Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: o vizită de circumstanță la Bruxelles, însă necesară


Prim-ministra Moldovei Maia Sandu şi comisarul european pentru extindere Johannes Hahn. Bruxelles, 3 iulie 2019
Prim-ministra Moldovei Maia Sandu şi comisarul european pentru extindere Johannes Hahn. Bruxelles, 3 iulie 2019

Moldova va trebui să se resemneze cu realitatea unui an de stagnare. Momentul este foarte rău căzut pentru toate țările asociate cu UE, ba chiar și pentru țările est-europene care sunt deja membre în UE.

După vizita la București, prim-ministrul Maia Sandu s-a deplasat la Bruxelles, obiectiv simbolic pentru politica externă a Moldovei, întâlnindu-se cu comisarul european pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Extindere, Johannes Hahn.

Johannes Hahn a a promis că vor fi identificate măsuri concrete de sprijin pentru Republica Moldova, având la bază angajamentul ferm de a implementa prevederile Acordului de Asociere R. Moldova-UE.

În termeni de imagine, vizita este, desigur, foarte importantă, iar plasând Bruxelles după București Maia Sandu nu a făcut decât să pună jaloanele unei politici externe hotărât europene.

În practică, însă, Moldova va trebui să se resemneze cu realitatea unui an de stagnare. Momentul este foarte rău căzut pentru toate țările asociate cu UE, ba chiar și pentru țările est-europene care sunt deja membre în UE.

Sigur, se știa încă din 2014 că în acest mandat al Comisiei Juncker, în care comisarul austriac Johannes Hahn s-a ocupat de potențiala extindere pe mai departe a UE, în realitate niciun pas nu se va face în acea direcție. Jean-Claude Juncker o spusese încă de acum 5 ani. Speranțele erau însă că, odată atenuată criza economică continentală, elanul extinderii va fi reluat, mai ales că cinci țări au deja statutul de candidat: Albania, Macedonia, Muntenegru, Serbia și Turcia. Turcia are chiar acest statut de două decenii. Turcia, Serbia și Muntenegru duc de altfel, teoretic, negocieri în vederea aderării.

Realitatea brutală este însă că orice pas în vederea extinderii Uniunii este exclus pentru viitorul previzibil. Nu e vorba doar de acea „oboseală a extinderii” care i-a cuprins pe occidentali și despre care s-a tot vorbit, sau despre faptul că e limpede acum pentru toată lumea că țări precum România și Bulgaria nu erau pregătite să adere atunci când au fost cooptate în 2007. Dezamăgirile cele mai mari au fost cauzate de țări est-europene care erau considerate mai avansate și mai pregătite, precum Ungaria și Polonia, care au evoluat rapid în ultimii ani spre autoritarism.

Ideea că ar putea fi cooptate curând țări precum Moldova sau cele din Balcanii de Vest ar fi în acest moment o sinucidere politică pentru orice politician occidental...

Felul în care aproape toate țările est-europene s-au comportat acum, în procesul de numire în marile funcții din UE, a arătat că există o ruptură între vestul şi estul Uniunii în ceea ce privește valorile comune. De aceea, ideea, fie și doar adusă aluziv, că ar putea fi cooptate curând țări precum Moldova sau cele din Balcanii de Vest ar fi în acest moment o sinucidere politică pentru orice politician occidental.

Adăugând la asta faptul că un politician european șters și fără influență, cum a fost austriacul Johannes Hahn, cu care s-a întâlnit astăzi Maia Sandu, va dispărea în următoarele luni definitiv din peisajul instituțional european, totul lasă actualei vizite la Bruxelles doar o valoare pur simbolică, chiar dacă necesară.

Altminteri, cum o amintește programul oficial, Maia Sandu l-a informat pe Johannes Hahn despre ultimele evoluţii politice din Republica Moldova, precum şi despre acţiunile întreprinse de către Guvern şi Parlament pentru avansarea agendei de reforme. Maia Sandu a spus că actuala guvernare are drept scop reconstruirea instituțiilor democratice și refacerea încrederii cetățenilor în Guvern, precum și îndeplinirea condițiilor din Acordul de Asociere cu UE.

Comisarul Johannes Hahn a fost primul oficial european care a mers la Chișinău după învestirea Guvernului Maiei Sandu, pe 19 iunie. Atunci el a promis că asistența macrofinanciară, suspendată în vara anului trecut, va fi reluată la toamnă. Subiectul a fost discutat și astăzi la Bruxelles de șefa Guvernului Moldovei, care a dat asigurări că parcursul Moldovei este pro-european, chiar dacă Guvernul ei a fost învestit cu voturile Partidului Socialiștilor care este pro-rus.

„Guvernul de la Chișinău și-a asumat să implementeze reforme cuprinzătoare și să construiască instituții care funcționează în interesul cetățenilor Republicii Moldova. Vom reuși doar cu sprijinul vostru esențial. Într-o zi, Moldova va fi gata pentru Europa. Într-o zi, vom bate cu încredere la ușa UE pentru a ne recâștiga locul cuvenit în familia europeană a națiunilor”, a spus Maia Sandu.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG