Linkuri accesibilitate

Mariana Durleșteanu: Oferta electorală este că nimic nu este mai presus ca legea și banul public nu se fură


Mariana Durleșteanu, fost ministru al finanțelor, 20 mai 2021
Mariana Durleșteanu, fost ministru al finanțelor, 20 mai 2021

Fosta pretendentă la șefia Guvernului, care și-a retras candidatura din motive că „pe la spatele ei se făceau jocuri politice”, Mariana Durleșteanu, va participa la alegerile parlamentare anticipate fiind cap de listă la Partidul Legii și Dreptății. Ea explică de ce s-a implicat în politică și care e miza scrutinului anticipat din 11 iulie.

Mariana Durleșteanu: Respect pentru lege și banul public
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:39:33 0:00
Link direct

Europa Liberă: Mariana Durleșteanu, cea care a decis să se implice în politica Republicii Moldova, în studioul Europei Libere de la Chișinău. De fapt, dacă s-a ajuns la dizolvarea legislativului, e și meritul Dvs., într-un fel, că v-ați retras din cursa pentru a fi numită pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Ce miză au aceste alegeri din 11 iulie?

Mariana Durleșteanu: „Miza este foarte mare. Ținând cont că toți și-au dorit aceste alegeri, trebuie să fie niște alegeri corecte, libere și contez pe faptul că cetățenii își vor exprima votul pentru acea clasă politică pe care o așteptăm cu toții, o clasă politică corectă față de cetățean.”

Europa Liberă: Se insistă mult pe ideea că trebuie să fie purificată clasa politică și ca în parlament să ajungă aleși ai poporului onești, care ar pune prioritar interesul național, nu interesul de partid sau interesul personal. Cum se purifică această clasă politică, v-ați pus întrebarea?

Mariana Durleșteanu: „Desigur că mi-am pus întrebarea, pentru că și eu pledez pentru o clasă politică purificată care este un proces realizabil și spre asta trebuie să tindem pentru a vedea noi politicieni corecți, responsabili și care pot trece la treabă, să facă lucruri anumite în folosul cetățeanului. Purificarea este simplă, trebuie să vină cu bunul-simț din partea acelor care candidează și participă la acest proces electoral.”

Europa Liberă: Dvs. credeți că există vreun politician care va spune că el nu este onest, că el nu este cinstit, că el nu este patriot, că el nu are drept prioritate aducerea bunăstării și prosperității în casa cetățeanului?

Mariana Durleșteanu: „Eu sunt sigură că sunt astfel de persoane în Republica Moldova, care cu siguranță pot contribui la o clasă politică corectă și responsabilă și să nu aibă interese personale sau de partid. Deci, noi, cetățenii, formăm clasa politică și clasa politică ne-a dezamăgit de atâtea ori, încât eu cred că aceste alegeri au adus anume la situația când noi toți trebuie să conștientizăm că următorul parlament va fi unul corect, responsabil și nu toxic.”

Mariana Durleșteanu: „Această clasă politică ne-a făcut să plecăm din țară”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:54:31 0:00

Europa Liberă: De ce credeți că atât de mult s-au dezamăgit cetățenii în instituțiile statului, inclusiv în forul legislativ?

Mariana Durleșteanu: „În primul rând, pentru că ele nu sunt funcționale. Deci, ele sunt funcționale în folosul personal. Cu regret, când am plecat din Republica Moldova, în 2009, toate instituțiile guvernamentale funcționau în contextul bunei guvernări, dar s-au întâmplat foarte multe în ceea ce ține de procesele de corupție în ultimii 12 ani și din considerentele acestea deja garnitura guvernamentală, garnitura parlamentară, cu regret, nu și-au adus contribuția la beneficiul oamenilor, ci mai mult la beneficiul de clanuri, de scheme și de corupere.”

Europa Liberă: Foarte mulți experți, cunoscători ai scenei politice din Republica Moldova spun că cei care au ajuns să fie marii corupți ai Republicii Moldova tocmai au fost crescuți de pe timpul regimului comunist.

Mariana Durleșteanu: „Eu nu știu de cine au fost crescuți, pentru că am fost educată de către familia mea într-un stil de a conștientiza ce e bine și ce e rău. Dacă persoanele care în acești 30 de ani au condus această țară au fost certate cu morala și cu bunul-simț, am ajuns unde am ajuns, pentru că anume această clasă politică ne-a făcut să plecăm din țară.”

Europa Liberă: Votul din diasporă cât de important este și cine pune mare preț pe acest vot, pentru că, dacă vorbim despre părerile politicienilor, ele se împart – unii zic că votul cetățenilor care și-au găsit rostul în străinătate trebuie să fie încurajat, alții chiar spun că poate nu ar trebui să fie într-atât de implicați. Ei sunt departe de casă și nu cunosc realitățile de aici, de ce ar trebui ei să decidă soarta Republicii Moldova, dacă se află în afară?

Mariana Durleșteanu: „Eu fac parte din diasporă și consider că diaspora trebuie să se implice activ în viața politică din Republica Moldova de oriunde ar fi, deci de la distanță. Am făcut-o și eu și încurajez toată diaspora să fie foarte activă în actualele alegeri, că am văzut votul care a fost oferit la prezidențiale și numărul participanților.”

Europa Liberă: 253 de mii de cetățeni cu drept de vot din Republica Moldova au participat la scrutinul prezidențial din toamna anului trecut.

Mariana Durleșteanu: „Da. Personal am stat în rând pentru a vota, pentru a-mi exprima dreptul la vot și am mobilizat chiar diaspora din toate țările pentru a oferi acest vot în contextul unei schimbări, pe care noi toți de la distanță ne-o dorim. Deci, noi nu trebuie să tratăm diaspora că nu-i pasă. Diaspora urmărește procesul politic din Republica Moldova. Și anume noi, cei din diasporă, ne aflăm acolo din considerentele că clasa politică a contribuit la dezmățul care este astăzi.”

Europa Liberă: Dar și diaspora e polarizată, așa cum e și societatea de aici, de acasă? Se zice că cei care și-au găsit un job bun, un loc de muncă în Occident preferă partidele proeuropene să le dea votul, să le susțină, iar cei din Est mai degrabă împărtășesc viziunile politicienilor de stânga.

Mariana Durleșteanu: „În primul rând, nu trebuie să vorbim de stânga sau de dreapta, pentru că deja și în țările din Vest doctrinele s-au încrucișat, nu mai este stânga care a fost și nu mai este dreapta care a fost. Și eu cred că în special din considerentele că bunăstarea omului contează, în primul rând, indiferent de ideologie. De aceea eu cred că cei din diaspora care, într-adevăr, gândesc, ei sunt cu siguranță mai activi în aceste procesele electorale. Nu zic că diaspora din Est nu este activă, însă ei sunt focusați, probabil, mai mult etnic și lingvistic, caz care trebuie să fie cumva echilibrat.”

Europa Liberă: De ce schimbări are Republica Moldova nevoie actualmente, iată, după ce va fi cunoscut rezultatul acestor alegeri parlamentare anticipate? De unde începe schimbarea?

Mariana Durleșteanu: „Schimbarea începe de la noi, cetățenii, în contextul votului pe care îl oferim. Deci, noi trebuie să fim activi pentru a contribui la curățarea clasei politice, trebuie să aducem în parlament o clasă politică cu o minte deschisă în contextul că pe primul plan stă cetățeanul. Și eu cred că oferindu-ne noi votul pentru cei care pot face ceva în această țară, de acolo se va începe schimbarea.”

Europa Liberă: Votul cetățeanului începe de la promisiunea pe care o face concurentul electoral în campanie, pentru că și partidele, și blocurile, și persoanele care figurează pe listele acestor entități spun că Moldova are nevoie de reforme, că Moldova trebuie să scape de corupție, că Moldova trebuie să aibă o guvernare care ar avea curaj și voință politică să reformeze justiția și încă multe, multe alte probleme. Dar pentru că aceste probleme se țin lanț, să vă întreb: care ar fi primele trei de stringentă actualitate ca să poată fi identificată o soluție?

A fost o mimare că se dorește reformă în justiție

Mariana Durleșteanu: „Prima, toți cunoaștem, este justiția. Deci, cred că am fost ultimii 30 de ani intoxicați cu toate promisiunile de reformă în justiție. A fost o mimare că se dorește reformă în justiție. Cu regret, fără această reformă nu putem să ne mișcăm, pentru că, dacă va continua mimarea, nu dorința, nu se va ajunge nicăieri.”

Europa Liberă: Ce înseamnă, în opinia Dvs., o adevărată reformă în justiție?

Mariana Durleșteanu: „Trebuie să vedem, din punct de vedere legislativ și normativ, ce poate fi făcut. Deci, începând de la Procuratura Anticorupție, de la toate instituțiile guvernamentale, inclusiv faptul că transparența și corectitudinea tuturor celor implicați în procesul de justiție trebuie să fie în folosul cetățenilor. Și aici mă refer și la procuratură, și la judecători, și la CNA, și la ANI, deci toți, toți cei care deservesc cetățeanul trebuie să demonstreze că au bune intenții și respectă legea. Legea este pentru toți una și nimic nu este mai presus ca legea.”

Europa Liberă: Justiția din Republica Moldova nu reușește de ani buni să ducă la finalitate dosarele de rezonanță. Credeți că în următorul parlament vor avea deputații o voință de fier ca să creeze toate condițiile celor din justiție să se concentreze pe dosarele a căror finalitate este așteptată de cetățeni?

Mariana Durleșteanu: „Justiția trebuie să-și facă treaba, pentru că chiar deputații și dosarele de rezonanță și, în special, mă refer la furtul miliardului, evident că organele de drept urma să-și facă treaba până acum, pentru că totuși au trecut atâția ani. Și eu am urmărit cum s-au mișcat lucrurile și s-au mișcat foarte prost, pentru că până în prezent nu înțeleg care active sunt sechestrate, vândute. Mai urmăresc procesul respectiv, dar nimeni nu a fost pus la pușcărie. De ce? Chiar nu avem dovezi? Am citit raportul Kroll și-mi este foarte clar cine și cum a participat la acest proces. De ce nu sunt aceste persoane pedepsite?”

Europa Liberă: Reforma justiției ar fi o problemă. Altele două?

Mariana Durleșteanu: „Desigur că noi toți conștientizăm impactul pandemiei de COVID și înțelegem cum ne-a prins această pandemie cu sistemul medical, pentru că nu eram nici pregătiți și eu mulțumesc doctorilor noștri, asistenților medical pentru curajul pe care l-au avut în această perioadă, pentru că, neavând nici echipamente, nici finanțare în buget, Moldova s-a descurcat destul de bine.”

Europa Liberă: S-a descurcat destul de bine. Această apreciere a Dvs. reiese, cel mai probabil, și din ajutorul care a venit din afară?

Eu consider că țara noastră are nevoie de o strategie în ocrotirea sănătății pe un termen de 10 ani

Mariana Durleșteanu: „În special România, care ne-a ajutat foarte mult cu vaccinuri și în această situație nu avem nici finanțare. Nimeni nu discuta, de fapt, despre faptul că se jongla cu viața oamenilor în acest proces, până a provoca alegerile parlamentare anticipate, chiar s-a jonglat mult, dar, ținând cont de numărul de infectări de acum, eu consider că, totuși, s-a făcut față și încă o dată aduc aprecieri sistemului medical. Eu consider că țara noastră are nevoie de o strategie în ocrotirea sănătății pe un termen de 10 ani, termen lung, începând de la motivarea doctorilor și asistenților medicali, și a sistemului, în general. Prin motivare mă refer anume la finanțare și la finanțarea unor investiții concrete atât în spitale, cât și în echipamente. Este foarte clar că avem nevoie de o strategie pe termen lung – sănătate de calitate. Și o altă prioritate este desigur că educația și consider că în Republica Moldova, ținând cont că totuși trebuie să asigurăm o generație sănătoasă și educată, este obligatoriu să investim în viitoarea generație, pentru că și sănătatea, și educația deschid mințile și dezvoltă țara. Eu contez foarte mult că următoarea generație va fi una modernă, cu viziuni europene, asta nici nu se discută, și cu valori europene și niciun stat nu poate fi dezvoltat dacă nu investește în educație.”

Europa Liberă: Ținând cont de realitățile din Republica Moldova, ce promisiuni faceți Dvs. pentru alegători?

Mariana Durleșteanu: „Eu sunt mai scumpă cu promisiunile, pentru că știu că orice promisiune costă. Și când zic costă, mă refer la faptul că trebuie să fiu sigură că are și acoperire financiară. Deci, eu sunt foarte focusată pe faptul că ceea ce promit trebuie să fie realizat. Oferta electorală este că nimic nu este mai presus ca legea și banul public nu se fură. Sigur că vom veni cu propuneri clare, deja eu am lucrat cu colegii mei, cu echipa la ele pe toate segmentele, dar acum este prematur, până nu ne lansăm oficial.”

Europa Liberă: Dar când vă lansați oficial?

Mariana Durleșteanu: „În curând.”

Europa Liberă: În curând – azi, mâine, peste o săptămână?

Mariana Durleșteanu: „Mai durează un pic, pentru că, totuși, eu sunt a treia zi în Republica Moldova, deci în curând va fi lansarea.”

Europa Liberă: E ușor să aduni, cel puțin, 50 de oameni din cei 101 care trebuie incluși pe listă?

Mariana Durleșteanu: „Nu este ușor. Este un deficit de resurse umane în Republica Moldova. Mă refer în sensul ca să găsim oameni buni, de calitate, corecți, responsabili și care să vrea să treacă la treabă, nu doar la promisiuni electorale și populiste.”

Europa Liberă: CEC-ul anunță că 53 de formațiuni politice au dreptul să se înscrie în cursă. 53 de partide cu 101 persoane pe listă ar însemna 5.300 de persoane care se vor regăsi în această cursă electorală.

Mariana Durleșteanu: „E groaznic, este foarte mult. Sigur că numărul ăsta mă sperie și monitorizam chiar câte partide sunt în Marea Britanie, deci e exagerat de mult. Eu sunt realistă cu privire la numărul de partide care au șansa de a trece în parlament. Partidele extraparlamentare, oricum, dacă pot găsi anume candidați pentru a se lansa în cursa electorală este bine, pentru că totuși lumea dorește cu adevărat, sper și conștientizez că poate unii o fac doar ca să aibă imunitatea de deputat, nu știu, dar sunt foarte mulți oameni care, într-adevăr, doresc să aducă realitatea în fața cetățeanului.”

Europa Liberă: Ce șanse credeți că aveți să ajungeți în parlament, ținând cont că ați venit pe ultima sută de metri, e foarte puțin timp înainte de a demara campania electorală?

Mariana Durleșteanu: „Sunt o persoană realistă, deci înțeleg că am lipsit atâta timp din țară și multă lume nu mă cunoaște, sper că în acest timp scurt să fac față provocărilor. Într-adevăr, conștientizez că este prea puțin timp pentru lansare, dar eu sunt o persoană și optimistă – și realistă, și optimistă –, deci trebuie să mergem înainte, pentru că mi-am dat seama că totuși implicarea mea și a echipei mele poate face față unor lucruri care să fie palpabile, nu doar promisiuni și pomeni electorale. Deci, noi vom încerca să facem, într-adevăr, ceva profesionist, corect, transparent și cea mai mare speranță este că să nu dezamăgim cetățeanul.”

Europa Liberă: Dar nu ați mai avut oferte și din partea altor concurenți electorali să mergeți pe listele lor?

Mariana Durleșteanu: „Ba da. Și am ales formațiunea pe care am ales-o – Partidul Legii și Dreptății –, pentru că valorile acestui partid sunt mai aproape de valorile mele personale ca familie, ca educație, ca economie, ca dezvoltare, ca totul.”

Europa Liberă: Mulți cetățeni au cam uitat că există o asemenea formațiune, pentru că nu a participat la alegerile din ultimii ani, pentru că nu s-a manifestat cu nimic.

Sper că voi avea tot suportul în lupta cu schemele economice, evaziunile fiscale, contrabanda

Mariana Durleșteanu: „Eu cred că acest partid, chiar dacă nu a participat la ultimele curse electorale, eu l-am ales în sensul că și, de fapt, mulțumesc mult dlui general Nicolae Alexei, pentru faptul că m-a susținut în decizia mea și apreciez foarte mult suportul dlui general, pentru că d-lui este o legendă în lupta cu crima organizată și știu și sper că voi avea tot suportul în lupta cu schemele economice, evaziunile fiscale, contrabanda, deci totul care, cu regret, merge în buzunarele personale. Și anume ce am urmărit, dacă dl general a luptat cu crima organizată care era pe atunci, acum, de fapt, schemele acestea economice sunt dirijate de cei care poartă cămășuici albe, de fapt, de funcționari. Și este regretabil cazul ăsta, oamenii ăștia trebuie să plece.”

Europa Liberă: Și chiar credeți că atât de multe scheme sunt care ruinează economia națională?

Mariana Durleșteanu: „Dna Ursu, eu am citit raportul Organizației Națiunilor Unite (ONU) și am văzut foarte clar – 1 miliard 200 de mii, anual, pleacă în proprietăți personale, în averi personale anume din aceste scheme și evaziuni. Eu sunt finanțist și-mi dau seama foarte bine că aceste scheme sunt dirijate din umbră și aș dori foarte mult să contribui ca să le distrugem și să nu mai fie niciodată în Republica Moldova gestionări de scheme frauduloase. Acești bani pot merge în medicină, în educație, în dezvoltare, în infrastructură. Deci, după miliardul furat, realizez și îmi dădeam seama de la distanță că orice business este cumva sub acoperirea cuiva, gestionat de cineva, dar sunt lucruri care nu mai pot fi tolerate.”

Europa Liberă: Dar cine ar sta în spatele acestor scheme?

Mariana Durleșteanu: „Eu știu multe care sunt gestionate de politicieni și e jalnic atunci când în businessul privat, creat de cineva este nevoit să fie vândut sau cedat numai din considerentele că cineva îl impune să facă asta.”

Europa Liberă: Dar ce părere aveți despre businessul implicat în politică? Apropo, veniți și Dvs. din lumea afacerilor, așa că...

Mariana Durleșteanu: „Da, eu vin din business și de aceea consider că cu cât mai mult vom avea oameni care stau cu picioarele pe pământ, cunosc realitățile, care știu că au niște ținte clare, mă refer la scopuri, obiective care trebuie să fie atinse, deci, ei sunt bineveniți tot timpul și trebuie să creăm și să facem din generația tânără o generație care gândește prin prisma businessului, nu a celui căruia îi pică din pod, ci a celui pe care îl creează și generează profituri.”

Europa Liberă: Cum s-a putut să apară oligarhi în Republica Moldova, ținând cont și de dimensiunea statului, și de posibilitățile de a produce mărfuri, și de multe alte criterii?

Mariana Durleșteanu: „Sincer, cuvântul „oligarh” nu este pentru Moldova. La noi statul a fost capturat și a fost un stat paralel creat, cunoaștem de cine, personajele respective. Oligarhii sunt acei care produc, care creează fabrici, care creează locuri de muncă, chiar dacă au suport politic, ei, dacă creează și aduc beneficii statului, plătesc impozite, creează joburi, dezvoltă și devin bogați, ăștia sunt oligarhi.”

Europa Liberă: Dar și acei oligarhi despre care se zice că i-ar fi avut sau îi mai are Republica Moldova au avut sprijin și dintr-o parte a Prutului, și din altă parte a Nistrului, adică și din România, și din Ucraina și la un moment dat interesele se intersectau? Ne referim la regimul Plahotniuc și la relațiile pe care le avea el cu fostul președinte Poroșenko din Ucraina, cu fostul premier-politician Dragnea.

Mariana Durleșteanu: „Noi prea multă atenție îi acordăm când îl numim „dl Plahotniuc”. În primul rând, pentru mine dânsul nu este un domn, dar nu cunosc toate detaliile ce țin de modul în care și-a construit el businessul, mai știu, pentru că vin din domeniul petrolier și d-lui a fost tot acolo.”

Europa Liberă: Da, de acolo și a început, se zice, cu Petrom-ul.

Mariana Durleșteanu: „Da. Deci, dânsul a fost în compania Petrom Moldova și cunosc performanțele d-lui, însă, cu regret...”

Europa Liberă: Adică, cum le cunoașteți, din ce punct de vedere, din ce unghi?

Mariana Durleșteanu: „Păi, noi suntem concurenți. Adică, „noi”, mă refer la compania în care eu lucrez, grupul KazMunayGas International are brandul Rompetrol, dar industria unde eu activez, și vreau să vă zic că sunt în concediu formalizat, acum nu am dreptul să spun multe detalii, noi ne cunoaștem, pentru că nu sunt atât de mulți și suntem concurenți, în special în tot ce ține de management, top management și management, unde e mijloc, mediul este cunoscut.”

Europa Liberă: Și cum a fost businessul pe care l-a practicat dl Plahotniuc?

Mariana Durleșteanu: „El a dezvoltat niște companii aici, știu că a făcut investiții și în infrastructura ce ține de domeniul respectiv, însă cred că a fost preocupat mai mult de alte treburi decât treburile Petrom-ului, și anume treburi de a se pune bine cu cine știa el și să apară în această lume care, să zicem așa, nici nu știu dacă să-l numesc politician, pentru că pentru mine a fost șocant să-l văd în parlament. Deci, sincer, pentru mine de la distanță a fost șocant, pentru că astfel de persoane nu trebuie să fie în parlament, dar a fost ce a fost și nu mai doresc să discut despre el, pentru că îmi este silă.”

Europa Liberă: Eventual, dacă ajungeți în parlament, cu cine ați accepta să mergeți într-o coaliție?

Mariana Durleșteanu: „Cu excepția formațiunii Șor, cred că este necesar să avem dialog cu toți. Deci, politica se face prin dialog, prin consultări și prin respect reciproc și acele formațiuni care vor avea aspirațiile noastre în ceea ce ține de a justifica votul cetățeanului oferit la 11 iulie, cu acele formațiuni vom merge în continuare.”

Europa Liberă: De ce ați amintit cu excepția Partidului „Șor”? De ce cu excepția acestei formațiuni?

Mariana Durleșteanu: „Pentru că nu tolerez ca să fac alianță cu cei care au contribuit la devalizarea Băncii de Economii. Deci, eu când am fost președintele Consiliului de administrație la Banca de Economii, noi am pregătit banca pentru privatizare clasică și înainte de a pleca la BERD ca angajat, la momentul respectiv, noi am angajat compania de consultanță BNP Paribas, deci este o bancă franceză, pentru a face un studiu diagnostic cum să pregătim banca pentru privatizare clasică, dar nu pentru devalizare. Ceea ce s-a întâmplat cu Banca de Economii este o rușine, o crimă, o crimă totală pentru care cineva trebuie să răspundă.”

Europa Liberă: Ilan Șor spune că pe timpul lui Gacikevici s-ar fi furat Banca de Economii și de ce este învinuit el.

Mariana Durleșteanu: „Gacikevici a fost executiv, deci executiv se numește managerul care a condus banca, președintele de administrare a băncii. Dl Șor a fost președintele Consiliului de administrare. Președintele Consiliului de administrare nu poate sta în consiliu dacă nu cunoaște performanța băncii, deci nu face dl Gacikevici de unul singur tot ce a făcut.”

Europa Liberă: Deci, toate acele credite neperformante erau cu consimțământul dlui Șor oferite?

Mariana Durleșteanu: „Cu siguranță! Eu am activat în multe consilii de administrare a băncilor și ca reprezentant al BERD-ului, și ca reprezentant al KazMunayGas-ului și se fac ședințe, este Comitetul de risc. Comitetul de risc este obligat să discute toate creditele neperformante, dar cel mai interesant este că se fac rapoarte de audit, deci rapoarte la Banca Națională. Adică, eu un știu de ce Banca Națională a fost atât de tolerantă, dar cunoaștem cine a fost guvernatorul Băncii Naționale.”

Europa Liberă: Dorin Drăguțanu.

Mariana Durleșteanu: „Da...”

Europa Liberă: Ce le spuneți Dvs. acelor alegători care trăiesc cu crezul că a furat politicianul, dar ne dă și nouă și e mai bine să-l votăm pe ăsta decât pe cel care fură și nu ne dă și nouă?

Mariana Durleșteanu: „Eu sper să scoatem din capul oamenilor așa percepție.”

Europa Liberă: Sunt foarte mulți cetățeni...

Mariana Durleșteanu: „Noi trebuie să reeducăm cetățenii, deci trebuie să educăm în sensul că banul public nu se fură. Nu se fură! Noi trebuie să muncim, într-adevăr, cu tânăra generație, că această generație va moderniza Moldova într-un alt stil, într-un stil european. Noi suntem țară europeană, dar, cu regret, cea mai săracă. De ce astăzi suntem cei mai săraci? Pentru că s-a furat totul, doar luminița din capătul tunelului nu s-a furat și sper că nu vom ajunge...”

Europa Liberă: Alegători sunt și cei tineri, și cei vârstnici, și oricum fiecare din ei are dreptul să voteze și dacă vine politicianul și-i momește, îi ademenește și cu o pomană electorală, și le mai spune că a implementat și niște proiecte, oricum prinde la omul simplu, la votant?

Mariana Durleșteanu: „Eu cred că, dacă potențialii candidați vor merge cu astfel de pomeni, sunt certați cu morala, pentru că nu poți să minți cetățeanul, știind că furi și o să le oferi și lor ceva. Deci nu se acceptă astfel de lucruri, sunt certați cu morala politicienii, în primul rând, pentru că asta, de fapt... Eu înțeleg că vânătoarea de voturi deja s-a lansat și s-a lansat de mult, dar nu văd cum ne-ar permite simțul uman de a avea în gând astfel de lucruri. Pentru mine, nu știu, probabil că sunt depășită de astfel de lucruri și eu sper că cetățenii să înțeleagă, iar cineva fură și ne dă și nouă să dispară din capul lor.”

Europa Liberă: Votul este și unul geopolitic?

Mariana Durleșteanu: „Cu siguranță. Ținând cont de toate ciocnirile geopolitice din regiune, este inevitabil. Și trebuie să fim foarte precauți cu totul ce se întâmplă.”

Europa Liberă: Cum îl convingi pe cetățean că votul lui nu trebuie să fie geopolitic?

Nu trebuie să dezbinăm societatea

Mariana Durleșteanu: „În primul rând, nu trebuie să dezbinăm societatea. Trebuie să încercăm să-i convingem că ceea ce putem lua din Vest, mă refer anume la valorile europene, și ceea ce ține de Est, evident că noi trebuie să convingem cetățeanul că toate relațiile bilaterale sunt importante. Da, situația din Ucraina, ceea ce se întâmplă acum, și atitudinea din regiune nu este tocmai ușoară și noi, fiind în contextul acestor ciocniri vom trebui să alegem cum să prezentăm aceste provocări.”

Europa Liberă: Și pledați pentru o relație bună și cu Estul, și cu Vestul? Cum e posibil acest lucru?

Mariana Durleșteanu: „Eu consider, în primul rând, că noi suntem o țară europeană, trebuie să tindem spre valorile europene. Tot ceea ce ține de procesul de integrare europeană urmează să fie relansat, reactivat, reanimat, pentru că în ultima perioadă a fost ce a fost. Și tot ce ține de aceste valori, eu cred că având suportul României, pentru că România este avocatul nostru necondiționat la Bruxelles și în toate relației, am văzut și în timpul pandemiei cât suport ne-au oferit, deci, am putea să mișcăm carul din loc. Cât privește cu Estul, în primul rând, urmează să fim foarte clari în contextul relațiilor bilaterale, dar și în ceea ce ține de exporturi, de comerț. La moment, știu că s-a schimbat, că merge mai mult spre UE, spre țările UE, dar și cu Estul tot urmează să fim foarte echilibrați.”

Europa Liberă: Cum s-ar putea rezolva problema transnistreană, pentru că e o problemă destul de serioasă și chiar dacă se vorbește de atâția ani despre reunificarea celor două maluri ale Nistrului, pasul bate mai mult pe loc și cei de peste Nistru spun că ideea lor e ca să meargă până în pânzele albe pentru a li se recunoaște independența. Pe de altă parte, mulți învinuiesc și autoritățile de la Chișinău că dacă nu ar importa electricitate de la Cuciurgan, acea regiune nu ar putea să mai existe. Cum vedeți Dvs. o soluționare a problemei transnistrene?

Mariana Durleșteanu: „În primul rând, e regretabil că ne aducem aminte de Transnistria atunci când vin alegerile, de conflictul transnistrean, de Formatul 5+2. Eu consider că, în primul rând, lipsirea cetățenilor de dreptul la vot este o gravă încălcare, chiar inadmisibilă și îmi pare rău că de treizeci de ani suntem tot acolo de unde ne-am pornit. Eu chiar cred că Formatul 5+2 trebuie reactivat, prin prisma faptului că trebuie să avem niște relații mai active cu Kievul. Da, înțeleg că în trecut a fost mult mai dificil. Și totodată să avem o participare mai activă și din partea României. Pentru că este vorba despre securitatea de frontieră. Și aș dori ca acest conflict să fie finalizat. Înțeleg foarte bine că prin prisma livrărilor de gaze care ajunge inclusiv la producerea energiei electrice, pe care R.Moldova o cumpără tot în cadrul R. Moldova. Pentru mine nu este un alt regim, cu regret, aceste lanțuri trebuie excluse.”

Europa Liberă: La anumite etape, Rusia îi mai amintește R.Moldova despre datoria pe care o are pentru livrările de gaze către regiunea transnistreană.

Mariana Durleșteanu: „Subiectul acesta a fost tot timpul pe agenda rușilor, pentru că și în cadrul negocierilor Memorandumului Kozak acest subiect era tot timpul. Și eu am participat la procesul respectiv și tot timpul am menționat că noi nu recunoaștem datoria pentru gazele livrate în Transnistria.”

Europa Liberă: Și poate să rămână R.Moldova pe această poziție?

Mariana Durleșteanu: „Eu cred că la masa de negocieri se poate ajunge la diferite opțiuni și evident că opțiunea este ca această datorie să nu fie recunoscută și să fie anulată, pentru asta aș pleda eu. Pentru că această datorie a susținut acest regim. Și nu este ceva nou, acest regim este menținut anume că datorită faptului că prețul la gazele de consum din Transnistria nu sunt prețuri de piață, prețuri diferite de ceea ce plătim noi, în partea dreaptă a Nistrului.”

Europa Liberă: Și plus că ele aproape nici nu se achită, deși cetățenii de acolo spun că ei achită pentru consumul de gaze, iar datoriile regiunii pentru consumul de gaze cresc. Acești bani nu se direcționează către cei care livrează.

Mariana Durleșteanu: „Acest gaz merge și la producerea energiei electrice, pe care noi o plătim, deci, în mod normal, acesta este un flux de numerar, un flux de bani în circulație, care susține acest regim.”

Europa Liberă: Cum se taie acest nod gordian?

Mariana Durleșteanu: „Eu cred că acest nod urmează să fie discutat la masa de negocieri, cu părțile. Și trebuie să fie o mare voință politică și din partea noastră, și din partea celor de pe celălalt mal.”

Europa Liberă: Credeți că nu s-ar cere ceva în schimb pentru acest lucru?

Mariana Durleșteanu: „Consider că Transnistria, din punct de vedere economic, ar putea să se alinieze, cu siguranță, la ceea ce avem noi aici. Și vă zic, eu vin din business și nu am dreptul să divulg multe lucruri, însă se fac importuri în transnistria din țările UE.”

Europa Liberă: Exact, majoritatea exporturilor din Transnistria merg pe piața UE, inclusiv în România.

Mariana Durleșteanu: „Și cu siguranță, să știți, ei merg acolo, în UE, cu actele în regulă în R.Moldova, cu conturi.”

Europa Liberă: Autoritățile de aici îi ajută ca să aibă acte în regulă, doar că ei, ducând marfa pe piața comunitară, în regiunea transnistreană știți că sunt anti-UE și, din contra, promovează cu totul alte politici, care sunt îndreptate, mai degrabă, către o apropiere de Federația Rusă.

