost aproape distrus de neîncetatele bombardamente rusești. Dacă forțele rusești ar străpunge apărarea orașului, i-ar putea încercui pe soldații ucraineni care luptă în orașul transformat într-o fortăreață.

Informațiile de pe câmpul de luptă oferite de cele două părți nu pot fi confirmate deocamdată. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul în SUA, a declarat că „ritmul de avansare al forțelor rusești în zona Bahmut pare să fi încetinit în ultimele zile, deși este prea devreme pentru a evalua dacă ofensiva rusă pentru capturarea Bahmut și-a atins maxima intensitate".

„Va fi lumină. Crăciun fericit!”

În discursul său din ajunul Crăciunului, Zelenski i-a îndemnat pe ucraineni să persevereze în timpul unei ierni grele - în ciuda morții și a distrugerilor, a întreruperilor de energie electrică și a amenințării constante a atacurilor rusești.

Zelenskiy a declarat că ucrainenii au îndurat "atacuri, amenințări, șantaj nuclear, teroare și atacuri cu rachete" de când Rusia a invadat țara în urmă cu 10 luni.

Anterior, Serhi Kovalenko, directorul operațional al YASNO, compania care furnizează energie Kievului, a declarat pentru postul ucrainean Canal 24 că situația energetică din capitală se îmbunătățește treptat după bombardamentele rusești asupra infrastructurii. El a afirmat că echipele de specialiști din Kiev repară instalațiile din trei districte care au suferit cel mai mult în ultima săptămână. Kovalenko le-a promis locuitorilor Kievului electricitate. „Poate nu tot timpul, dar suficient în această perioadă nebună. Crăciun fericit".

În orașul Herson din sudul țării, care a fost recucerit de forțele ucrainene luna trecută, oficialii au declarat că bilanțul victimelor atacului masiv cu rachete rusești din 24 decembrie a crescut la 16 persoane, iar alte peste 60 au fost rănite.

Zelenski a condamnat atacul, numindu-l un act de teroare care a vizat civilii în ajunul Crăciunului.

În discursul său video, Zelenski a arătat fotografiile de la locul atacului, care înfățișează corpuri însângerate pe trotuare, vehicule în flăcări și coloane mari de fum negru care se ridică din apropierea unui bloc de apartamente.

XS
SM
MD
LG