Linkuri accesibilitate

Președinta Maia Sandu promite o reformă a armatei


Tiruri de artilerie în cadrul exeercițiului militar Nordic shield -2015 la poligonul de la Bălți, 21 aprilie 2015.

Președinta Maia Sandu a declarat că actuala guvernare va reforma armata, va mări numărul de militari angajați pe bază de contract și va îmbunătăți condițiile pentru soldați. În cadrul unei emisiuni televiziate, președinta a precizat că pe fundalul războiul din Ucraina, devine evident că R. Moldova are nevoie de o armată mică, dar profesionistă care să asigure securitatea cetățenilor, relatează IPN.

Recent, în discurul ținut pentru a marca 30 de ani de la înființarea Marelui Stat Major, Maia Sandu argumenta că R. Moldova trebuie să ia exemplul altor state neutre care au armate eficiente, pentru că în acest moment Republica Moldova nu are un scut eficient în fața primejdiei.

Președinta a reluat și argumentele pentru care R. Moldova nu poate oferi ajutor militar Ucrainei: în primul rând pentru că „nu are tehnică miliată modernă”, la care se adaugă statutul de neutralitate stipulat în Constituție și explicat în detaliu printr-o decizie a Curții Constituționale din 2017. „ Noi putem să-i ajutăm pe alte domenii, dar sunt țări mult mai dotate decât noi care pot ajuta Ucraina pe domeniul militar”, a spus Maia Sandu în emisiunea „Территория свободы”.

Președinta a comentat în acest fel relatările că Ucraina ar fi cerut Republicii Moldova la începutul războiului cele șase MiG-uri parcate pe aeroportul de la Măsculești, despre care autoritățile de la Chișinău spun că nu sunt funcționale.

Potrivit ultimelor date de la Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), R. Moldova rămâne țara cu cele mai mici cheltuieli pentru apărare din Europa. În această categorie, Rusia se află pe primul loc, dar la nivel global, Statele Unite au pe departe cel mai mare buget de apărare.

La ultima rectificare bugetară din R. Moldova, s-a decis o mărire a bugetului pentru apărare cu aproape 128 de milioane de lei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG