Linkuri accesibilitate

1 mai sub semnul pandemiei de coronavirus - și a relaxării


Aproape peste tot în lume s-a renunțat anul acesta la manifestații, demonstrații sau proteste de 1 mai din cauza pandemiei de coronavirus. Acolo unde vor avea loc, vor fi pe internet - ca în Germania și Marea Britanie - sau de acasă, afișând în balcon câte o pancartă - cum au îndemnat sindicatele din Franța. Apar însă și semnele vădite de relaxare a restricțiilor.

Din cele 44 de țări din regiunea europeană acoperită de Organizația Mondială a Sănătății care ar impus restricții pentru a combate pandemia de coronavirus, 21 au început deja să relaxeze restricțiile, 11 se pregătesc să o facă de luni, 4 mai. Cu toate acestea, OMS a avertizat din nou vineri, 1 mai, că Europa rămâne unul din focarele de Covid-19 din lume.

În acest moment, prognozele economice sunt cel puțin la fel de îngrijorătoare ca cele sanitare, motiv pentru care multe guverne încerc să reia, treptat și controlat, activitatea economică. Unele din cele mai avansate țări europene pe calea relaxării sunt în acest moment Austria, unde ar urma să se revină la un fel de normalitate până la mijlocul lunii iunie, și Cehia. Germania pe de altă parte și Franța, motoarele economice ale UE, rămân mult mai prudente: în Germania se va anunța un eventual noul val de relaxări pe 6 mai, în Franța după 11 mai.

Statele Unite se confruntă cu una din cele mai severe recesiuni din istoria modernă, se așteptă ca economia să se reducă anul acesta cu aproape 5%. Iar numărul șomerilor a crescut, în ultimele șase săptămâni, la aproape 30 de milioane. Statele Unite sunt însă și țara cea mai lovită de pandemia de coronavirus, cu peste 1 milion de infecții și aproape 63 de mii de decese. Număr care depășește cifra vieților pierdute în timpul războiului din Vietnam, considerat marea traumă a Americii postbelice.

Între criza economică și ce sanitară, majoritatea americanilor continuă să pună sănătatea pe primul loc. Cu toate acestea, aproape jumătate din statele americane sunt pe cale de a redeschide economia, mai ales cele din sudul și centrul Statelor Unite.

Administrația de la Washington a recomandat reluarea treptată a activității economice dar numai în funcție de evoluția pandemiei, capacitatea de testare și cu respectarea strictă a regulilor sanitare. Oricum, atât închiderea cât și redeschiderea vieții sociale și economice este o decizie care se ia la nivelul statelor.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG