Linkuri accesibilitate

Majoritatea PAS votează o lege contra dezinformării | Opoziția spune că se introduce cenzura


Opoziția socialistă și comunistă protestează în parlament, în timp ce majoritatea parlamentară dezbate o lege contra propagandei ruse.
Opoziția socialistă și comunistă protestează în parlament, în timp ce majoritatea parlamentară dezbate o lege contra propagandei ruse.

Majoritatea parlamentară PAS a adoptat în prima lectură, cu 56 de voturi, o lege care interzice retransmisiuni din Rusia și permite Serviciului de Informații și Securitate să închidă portaluri de știri acuzate de dezinformare. Votul a avut loc după dezbateri furtunoase care au inclus proteste ale deputaților opoziției și încercarea de a bloca tribuna parlamentului.

Dacă va fi adoptată în lectură finală și promulgată de președinta Maia Sandu, legislația nouă va interzice televiziunilor moldovene să difuzeze programe de știri și dezbateri produse în Rusia și va combate știrile false produse pe plan local. Vor fi introduse amenzi aplicate autorilor de fake news și sancțiuni care pot merge până la suspendarea emisiei, în cazul televiziunilor și închiderea portalurilor de știri.

Astfel, vor fi permanentizate restricții care funcționează deja în R. Moldova datorită stării de urgență introdusă după invadarea Ucrainei de către trupele ruse, pe 24 februarie.

Dezbateri furtunoase în plenul parlamentului

Inițiativa legislativă de 14 pagini, a fost introdusă de deputați PAS în frunte cu președintele parlamentului, Igor Grosu fără dezbateri publice prealabile, majoritatea parlamentară promițând să le înceapă după prima lectură și să invite la ele inclusiv experți ai Consiliului Europei.

În plenul parlamentului, deputatul PAS Oazu Nantoi a spus că scopul legii este să „protejeze societatea, cetățenii și statul nostru” de canalele de televiziune rusești descrise de el drept „arme de exterminare în masă a demnității umane și gândirii critice, de propagare a războiului și a urii”.

„Nu putem, nu avem dreptul ca propaganda de război, armă de exterminare în masă a creierilor să fie folosită și împotriva cetățenilor R. Moldova”, a declarat de la tribuna parlamentului deputatul PAS, Oazu Nantoi.

În timpul dezbaterii parlamentare, care a durat mai multe ore, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) de opoziție a spus că inițiativa este o încercare de instituire a cenzurii. Deputații opoziției au protestat, blocând pentru scurt timp tribuna parlamentului, iar apoi au părăsit sala de ședințe.

Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, a declarat că, deși „lanțugul presei trebuie oleacă scurtat”, restricțiile nu trebuie aplicate „la toată populația”.

Mai devreme, deputata socialistă, Adela Răileanu, a scris pe pagina sa de Facebook că legea va impune „o cenzură nemaivăzută”.

Prevederi principale și similitudini cu restricțiile din 2018

Interdicții privind retransmisiunile din Rusia cu scopul apărării spațiului informațional autohton au fost adoptată prin lege și în 2018 de către guvernarea în frunte cu Partidul Democrat. Au fost însă anulate doi ani mai târziu de majoritatea condusă de socialiști pe motiv că ar îngrădi libertatea de exprimare.

Unii experți independenți au criticat interdicțiile vechi de pe alte poziții, spunând că nu prevedeau un mecanism real de oprire a dezinformării rusești și că puteau fi ocolite cu ușurință.

Alte critici contra inițiativei noi

Inițiativa nouă introdusă de majoritatea PAS a stârnit și ea critici, inclusiv din partea unor jucători de pe piața media din cauza unei prevederi controversate: Serviciul de Informații și Securitate (SIS) va primi prin lege dreptul să dispună instantaneu oprirea unei resurse media de pe internet în cazul în care crede că răspândește falsuri.

„Furnizorii de rețea sau servicii de comunicații electronice accesibile publicului, în temeiul indicației executorii a Serviciului de Informații și Securitate, au obligația de a bloca imediat accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele cu conținut online incluse în ordinul menționat”.

Vitalie Eșanu, antreprenor IT de la Chișinău, a numit „groaznică” această propunere, iar despre întreaga lege a spus că va aduce R. Moldova „cu un pas mai aproape de Rusia”. „Aparent, ideea e nobilă – suntem în război și așa mai departe. Dar dacă vine cineva la putere cu altă viziune, această lege o să fie foarte mult în detrimentul democrației”, a spus Eșanu într-un comentariu Europei Libere.

Cunoscut mai ales ca fondator al site-ul privesc.eu care difuzează în regim live conferințele de presă și alte evenimentele publice din R. Moldova și România, antreprenorul crede că, dacă ar trece intactă prin parlament, inițiativa legislativă îi va pune SIS-ului în mâini o armă extrem de periculoasă. Reproșul lui față de autorități e că nu au ales mijloace potrivite pentru lupta cu dezinformarea, care acum se face mai degrabă pe rețele de socializare online, decât pe portalurile de știri. „Este un fel de simulare a luptei cu propaganda, deși lupta cu propaganda trebuie să se facă altfel, nu prin interzicere, ci prin educație”, a mai spus antreprenorul.

Cum se apără autorii inițiativei

Deputata PAS, Liliana Nicolaescu Onofrei, care conduce comisia parlamentară de resort, a respins criticile privind puteri discreționare acordate SIS-ului. Tot ce i se va permite de acum încolo e să lupte cu dezinformarea, devenită o mare problemă în pandemie, dar mai ales de când a început războiul.

„SIS nu va interzice orice și oricum, sau după bunul plac, ci anume acțiunile care sunt calificate ca și amenințări la adresa securității informaționale în concepția securității informaționale a R. Moldova. Deci, acolo sunt expuse aceste aspecte – ce anume reprezintă amenințări – și doar în acest caz SIS ar putea să acționeze”, a declarat Onofrei Europei Libere, pe 6 aprilie.

Parlamentara care este și una din autoarele proiectului de lege mai spune că rolul proiectului e să includă dezinformarea în rândul abaterilor identificate și sancționate de lege, lucru care a lipsit până acum și a făcut dificilă intervenția instituțiilor statului. „Noi am propus să fie sporite sancțiuni existente deja și am propus să existe sancțiuni și pentru situații în care sunt constatate producerea de dezinformare și știri false care afectează securitatea spațiului informațional”, a spus Onofrei.

Ea susține că urmează noi dezbateri publice pe marginea inițiativei legislative, anunțând că la ele vor lua parte și experți ai Consiliului Europei.

XS
SM
MD
LG