Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) trebuie să înceapă adevărata curăţare a sistemului judecătoresc, în caz contrar vor urma demiteri, a declarat șefa cabinetului de la Chișinău Maia Sandu, care a venit fără a anunța dinainte la şedinţa CSM. Maia Sandu i-a acuzat pe membrii Consiliului că nu au reacţionat la mai multe decizii judiciare ilegale, cum ar fi cea de anulare vara trecută a alegerilor locale din Chişinău – câștigate de liderul PPDA, Andrei Năstase - şi i-a avertizat că aşteaptă eliminarea imediată din sistem a judecătorilor compromiși.
Dacă lucrurile nu se vor schimba în următoarele câteva săptămâni, atunci o să căutăm o soluţie în Parlament şi Guvern, a declarat prim-ministra Maia Sandu, amintind că justiţia şi lupta împotriva corupţiei sunt priorităţile majore ale cabinetului ei. Vom rezolva problema componenței CSM în legislativ, a precizat Sandu. Ea a cerut CSM să curețe sistemul judecătoresc de magistraţii care au luat decizii controversate şi să-i promoveze pe cei onești, acuzând membrii Consiliului că s-ar face vinovați de faptul că în sistemul judecătoresc sunt azi judecători corupţi:
Toată ţara strigă „justiţie”, iar CSM se face că plouă...Maia Sandu, prim-ministru
„Noi nu putem să tolerăm în continuare atitudinea neserioasă, nerespectuoasă faţă de lege şi cetățeni atunci când toată ţara strigă „justiţie”, iar CSM se face că plouă.”
În discuție cu jurnaliștii Maia Sandu a respins că prin venirea inopinată la şedinţa CSM, la care a lipsit preşedintele acestui Consiliu, Victor Micu, s-ar amesteca în treburile justiţiei.
„Am spus că noi suntem pentru independența judecătorilor oneşti şi o să apăram oamenii care îşi fac lucru bine, cei care apără hoţii în continuare, promovează judecători care comit abuzuri vor trebui să răspundă. Nu mai putem tolera dezastrul din justiţie. Oamenii aşteaptă să se facă dreptate. Propunem CSM să-şi facă treaba. Am venit cu un mesaj foarte clar. În următoarele săptămâni o să vedem dacă ei îşi îndeplinesc obligaţiunile de serviciu. Schimbarea se va face oricum. Ei trebuie să decidă dacă vor să fie parte a acestei schimbări.”
Prima decizie luată de CSM după plecarea prim-ministrei a fost să-i solicite lui Corneliu Gurin, trimisul CSM în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, să demisioneze urmare a avizului critic al Comisiei de la Veneţia pe marginea hotărârilor luate în timpul recentei crize politice.
O altă decizie fără precedent a fost înlăturarea de la exercitarea funcției până la pronunțarea unei decizii a Inspecției judiciare a mai multor șefi de instanțe. Ar fi vorba despre Ion Druță, președintele CSJ, Radu Țurcanu, președintele Judecătoriei Chișinau, trei vicepreședinți ai instanței, Nicolae Clima, șeful Inspecției Judiciare, și Oleg Sternioală, membru al Colegiului de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor. Subiectul a fost examinat în şedinţa închisă a CSM.
Președintele interimar al Consiliului, Dorel Musteață, a precizat pentru Ziarul de Gardă că decizia a fost luată urmare a unei sesizări din partea unui judecător din prima instanță, care a reclamat acțiuni abuzive în privința sa. „Inspecția trebuie să verifice informațiile… Dacă inspectorii vor decide că acțiunile cad sub incidența normei penale, se va transmite informația”, a spus Dorel Musteață, precizând că e vorba de înlăturarea temporară din funcţie a şefilor de instanţe, şi nu de suspendarea lor.
Prim-ministra Maia Sandu a comentat că înlăturarea acestora din funcţie este una târzie și insuficientă, fiind nevoie de excluderea din sistem. „O justiție cu persoane dubioase, precum Ion Druță, Radu Țurcanu, Nicolae Clima, Oleg Sternioală, care au executat comenzi politice și au anulat alegeri libere, corecte și recunoscute de comunitatea internațională, nu poate fi considerată independentă”, a scris Maia Sandu pe Facebook. Ea a mai notat că procesul de curățare a justiției de persoane corupte trebuie să fie unul sistemic și transparent, și nicidecum unul singular.