Linkuri accesibilitate

Maria Roibu (profesoară la Tighina): Până astăzi, nu li s-a permis copiilor nici manualele să le aducă, nu au avut dreptul să treacă


Maria Roibu: Rugăm mediatorii să se asigure să elevii vor putea merge fără obstacole la școală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:54 0:00

Maria Roibu: Rugăm mediatorii să se asigure să elevii vor putea merge fără obstacole la școală

În prima zi de școală elevii care studiază la liceul Alexandru cel Bun de la Tighina (Bender) nu au fost împiedicați de administrația transnistreană să vină la școală.

Directoarea liceului, Maria Roibu, cere OSCE și mediatorilor în reglementarea transnistreană să monitorizeze în permanență situația școlilor cu predare în limba română și să se asigure că elevii nu vor fi opriți la așa-numita frontieră și vor putea avea acces liber la educație.

Maria Roibu: „Am emoții deosebite în ziua aceasta, deoarece este revenirea elevilor după cinci luni și jumătate în instituție. Sunt emoții deosebite și din partea copilașilor, și din partea părinților. Am văzut pe fețele copiilor o îngrijorare mare și o maturizare înainte de timp.

Vreau să zic că toată lumea are o atitudine destul de serioasă și în prima zi eu personal am mers într-unul din cele patru autobuze școlare, am efectuat termometria și împreună cu încă o persoană care a făcut dezinfectarea mânuțelor copiilor. Am văzut o atitudine destul de serioasă. Îl rugăm pe Dumnezeu să ne păzească.

A fost foarte greu, dar, slavă Domnului, am reușit

Facem și niște totaluri la această vară nu atât de ușoară pentru noi. Unele instituții de învățământ au fost mai rezervate și nu s-au apucat de reparații, pe când noi am făcut niște lucrări foarte mari datorită unirii noastre – a cadrelor didactice și a părinților. A fost necesar să ne ajute și părinții, pentru că în clădirea claselor VI–XII, în clădirea școlii-internat pentru copii orfani din strada Pavlik Morozov 13 am schimbat întreaga rețea electrică. Cine face reparații, cine este gospodar înțelege cât este de greu de făcut acest lucru într-o clădire cu două niveluri și un subsol. A fost foarte greu, dar, slavă Domnului, am reușit. S-a făcut din banii statului, 459 de mii de lei a costat schimbarea acestei rețele. Iar reparația propriu-zisă am făcut-o cu ajutorul părinților: materialele de la stat, dar lucrul părinților. Mulțumesc foarte mult pentru înțelegerea aceasta și, zic încă o dată, am demonstrat ce înseamnă, totuși, o unire a tuturor.

Am avut o vară grea și din considerentul că am trecut toate etapele de achiziții publice pentru aceste lucrări. Cine desfășoară tendere la Achiziții Publice în Republica Moldova știe, își dă seama, cât este de anevoios, mai ales aici, în regiunea transnistreană. Și asta, pentru că instituția este a Republicii Moldova, iar la acest concurs au participat doar doi antreprenori din Republica Moldova. Gândul nostru și realitatea, și necesitatea ar fi ca această reparație, să fie efectuată de agenți economici din teritoriu, pentru că este foarte dificil și nici nu știu dacă va fi posibil, să se efectueze de antreprenorul din Chișinău care a câștigat concursul. Noi deja am ajuns la momentul când am scris o scrisoare Biroului de reintegrare să se ajute, să i se permită antreprenorului să vină să efectueze lucrările. Adică, elementar, să i se permită să intre în regiunea transnistreană, în orașul Bender și apoi să efectueze lucrările. Înțelegem, ne dăm foarte bine seama că va fi foarte dificil. Îl rugăm pe Dumnezeu, ca și de data aceasta, să ne ajute, ca celor de la Biroul de reintegrare să le ajungă puteri să obțină acest lucru.”

Europa Liberă: Care este programul de lucru al școlii în condițiile pandemiei, cum veți lucra în acest an?

Maria Roibu: „Instituția noastră își desfășoară activitatea din 1 septembrie pe perioada situației epidemiologice într-un regim deosebit, probabil ca și celelalte instituții. De fapt, un pic mai complicat din motivul că suntem în două clădiri, clasele I-V se află în clădirea din strada Zoia Kosmodemianskaia 5, clasele VI-XII – în clădirea internatului.

Suntem nevoiți ca să activăm după modelul 7. Clasele de I-a se despart în două grupuri a câte 12 copii, 25 de minute învățătoarea face lecție cu un grup, în timpul acesta un alt cadru didactic care este de la grupă se ocupă cu ceilalți copii și tot așa se schimbă.

Lecțiile de la clasele primare durează 40 de minute. Clasele de a II-a sunt împărțite în două grupuri, o zi un grup vine la școală, celălalt în acea zi face online și apoi se schimbă peste o zi. Clasele de a III-a și de a IV-a, o parte copii, câte 18 elevi – pentru că atâtea mese încap în clasă ca să se respecte distanța – vin la școală, ceilalți care sunt peste 18, după un grafic fluid, rămân acasă și tot învățătoarea după-amiază are ocupații online cu ei. Clasele de a VI-a, una dintre clasele a VIII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a sunt pe prezența fizică 100%, zilnic, iar clasele a VII-a și clasa a VIII-a „B” este după un grafic fluid.

Revin la aceea că câte o parte din copii, marea majoritate, sunt la lecție, restul – în anumite zile sunt acasă, copilul știe când este acasă și profesorul face după-amiaza predarea online. În clasele de a VI-a – a XII-a ora durează 35 de minute.

Autobuzele circulă în funcție de două orare, fac câte patru rute pe zi. Mai întâi la 8.20 încep lecțiile aici, în această clădire, la clasele primare, iar la ora 9.00 încep lecțiile clasele de a VI-a – a IX-a, pentru ca să-i putem aduce separat. În autobuz se respectă distanța, se respectă toate cerințele.”

Europa Liberă: Câți elevi aveți în acest an?

Maria Roibu: „În clasa I s-au înscris 52 de copii, dar astăzi sunt doar 48, câțiva au plecat peste hotare pe parcursul verii, din motivul acesta nu au venit. În clasa a X-a sunt 26 de copii, 18 umaniști și 8 real.

Ne-au mai chinuit cu niște liste, mai voiau niște liste

Vreau să zic că, grație negocierilor pe care le duce Biroul de reintegrare și asistența pe care o acordă OSCE-ul, astăzi, slavă Domnului, copiii au trecut fără nicio piedică. Pentru că, până astăzi, nu li s-a permis copiilor nici manualele să le aducă, nu au avut dreptul să treacă. Ne-au mai chinuit cu niște liste, mai voiau niște liste… Noi am fost pe poziția care trebuie respectată conform acordului din 2018, atunci când s-a decis ca copiii să aibă carnet de elev, care este făcut de Agenția Servicii Publice la Chișinău, este un document foarte serios și, odată făcut, el trebuie să fie recunoscut de pretinșii „stăpâni” ai acestui teritoriu.

Clasa a XII-a au terminat-o anul trecut 24 de elevi. Clasa a IX-a au fost absolvită de 43 de elevi. Cam astea este situația la moment, sperăm să fie bine și să avem posibilități să desfășurăm activitatea anul acesta.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG