Linkuri accesibilitate

Merkel critică Polonia dar pledează pentru negocieri


Cancelara germană Angela Merkel la summitul UE de la Bruxelle, 21 octombrie 2021.

Cancelara germană Angela Merkel a făcut apel joi, 21 octombrie la compromis în legătură cu disputa dintre Polonia şi Uniunea Europeană privind primatul dreptului comunitar.

„Statul de drept este un pilon central al UE", a subliniat Merkel la summitul de la Bruxelles. „Pe de altă parte, trebuie să găsim căi şi posibilităţi de a ajunge din nou la consens", a adăugat ea.

„O cascadă de dispute legale la Curtea Europeană de Justiţie nu reprezintă o soluţie la problema funcţionării în practică a statului de drept", a declarat presei Angela Merkel.


Ea a avut înaintea summitului european o discuţie cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, care s-a declarat deschis la dialog. Dar şeful guvernului polonez a insistat că este ''important de subliniat'' ceea ce el a spus şi miercuri în plenul Parlamentului European, şi anume că ''unele instituţii europene îşi atribuie dreptul de a decide asupra unor competenţe care nu le-au fost transferate''.

La începutul lui octombrie, Tribunalul constituţional polonez - apropiat de partidul naţionalist conservator PiS (Lege şi justiţie) aflat la putere - a decretat anumite articole din tratatele europene incompatibile cu Constituţia naţională, decizie denunţată de Bruxelles ca un atac fără precedent împotriva primatului dreptului european şi a competenţei Curţii de Justiţie a UE, dar şi ca pe ilustrarea ultimă a lipsei de independenţă a justiţiei poloneze faţă de guvern. Guvernul condus de PiS este angajat într-o mai veche dispută cu Comisia Europeană asupra reformelor sale judiciare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG