Ce este ETA-IL?
ETA-IL este o autorizație electronică de intrare în Israel pe care trebuie să o completeze online călătorii din peste 90 de țări, care nu au nevoie de viză „clasică” pentru a sta în țara din Orientul Mijlociu cel mult 90 de zile. Este și cazul moldovenilor.
Autorizația se completează cu cel puțin 72 de ore înainte de îmbarcarea în avion, iar companiile aeriene o verifică. Primești un răspuns la ea pe mail în 24 până la 72 de ore. Ca și viza, ea nu garantează neapărat că vei fi lăsat să intri în Israel, decizia finală aparținând omului de la ghișeu (sau superiorilor lui!). Israelienii, confruntați cu proteste din partea Moldovei și Ucrainei când au încercat prima dată să introducă sistemul cel nou, insistă că este o formalitate, iar pericolul să fii „refuzat” este minim.
Autorizația este valabilă pe doi ani și costă 25 de șekeli (cam 120 de lei, care nu se înapoiază dacă te răzgândești și nu mai mergi în Israel).
Israelul nu este primul
Asemenea sisteme au și alte țări pentru vizitatorii care nu au nevoie de viză clasică, de pildă SUA, Canada sau Australia, iar Uniunea Europeană se pregătește să introducă un sistem asemănător poate chiar din vara anului 2025, care îi va viza și pe moldoveni.
Autorizația israeliană electronică îi vizează în primul rând pe cei care merg acolo ca turiști. Cei care merg la muncă vor avea nevoie și de ea, dar și de permisul de muncă, întocmai ca până acum.
Pentru a putea să aplice, călătorii vor trebui să descarce aplicația oficială sau să acceseze pagina web a autorității israeliene de imigrație. Pentru a fi completat formularul, pașaportul nu trebuie să fie mai vechi de 10 ani și trebuie să nu expire în următoarele trei luni după completarea cererii. Printre datele care ar urma să fie solicitate se numără adresa de domiciliu, locul de muncă, studii, date privind familia și detaliile itinerarului, precum și informații despre condamnări sau deportări anterioare.
În cazul unui refuz de emitere a acestei autorizații, călătorii ar putea fi refuzați la îmbarcarea în avion.
Cum s-au opus Moldova și Ucraina
Ucraina, secondată de Moldova, a protestat ferm în primăvară împotriva intenției Israelului de introduce autorizația electronică de călătorie. Kievul, urmat de Chișinău, a amenințat că va introduce la rândul lui un sistem similar pentru israelieni, ba chiar că nu va permite pelerinilor evrei să meargă la Uman, ca în fiecare an.
Ambasadorul moldovean în Israel, Alex Roitman, a scris atunci pe X: „Sistemul ETA-IL va avea un impact asupra călătorilor moldoveni în Israel, dintre care mulți sunt angajați de companii israeliene, și, de fapt, va aduce în mod unilateral încetarea regimului fără vize cu Republica Moldova de către statul Israel”.
Israelul a dat înapoi, pelerinajul a mers înainte (chiar dacă nu prin Moldova, ca în 2023), iar noul termen al introducerii sistemului israelian, de 1 ianuarie 2025, a trecut cam neobservat (nu a mai stârnit proteste) în Moldova și Ucraina.
La 28 decembrie 2024, același ambasador moldovean în Israel, Alex Roitman, confirma pentru Moldpres, fără critici și judecăți, că sistemul va intra în vigoare la 1 ianuarie, și îi sfătuia pe călători să ia autorizația înainte de Anul Nou, când încă se mai elibera gratuit.
Critici chiar din Israel
În vreme ce Moldova și Ucraina s-au resemnat, intrarea în vigoare a sistemului israelian de autorizare electronică ETA-IL este criticată de oamenii de afaceri de acolo, mai ales cei din industria turismului, care spun, ironic, că exact asta le mai lipsea într-o vreme când oamenilor și așa e frică să viziteze țara angajată în război.
„Nu credem că este înțelept să introducem încă o povară birocratică în situația noastră de război, când venirea în Israel nu este un lucru pe care oamenii îl iau în considerare cu ușurință”, a declarat Yossi Fatael, directorul general al Asociației Operatorilor de Turism din Israel, pentru ziarul The Times of Israel. „În acest moment, trebuie să fim cât mai deschiși posibil pentru cei care sunt interesați să viziteze Israelul".
„Avem de-a face în special cu excursii organizate și pelerini și, uneori, printre aceștia se află persoane în vârstă care nu sunt obișnuite să intre pe internet și să completeze un formular, iar unii nu au nici măcar un card de credit”, a mai declarat Fatael, avertizând că noua măsură birocratică ar putea știrbi nu doar câștigurile agenților turistici, ci și reputația Israelului de țară primitoare.
Primul zbor Chișinău-Tel Aviv în noile condiții, cu autorizația electronică în vigoare, era programat pe 1 ianuarie 2025, la ora 10.50, dimineață.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te