Mariana Durleșteanu: „Eu cred că asta o fac așa-numiții politicieni de acolo, pentru a spăla mințile, dar businessul care se face cu UE, este un business care, eu consider, chiar și din punctul de vedere al produselor petroliere, că respectă cerințele UE și ei vin cu acte emise de către instituțiile R.Moldova. Deci, urmează să ne așezăm ci partea respectivă să găsim interesele comune.”

Europa Liberă: Din ceea ce spuneți Dvs., reiese că ar fi politicieni și pe un mal și pe altul al Nistrului, care au interese și cărora le este convenabil să existe această regiune nerecunoscută, pentru ca să se facă aceste mișmașuri.

Mariana Durleșteanu: „Cu siguranță, sunt interese și acolo, și aici. Și se cunosc. E regretabil că 30 de ani în agenda politicienilor s-au aflat mai mult interesele personale.”

Europa Liberă: Da, dar interese personale care aduc beneficii în buzunarul unui grup restrâns de oameni.

Mariana Durleșteanu: „Da care devin bogați și uită de cetățeni. Și se întorc la cetățeni doar atunci când sunt alegeri. Asta e regretabil. Eu sper că și în partea respectivă urmează să se focuseze foarte mult pe educația generației tinere.”

Europa Liberă: Dar, în opinia Dvs., o relație bună și cu Kievul și cu Bucureștiul la ce s-ar reduce și cum vedeți o evoluție pe dosarul moldo-român și moldo-ucrainean?

Mariana Durleșteanu: „Ținând cont de faptul că frontierele sunt comune, putem să avem acești doi actori foarte bine implicați. Și atunci în partea cu Ucraina s-ar finaliza, sper, înttr-o bună zi, toată contrabanda, pentru că, totuși, intrările sunt din parte aceea. Iar România eu o văd ca un avocat necondiționat în toate reformele sau inițiativele R.Moldova și ar putea să ne ajute mult și la Bruxelles, în cadrul Comisiei Europene. Cred că această abordare ar putea să miște carul din loc și consider, în genere, că subiectul respectiv trebuie să fie deja restartat, de la zero, și de mers înainte. ”

Europa Liberă: Sondajele arată că e în creștere numărul unioniștilor. Ce părere aveți despre acest lucru?

Mariana Durleșteanu: „Este voința exprimată poporului. Am văzut și eu sondajele respective și consider că atâta timp cât poporul își dorește acest lucru, le aparține, este dreptul lor. Să nu uităm că cetățenii R.Moldova au și cetățenie română. Evident, depinde cum privim noi unionismul.”

Europa Liberă: Cum ar trebui noi să-l privim?

Mariana Durleșteanu: „Diferit. Pentru că, ați văzut, a apărut și paltforma AUR, a fost o surpriză și în România când au intrat în parlament. Pentru mine, de asemenea, pentru că nu-mi este indiferentă viața politică în țările unde eu locuiesc și sunt cetățean.”

Europa Liberă: Aveți cetățenia României?

Mariana Durleșteanu: „Da.”

Europa Liberă: Și cetățenia Marii Britanii o aveți?

Mariana Durleșteanu: „Da, am primit-o recent și sunt mândră că am dat jurământul în onoarea Maiestății Sale, Regina Elisabeta II, și probabil voi fi un cetățean britanic care se implică în politica R. Moldova, dar sunt mândră de toate cetățeniile pe care le am, dar în primul rând de cetățenia R.Moldova, pentru că m-am născut, am crescut și am fost educată aici, de aceea nu pot fi indiferentă.”

Europa Liberă: Cine se va regăsi pe lista electorală a partidului?

Mariana Durleșteanu: „În primul rând, oameni cinstiți, responsabili, care vor să facă ceva, care vor să facă față provocărilor și să schimbe lucruri în beneficiul cetățeanului.”

Europa Liberă: Nume nu ne dați, deocamdată?

Mariana Durleșteanu: „La moment, nu.”

Europa Liberă: Cât costă o campanie în R.Moldova? Pentru că, ocazional, unii spun că, și am să-l citez poate chiar pe Ion Sturza, care zicea că sunt partide care cheltuie bani nebuni în aceste alegeri.

Mariana Durleșteanu: „Eu sunt înconjurată de chestiunile astea pe care le aud, pentru că și mie ieri mi s-a spus că niște cifre din precedentele alegeri și cred că anume în timpul când dl Plahotniuc a capturat R.Moldova a făcut acest dezmăț electoral, pentru că altfel nu-l poți numi. Eu nu înțeleg de unde așa sume există, în general, și de unde vin aceste fluxuri de bani? Pentru că este inadmisibil să cheltui astfel de sume în alegeri pentru o țară așa de mică și săracă și să nu le dai oamenilor o pensie decentă, un salariu decent. Pe mine mă pune în gardă chestia asta, vă zic sincer. Noi suntem un partid modest și persoanele cu care vin în echipă am făcut ceva la viața noastră, dar nu am furat și de aceea vom avea un buget modest.”

Europa Liberă: Cât ar fi un buget modest, la cât s-ar evalua?

Mariana Durleșteanu: „Eu sunt finanțist și sunt precaută cu cifrele. Și cu cheltuielile la fel. În prezent cred că sunt tehnologii care să ne aducă la faptul să cheltuim cât mai puțin.”

Europa Liberă: Dar nu vreți să ne spuneți o sumă?

Mariana Durleșteanu: „Nu, pentru că mai fac niște analize și eu sunt o persoană realistă și trebuie să înțeleg până unde ne permitem. Dacă nu ne permitem, vom fi așa cum suntem, modești, și vom cheltui cât mai puțin. Evident, eu nu sunt persoana care să împart pomeni electorale, nicidecum. Nu mă pot asocia cu astfel de lucruri și sper că vom convinge cetățeanul că se poate și altfel de făcut campania electorală și că vom fi susținuți.”

Europa Liberă: Dar dacă nu accedeți în parlament, ar putea fi considerate voturile pe care o să le aveți ca voturi irosite?

Mariana Durleșteanu: „Nu.Nu, pentru că decizia mea a fost una de a reveni în politica R.Moldova.”

Europa Liberă: Când ați luat această decizie?

Mariana Durleșteanu: „Am luat-o atunci când am decis să mă retrag din postura de candidat la funcția de prim-ministru?”

Europa Liberă: Ați avut atunci, totuși, presiuni să vă retrageți sau nu?

Mariana Durleșteanu: „Nu. Filmul acesta cu zmei și cu balauri mi se pare prea exagerat, nu mai vreau să discut la tema respectivă.”

Europa Liberă: Da, am avut un interviu cu Dvs. și ați explicat atunci. Și pentru că ne apropiem de final, ce părere aveți despre felul cum înțeleg cei de pe stânga să se poziționeze și, mai cu seamă, ce credeți despre crearea blocului PSRM-PCRM?

Mariana Durleșteanu: „Decizia le aparține. Probabil se vrea o consolidare pe stânga, ca să fie sigur că pot obține cât mai multe mandate în parlament.”

Europa Liberă: Cine are de câștigat, Vladimir Voronin, că a mers cu socialiștii, sau Igor Dodon, că a mers la Voronin, cine are de câștigat, din cei doi?

Mariana Durleșteanu: „Asta va arăta campania electorală, chiar nu știu cine ar avea de câștigat, pentru că este o decizie luată de domnii respectivi și vom vedea după cum vor fi votați.”

Europa Liberă: Ce nu vă doriți să fie în această campanie electorală?

Mariana Durleșteanu: „Nu-mi doresc să fie o abordare urâtă.”

Europa Liberă: Atacul la persoană știți că e des folosit în campaniile electorale?

Trebuie să încercăm, totuși, să arătăm că suntem oameni civilizați și echilibrați

Mariana Durleșteanu: „Am văzut, am văzut chestiile astea, pe care nu le susțin deloc! Trebuie să încercăm, totuși, să arătăm că suntem oameni civilizați și echilibrați. De aceea aș face un apel să nu ajungem la denigrări și la minciuni și să punem minciuna în fața electoratului, pentru că nu ne face față. Și eu sper ca politicienii să fie temperați, în sens că să aibă răbdare, să fie corecți și să nu se ajungă la denigrare.”

Europa Liberă: Ce le spuneți persoanelor care rămân nehotărâte, indecise, pentru că e mare și acest segment, până la 30 la sută din populație aleg să nu participe sau să spună că nu au luat încă o decizie?

Mariana Durleșteanu: „Am văzut statisticile și mă îngrijorează faptul că partea indecisă este atât de mare. Ținând cont că mai mulți s-au lansat în această campanie, ar trebui să încercăm să-i atragem pe acești cetățeni indeciși în această campanie. Indeciși din considerentul dezamăgirii vizavi de clasa politică. Și sper că diaspora va fi foarte activă și se va implica aceste alegeri. Și fac apel la fiecare cetățean, fiecare este obligat să-și ofere votul pentru formațiunile politice care pot face ceva.”

Europa Liberă: Dar dacă rămâneți în lista perdanților în această cursă ce veți face mai departe?

Mariana Durleșteanu: „Politică.”

Europa Liberă: Dar politică doar la Chișinău sau puteți face și la Londra, și la București?

Mariana Durleșteanu: „Da, eu sunt o persoană activă. Oricum, să știți că nu sunt indiferentă față de business, e atitudinea mea față de tot ceea ce se întâmplă la nivel global, pentru că urmăresc piețele financiare, bursele și evident că realitățile mă aduc la faptul că, cu cât mai multe opțiuni ai, cu atât mai multe poți să realizezi. De aceea voi continua să am o viață activă și în politică, și în afaceri, și în tot ce se întâmplă global.”

Europa Liberă: În presă s-a scris că sunteți o persoană foarte bogată.

Mariana Durleșteanu: „Eu nu mă consider bogată. Eu mi-am câștigat banii cinstit, prin performanțele pe care am reușit să le ating. Da, într-adevăr, după ce am plecat din guvern am avut oferte bune privind motivarea mea personală, dar am muncit tot timpul. Mi-am pus scopuri clare, am ajuns la performanțe, am făcut lucruri pe care doream să le fac și am reușit. Dar totul depinde de ambițiile pe care le ai.”

Europa Liberă: Dar v-ați dori mai mult să fiți deputat sau premier?

Mariana Durleșteanu: „Eu sunt din management și ținând cont că impactul pandemiei se face simțit și se va simți și mai mult în această perioadă, mă văd mult mai în partea de a face lucruri concrete, a trece la treabă, nu la pălăvrăgeli, așa cum, cu regret, se mai întâmplă în parlamentul nostru. Și să mișcăm carul, că facem lucruri concrete pe toate segmentele economice.”

XS
SM
MD
LG