Linkuri accesibilitate

Emisiunile TV retransmise din Federația Rusă, sub lupa Consiliului Audiovizualului


În adresarea ei către presă în marginea crizei din Ucraina, marți, președinta Maia Sandu a părut să dea greutate aproape egală aspectului militar al situației și unui pericol în aparență mai benign – căci nu trage cu gloanțe- anume dezinformarea. Întâmplător sau nu, la doar o zi după remarcile președintei, la Chișinău s-a întrunit tocmai pe tema dezinformării prin mass-media Consiliul Audiovizualului, care a analizat mai ales ce pun în eter televiziunile care retransmit posturi rusești.

Emisiunile TV retransmise din Federația Rusă, sub lupa Consiliului Audiovizualului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00

Consiliul Audiovizualului a decis să monitorizeze suplimentar mai multe posturi de televiziune, unele inclusiv cu acoperire națională, în zilele de 21 și 22 februarie, când președintele rus Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaștere a independenței regiunilor separatiste Donețk și Luhansk din estul Ucrainei. E vorba de posturile PRIME, NTV Moldova, Primul în Moldova, Jurnal TV și postul public de televiziune Moldova 1.

O parte dintre ele retransmit pe teritoriul R. Moldova emisiuni și știri din Federația Rusă. Membrul Consiliului, Ruslan Mihailevschi, susține că din cauza escaladării tensiunilor în Ucraina, cele cinci posturi de televiziune au fost monitorizate în perioada 16-20 februarie. Ținând cont de ultimele decizii ale autorităților din Federația Rusă, s-a decis extinderea perioadei de monitorizare, inclusiv a conținutului pentru 24 de ore.

„Evenimentele se schimbă foarte brusc în această situație și avem nevoie de un tablou complet, să știm cât de corect și echilibrat este reflectată situația în aceste condiții. Mai atent vom analiza prevederile art. 13: asigurarea informării corecte. În cadrul programelor audiovizuale de știri și de dezbateri trebuie respectate următoarele cerințe: asigurarea imparțialității, echilibrului și favorizarea liberei formări a opiniei prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.”

În ultimele câteva luni, Centrul pentru Jurnalism Independent monitorizează conținutul emisiunilor de la posturile de televiziune din Federația Rusă, retransmise în R. Moldova. Un recent studiu de caz a vizat emisiunea „Время Покажет” din 27 decembrie, realizată de Pervîi Kanal din Federația Rusă. Timp de 15 minute a fost discutat subiectul unui posibil atac chimic al Ucrainei asupra regiunii Donbas. Potrivit analizei CJI, moderatoarea emisiunii a afirmat că „Kievul se pregătește să aplice arma chimică împotriva Donbasului în cel mai scurt timp”, afirmație ce nu a fost confirmată de nicio informație factologică.

Mai mult, se arată în analiza Centrului, până la momentul difuzării emisiunii – 27 decembrie – SUA și Ucraina dezmințiseră oficial declarația ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu că în Ucraina ar fi fost aduse substanțe chimice cu scop de război. O făcuseră, la 22 decembrie, purtătorul de cuvânt al Pentagonului și Centrul de Informații Operative al Armatei Ucrainene. Cu toate acestea, în emisiune au lipsit cele două dezmințiri oficiale.

Autoarea analizei, Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă, salută intenția CA de a monitoriza activitatea posturilor ce retransmit televiziuni din Federația Rusă. Ea se arată convinsă că ar trebui să urmeze sancțiuni ferme pentru a descuraja falsurile:

Aceste programe mimează panică și propagă agresivitatea

„Singura pârghie de a interveni și ea mi se pare suficientă e în mâinile Consiliului Audiovizualului. În două analize pe care le-am făcut și publicat am arătat că aceste programe transmit falsuri, instigă la ură, mimează dezbaterea onestă și pluralismul. La fel, aceste programe mimează panică și propagă agresivitatea. Toate acestea sunt interzise de lege, adică de Codul serviciilor media audiovizuale de la noi. Deci, dacă posturile naționale ar produce un astfel de conținut, CA le-ar sancționa fără probleme. De ce atunci le lasă pe cele străine? De aici vine răspunsul: CA ar trebui să monitorizeze cât mai des aceste emisiuni și să le aplice sancțiuni. Asta înseamnă gradual: avertizare, amendă și, apoi, dacă nu se corectează, eliminarea lor din grila de emisie.”

Săptămâna trecută, într-un interviu la postul de televiziune TV8, președintele parlamentului, Igor Grosu, a anunțat despre existența unui proiect de lege ce ar contracara dezinformarea. El a precizat că inițiativa va fi supusă, în curând, consultărilor publice. Potrivit lui, modificarea legislativă introduce sancțiuni graduale până la sistarea activității instituției media, ce nu respectă norma legală.

XS
SM
MD
LG