Linkuri accesibilitate

Mihai Popșoi: R. Moldova este „precaută” cu sancțiunile anti-ruse pentru a evita „reacții negative” ale Moscovei


Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, în studioul Europei Libere.
Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, în studioul Europei Libere.

R. Moldova, care vrea să adere la Uniunea Europeană, ezită să se alinieze tuturor sancțiunilor impuse Rusiei de UE în urma invadării Ucrainei pentru a nu cauza „anumite reacții negative” ale Moscovei, a spus ministrul de Externe, Mihai Popșoi, în cadrul podcastului „Pe Agendă” de la Europa Liberă.

Șeful diplomației moldovene, aflat în funcție din luna ianuarie, a spus că autoritățile de la Chișinău „sunt precaute”. „Sunt anumite dificultăți având în vedere, totuși, și relațiile istorice pe care le avem [cu Federația Rusă], și prezența cetățenilor noștri [acolo], și relațiile comerciale și trebuie să avem o anumită precauție în acest proces”, a spus ministrul Popșoi.

R. Moldova speră să înceapă cât de curând negocierile de aderare la UE și trebuie să se alinieze la deciziile blocului comunitar în domeniul securității și politicii externe. Dar ministrul Popșoi, care s-a remarcat prin retorica aspră față de Moscova, recunoaște că îmbrățișarea unor sancțiuni europene contra Rusiei comportă costuri pentru „interesele economice ale R. Moldova”.

Guvernul moldovean s-a aliniat în general sancțiunilor individuale ale UE împotriva unor indivizi sau entități rusești, dar a evitat alinierea la sancțiuni economice în domeniul energetic sau financiar.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, declara recent că, după o pauză de mai multe luni, R. Moldova ar putea cumpăra din nou gaze din Rusia pentru malul drept al Nistrului, dacă i se oferă un preț bun, întrucât „noi nu am introdus sancțiuni împotriva gazului rusesc”.

În octombrie 2023, Comisia Europeană a spus că R. Moldova adoptase până în luna august 78% din sancțiunile UE contra Rusiei. În podcastul „Pe Agendă”, ministrul de Externe Popșoi a spus, în aprilie 2024, că rata era tot de aproximativ 80 la sută.

Întrebat dacă R. Moldova ar trebui să aibă relații externe bune și cu Rusia, și cu UE, Popșoi a spus că agresiunea rusă contra Ucrainei și, într-o formă hibridă, contra R. Moldova „nu poate fi trecută cu vederea”, iar „șezutul pe două scaune, de obicei, nu este confortabil”.

Relațiile diplomatice dintre R. Moldova și Rusia rămân „la cel mai jos nivel din istorie”, fiind afectate în cuvintele ministrului de Externe inclusiv de declarații „sfidătoare” ale Moscovei la adresa Chișinăului.

Ce mai puteți afla din interviul cu Mihai Popșoi:

  • R. Moldova mai are 5 angajați la ambasada sa de la Moscova, după mai multe expulzări. Sunt aceștia suficienți pentru asistarea moldovenilor aflați în Rusia?
  • Ce vor face autoritățile de la Chișinău dacă Rusia își va înăspri politicile și în raport cu imigranții din R. Moldova?
  • Cum se înțelege R. Moldova cu țările membre ale UE, în special cu cele care nu sunt susțin oferirea de ajutor militar Ucrainei?
  • Crede R. Moldova în sinceritatea declarațiilor Ungariei despre susținerea Chișinăului în procesul de aderare la UE?
  • În ce mod se vor desfășura alegerile prezidențiale în SUA și Canada, unde se va vota pentru prima dată prin corespondență?
  • Cât de mari sunt șansele ca Moscova să nu îi permită R. Moldova să-și deschidă decât o singură secție de votare la alegerile prezidențiale, în incinta ambasadei, ca replică la o decizie similară a Chișinăului pentru recentele alegeri prezidențiale rusești?

„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri seara, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.
  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG