Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.
Știrile presei moldovene
- Ziarul de Gardă publică declarațiile președintei Republicii Moldova, Maia Sandu la încheierea celei de-a treia ediții a Platformei de sprijin pentru Moldova, care a avut loc la Paris. „R. Moldova se apără împotriva atacurilor, dar trebuie să apărăm și Moldova”, a accentuat Maia Sandu, precizând, de asemenea, că „grupurile criminale, care au intenția să destabilizeze R. Moldova”, plătesc oamenii care participă la manifestări anti-guvernamentale din surse financiare oferite de Federația Rusă, se menționează în articol. „Ne confruntăm cu o criză energetică deosebit de gravă care pune în pericol aprovizionarea noastră cu gaze și cu energie electrică. Știu că aceste probleme sunt și în întreaga Europă, dar aceste lucruri au asupra noastră un impact cu mult mai mare”, a mai declarat Maia Sandu la Paris.
- Portalul newsmaker.md scrie că Maia Sandu a acordat cetățenia R. Moldova judecătorului Cristian Danileț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România și lui Daniel-Marius Staicu, fost șef al Oficiului pentru combatarea spălării banilor din România. Danileț a declarat pentru presa de peste Prut că nu are obiective politice în Moldova și că a lucrat împreună cu autoritățile de la Chișinău în ultimii zece ani în calitate de consultant al Consiliului Europei și al UE pentru Republica Moldova. Jurnaliștii români mai notează că judecătorul Cristian Danileț de la Tribunalul Cluj este una dintre figurile cele mai cunoscute ale mișcării reformiste din justiția din România, fiind o țintă pentru aripa anti-reformistă din CSM. În luna iulie, el a fost exclus pentru a treia oară din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară.
- Eliberarea din arest la domiciliu a președintelui Igor Dodon, învinuit de corupere pasivă și de acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, este un exemplu că justiția din R. Moldova nu funcționează deocamdată, de această părere este analistul Ion Tăbârță, citat de Radio Chișinău. „Noi nu avem un dosar instrumentat cu decizii și probe clare dacă Igor Dodon este vinovat sau nu. Acest dosar se face cu multe aspecte politice și speculații. Vedem cum opoziția cu elementele oligarhice care o reprezintă, încearcă să stopeze și să compromită reforma justiției în R. Moldova”, susține Tăbârță.
- Timp de patru ani, Republica Moldova și Romania ar urma să aibă nouă poduri construite și reabilitate peste râul Prut. Despre aceasta s-a discutat în cadrul unei ședințe a grupurilor de lucru pe domeniul infrastructurii de transport, desfășurată la București, în contextul lucrărilor Comisiei mixte moldo-române pe domeniul transportului rutier, informează agora.md. Jurnaliștii menționează că au fost agreate aspecte ce țin de întreținerea podului Giurgiulești – Galați, dar și aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice referitoare la construirea podurilor Ungheni (RO) – Ungheni (RM), Leușeni – Albița, Sculeni (RO) – Sculeni (RM), Cahul – Oancea.
- Jurnal.md informează că de la începutul invaziei rusești în Ucraina, Republica Moldova a fost tranzitată de 625 575 de cetățeni ucraineni. Datele prezentate de Ministerul Afacerilor Interne arată că actualmente oamenii și autoritățile moldovene găzduiesc 78 839 de cetățeni ucraineni. Potrivit autorităților, în total pe teritoriul Republicii Moldova sunt 84 697 de cetățeni străini, dintre care 43 129 sunt minori, cetățeni ucraineni și de alte naționalități ce au intrat pe la hotarul moldo-ucrainean. Din 24 februarie și până acum, Biroul migrație și azil a recepționat 10 983 de cereri de azil, se mai precizează în material.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
- O postare a Europei Libere, în care este citată o declarație a președintei Maia Sandu, făcută înainte de reuniunea de la Paris a Platformei de sprijin pentru R. Moldova, a fost printre cele mai populare pe Facebook-ul moldovean, în ultimele 24 de ore, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. Maia Sandu a spus că „Europa și Ucraina au nevoie de o Moldovă puternică. Suficient de puternică pentru a sprijini Ucraina...a menține pacea și stabilitatea în regiune.”
- Pe Instagram, a trezit interes o postare a tv8.md care anunță că pe 20 noiembrie, când este marcată Ziua Mondială a Drepturilor Copilului, în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău, au fost aranjate pe trotuar zeci de perechi de încălțăminte pentru copii. Conform datelor oficiale preliminare, citate de jurnaliști, de la începutul războiului 437 de copii ucraineni au fost uciși, iar alții peste 800 răniți, neștiindu-se cifrele din zonele ocupate de ruși, unde luptele continuă.
- În atenția publicului a fost și postarea Europei Libere în care se spune că președintele Volodimir Zelenski a marcat luni Ziua Demnității și Libertății Ucrainei, sărbătorind sacrificiile făcute de poporul ucrainean de la invazia Rusiei și spunând că țara sa va rezista și va învinge. „Putem rămâne fără bani. Fără benzină. Fără apă caldă. Fără lumină. Dar nu fără libertate”, a spus Zelenski.