Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: campania de ură contra refugiaților ucraineni e rodul unui „efort organizat”


Președinta Maia Sandu întâmpinând refugiați ucraineni la punctul de trecere de la Otaci, pe 27 februarie.
Președinta Maia Sandu întâmpinând refugiați ucraineni la punctul de trecere de la Otaci, pe 27 februarie.

Președinta Maia Sandu a avertizat asupra existenței în R. Moldova a „unui efort concertat și organizat de divizare a societății pe tema refugiaților”, spunând că acest lucru este „inacceptabil” și „trebuie oprit”.

Iată principalele declarații făcute de șefa statului moldovean la conferința de presă din patru martie:

  • „Instituțiile statului analizează această campanie și vor interveni pentru a o opri”
  • „Să nu mai distribuim materiale video și postări care ne divizează, incită la ură și contribuie la încordarea atmosferei în țară”
  • „Acumularea de capital politic prin exploatarea fricilor oamenilor speriați de război este ilegitimă și josnică”
  • „Nimeni nu poate incita la ură și violențe în numele libertății de exprimare”

Șefa statului a vorbit într-un briefing ținut la o zi după ce un demnitar guvernamental de la Chișinău a semnalat existența unor „agenți instigatori”, care ar „provoca” atitudini negative din partea localnicilor față de refugiații din țara vecină.

„Să nu mai distribuim materiale video și postări care ne divizează, incită la ură și contribuie la încordarea atmosferei în țară”, a spus Sandu, scoțând în evidență faptul că discursul de ură este răspândit fulgerător pe rețelele de socializare online.

Președinta a mai spus că este „inacceptabil” și „iresponsabil” ca incidentele cu implicarea refugiaților să fie speculate de persoane cu funcții publice „în scopuri politice”.

Președinta Sandu nu a rostit numele vreunui politician.

În timp ce mesajele de ură împotriva refugiaților se răspândesc în spațiul virtual, în lumea reală moldovenii se solidarizează cu ucrainenii într-un mod foarte vizibil.
În timp ce mesajele de ură împotriva refugiaților se răspândesc în spațiul virtual, în lumea reală moldovenii se solidarizează cu ucrainenii într-un mod foarte vizibil.

Cu o zi mai devreme, primarul capitalei, Ion Ceban, a afirmat că printre refugiații care au nevoie de ajutor s-ar afla și „oameni foarte obraznici”, sugerând că aceștia ar pune în pericol securitatea locuitorilor capitalei.

„Estimăm că în perioada următoare, din bunul nostru simț, ne putem trezi cu lucruri destul de urâte, începând de la furturi, tâlhării, abuzuri, vandalism, care deja au loc”, a spus Ceban potrivit unei înregistrări video.

„Acumularea de capital politic prin exploatarea fricilor oamenilor speriați de război este ilegitimă și josnică”, a avertizat Maia Sandu vineri, fără a numi vreo persoană concretă.

„Nimeni nu poate incita la ură și violențe în numele libertății de exprimare”, a mai spus ea, îndemnându-i pe cetățeni să aibă răbdare unii cu alții.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina pe 24 februarie, în R. Moldova au intrat peste 130.000 de refugiați, iar jumătate dintre ei au decis să rămână aici, au anunțat autoritățile moldovene la 3 martie.

În timp ce încearcă să prevină o campanie de discriminare împotriva refugiaților, autoritățile R. Moldova au lăudat efortul a mii de moldoveni de rând care au sărit în ajutorul refugiaților, în special în primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, transportându-i de la graniță la Chișinău și oferindu-le adăpost. Dar capacitățile R. Moldova sunt la limită, au spus autoritățile, cerând sprijin internațional.

XS
SM
MD
LG