Linkuri accesibilitate

Manifestații pro și contra trecerii la sistemul electoral mixt


În timp ce deputaţii socialişti şi democraţi votau schimbarea sistemului electoral, mii de oameni s-au strâns astăzi la Parlament, o parte ca să încerce să împiedice adoptarea proiectului, iar alta, dimpotrivă, ca să-i sprijine pe autori să-l voteze.

Organizatorul anunţat al manifestației pro sistemul mixt a fost Asociația „Credință Patriei”, condusă de fostul viceministru de interne Ghenadie Cosovan, care obţinuse în ajun o autorizație pentru mitingul din faţa Parlamentului. Chiar pe scările edificiului a fost instalată încă de ieri o scenă. Pe panoul electronic, lat aproape cât scena, au fost proiectate secvențe video din ședința parlamentului. În fata microfonului s-au perindat deputaţi şi primari ai PD, care au pledat pentru sistemul electoral care „să apropie” politicienii de popor.

Reacții ale manifestanților la adoptarea votului mixt
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00

De cealaltă parte, oamenii care au răspuns îndemnului partidelor din opoziţia extraparlamentară de a protesta împotriva sistemului mixt au fost ţinuţi, prin cordoane de polițiști, departe de clădirea Parlamentului, pe trotuarul din preajma gazonului. Fruntașii formațiunilor PAS, PPDA şi Partidul Nostru au insistat, dar fără succes, să treacă de cordoanele poliţiei, revendicând dreptul la libera exprimare.

Cele două tabere s-au bruiat reciproc. Unii scandau „Noi vrem schimbarea sistemului electoral!”, „Noi suntem poporul!”, „Moldova!”.

Din tabăra adversă se scanda „Jos mafia”, „Jos Plahotniuc”, „Ruşine”, „Noi nu cedăm!”.

Demonstrațiile din fața Parlamentului nu îi conving pe deputații PD-PSRM
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00

Spiritele s-au încins când la urechile protestărilor a ajuns vestea că votul în plen s-a produs în favoarea sistemului mixt. În timp ce tabăra suporterilor aplauda, cea a adversarilor a decis să înconjoare clădirea parlamentului, dar a fost împiedicată de cordoanele de polițiști fortificate îndată ce s-a anunțat votarea definitiva a legii. Au avut loc câteva altercații între poliţişti şi protestatari. Acestea au fost însă nesemnificative şi vor fi documentate de poliţie a anunţat şeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pânzari.

La scurt timp după votul din parlament mitingul susținătorilor s-a încheiat. Participanții se îndreptau spre unitățile de transport cu care sosiseră la Chișinău, petrecuți de tabăra oponenților cu reproșuri şi probozeli.

Am stat de vorbă cu una dintre participantele mitingului în susținerea votului mixt. S-a prezentat Ana din raionul Floreşti:

„Susţinem pentru că credem că noi suntem alegătorii care vor alege omul concret şi dacă vrei îl demiţi din funcţie şi îl pui pe altcineva care socoţi că e demn de încredere.”

Europa Liberă: Dar actuala guvernare e demnă de încredere?

„Nu e prea demnă fiindcă au nimerit oameni întâmplător aici, dar nu spun numele nimănui.”

Dar iată ce mi-a spus o protestatară din tabăra adversă:

„Guvernarea asta coruptă, hoaţă şi mincinoasă astăzi a pus capacul şi a conservat pe mulţi ani înainte sărăcia, corupţia, mizeria şi hoţia.”

Opoziția a continuat să protesteze ceva timp în faţa Parlamentului, iar ulterior protestatarii au mers în faţa președinției unde au cerut şefului statului să nu promulge legea. S-a anunţat că protestul va fi reluat vineri, doar că între timp şeful statului a şi promulgat trecerea la sistemul mixt.

Previous Next

XS
SM
MD
LG